Hoppa till huvudinnehåll

Joe Biden tog ett jättekliv mot att bli demokraternas presidentkandidat - ökar försprånget till Bernie Sanders efter framgångar i tisdagens primärval

Joe Biden ler mot kameran.
En glad Joe Biden tackade både anhängare och de som hjälpt till i hans kampanj. Joe Biden ler mot kameran. Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden

På tisdagen ordnade ytterligare sex amerikanska delstater primärval: Idaho, Michigan, Mississippi, Missouri, North Dakota samt Washington på västkusten.

Sent på tisdag kväll amerikansk tid stod det klart att Joe Biden segrar åtminstone i Michigan, Mississippi och Missouri medan rösträkningen ännu pågick i Washington, Idaho och North Dakota.

Efter att de första resultaten klarnat höll Joe Biden tal i Philadelphia.

– Till alla dem som slagits ned eller räknats ut, det här är er kampanj. Bara en vecka sedan dödförklarade många vår kampanj. Nu är vi i högsta grad vid liv, sade Biden inför en samlad skara hurrande anhängare.

På Twitter tackade Biden och hans kampanj sina anhängare och volontärer. Kvällens segrar hade inte varit möjliga utan ert stöd. Tillsammans vinner vi nomineringen och besegrar Donald Trump, skrev Biden.

Hoppa över Twitterpostning

Tisdagens största pris med flest delegater att vinna var Michigan, en delstat som Bernie Sanders vann i primärvalskampen mot Hillary Clinton år 2016 men som han nu förlorade stort mot Joe Biden.

Väljarkåren i Michigan är huvudsakligen vit, men delstaten har också en betydande andel afroamerikanska väljare. Michigan är också centrum för den amerikanska bilindustrin.

Donald Trump vann Michigan med knapp marginal i presidentvalet 2016. Delstaten anses vara en av de viktigaste vågmästardelstaterna också inför årets presidentval.

Delegatmatematiken talar emot Bernie Sanders

Röstfördelningen i de olika primärvalen omvandlas till så kallade delegater som allokeras på de olika kandidaterna.

För att vinna demokraternas nominering måste en kandidat vinna minst 1991 av totalt 3979 delegater i hela primärvalscykeln. Kandidater som får över 15 procent av rösterna på delstatsnivå och i olika valdistrikt är med och delar på delegaterna.

Efter tisdagens sex primärval står det klart att Biden ökar sitt försprång till Sanders i kampen om delegater.

Kollage på Bernie Sanders och Joe Biden.
Joe Biden (th) stärker greppet om demokraternas presidentnominering. Kollage på Bernie Sanders och Joe Biden. Bild: AOP / Yle Bernie Sanders,Joe Biden,Supertisdagen

Delegatmatematiken gör att Sanders väg till en eventuell nominering kompliceras ytterligare. För att kunna komma ikapp Biden borde Sanders segra stort i flera kommande delstater samtidigt som Biden kollapsar. Det blir en svår och kanske hopplös uppgift.

Om en knapp vecka röstar demokratväljarna i ytterligare fyra delstater: Florida, Ohio, Arizona och Illinois. I primärvalet 2016 förlorade Bernie Sanders i samtliga fyra delstater mot Hillary Clinton.

Coronoaoro präglar nu också politiken i USA - både Biden och Sanders inhiberade sina kampanjevenemang

Tisdagens primärvalsrumba genomfördes i skuggan av en växande oro kring spridningen av coronaviruset i USA. Sent på tisdagen stod det klart att USA har över tusen coronafall.

Coronasituationen påverkar nu också den politiska vardagen.

Både Joe Biden och Bernie Sanders inhiberade sina respektive kampanjevenemang i Ohio bara några timmar innan de skulle köra igång.

Biden och Sanders figurerar i demokraternas följande tv-debatt på söndagen. Det kan vara Sanders sista stora chans att försöka rubba dynamiken i primärvalskampen till sin fördel.

De senaste dagarna har flera av Joe Bidens tidigare rivaler i primärvalet ställt sig bakom den tidigare vice presidenten.

Senatorerna Kamala Harris och Cory Booker meddelade nyligen om sitt stöd och sent på tisdagen uppgav också entreprenören Andrew Yang att han stöder Joe Biden.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes