Hoppa till huvudinnehåll

Kommunerna i Västnyland har slutat anlita lokala fastighetsmäklare – billigare och snabbare affärer via nätauktion

Datorskärm där det pågår nätauktion på ett stort ljusgult trähus.
Budgivningen på Sannäs skola i Karis tog fart under den sista timmen. Nu återstår det för Raseborgs stadsstyrelse att godkänna eller förkasta anbudet. Datorskärm där det pågår nätauktion på ett stort ljusgult trähus. Bild: Yle / Tiina Grönroos hus,Raseborg,Karis,datorer,nätauktion,Sannäs skola i Karis

Tomma offentliga byggnader är ofta svårsålda. För att sätta fart på försäljningen anlitar de västnyländska kommunerna nätauktioner i stället för lokala fastighetsmäklare.

Undantaget är Hangö stad, men inte heller där anlitar man förmedlare utan försöker i stället sälja på egen hand.

Gamla skolhus, tomma äldreboenden och nedlagda sjukhus är exempel på byggnader som kommuner vill göra sig av med, men som är svåra att sätta en prislapp på.

I Raseborg har staden gått in för att sälja hus och fastigheter på en stor finländsk nätauktionssida.

- Vi har fått rådet att starta från noll euro, säger mätningschef Roger Nyberg på Raseborgs stad.

En man med kort mörkt hår, skäggstubb och blå jacka.
Roger Nyberg säger att visningar och försäljning av obehövliga fastigheter är en del av hans jobb på Raseborgs stad. Staden har också sålt sina tomter på egen hand så Nyberg ser inte någon större skillnad mellan det uppdraget och att sälja gamla kommunala hus. En man med kort mörkt hår, skäggstubb och blå jacka. Bild: Yle / Tiina Grönroos Ekenäs,Västnyland,Raseborg,mätningschef Roger Nyberg

Det är nätauktionsföretagets försäljningschef Hannu Kuusiniemi som kommit med det förslaget.

Det är också nätauktionsföretaget som tagit kontakt och erbjudit sina tjänster.

- Vi har provat på några objekt under de två senaste åren och tycker det är ett ganska bra och öppet system, säger Roger Nyberg.

De första husen som såldes via nätauktion var Villa Ormnäs i Ekenäs och Bromarvhemmet i Bromarv.

Villa Ormnäs i Ekenäs
Villa Ormnäs såldes till Mikael Rentto för 334 500 euro efter att den som gav det högsta budet, 350 000 euro drog tillbaka sitt anbud. Renttos bolag har efter det också lagt in ett bud på Knipnäs sjukhus och markområden i Ekenäs. Villa Ormnäs i Ekenäs Bild: Yle/Minna Almark Ekenäs,villa ormnäs
Fasaden på framsidan av Bromarfhemmet, sett från landsvägen. äldreboendet i Bromarv.
Bromarvhemmet såldes i början av 2019 för 327 000 euro. Fasaden på framsidan av Bromarfhemmet, sett från landsvägen. äldreboendet i Bromarv. Bild: Yle/ Tiina Grönroos Bromarv,ålderdomshem,bromarvhemmet

- Våra objekt är lite speciella som gamla skolor och gamla åldringshem. Vi har en strategi för våra byggnader. De byggnader vi inte behöver försöker vi avyttra, sälja bort och förhoppningsvis få nytt liv i dem, säger Nyberg.

Under två års tid har Raseborgs stad inte anlitat någon fastighetsförmedlare. Det är Roger Nyberg som visar husen och tomterna för hugade spekulanter.

Blir det billigare?

- Det beror på hur man räknar. Vi betalar ingen provision till någon förmedlare, svarar Roger Nyberg.

Däremot betalar staden för nätauktionen och marknadsföring, men Roger Nyberg räknar med att det också leder till god spridning, potentiella kunder i hela Finland och förhoppningsvis en snabbare försäljning.

Kan bli en snabb affär, men kan också dra ut på tiden

När tiden för budgivningen tar slut, då löper också försäljningstiden ut.

Sedan är det upp till Raseborgs stadsstyrelse att fatta beslut om staden ska sälja till det pris som är det sista och vinnande budet i nätauktionen.

Gammal tre våningar hög fastighet i tegel.
Gamla bastun vid Västvallen i Ekenäs verkar intressera många om man får tro nätauktionsföretaget. Gammal tre våningar hög fastighet i tegel. Bild: Helena Rosenblad / Yle Västnyland,Ekenäs,västvallen

För tillfället säljer staden Gamla bastun vid Västvallen i Ekenäs. Budgivningen för Sannäs skola i Karis tog slut fredagen den 28 februari. Det högsta budet landade på 122 000 euro.

Sannässkola bakgård
Sannäs skola i Karis. Bilden är tagen i juni 2019. Sannässkola bakgård Bild: YLE / Linus Westerlund Karis,Västnyland,Raseborg,Sannäs,skolor,sannäs skola sandbo daghem

Sannäs skola var faktiskt ute på nätauktionen för andra gången. Stadsstyrelsen godkände nämligen inte slutbudet på 70 000 euro i första omgången.

- Vårt mål är inte att slumpa bort våra fastigheter. Vi försöker få ett marknadspris på dem, säger Roger Nyberg.

Går inte att favorisera någon köpare

Under den tid som budgivningen sker vet varken säljare, budgivare, hugade spekulanter eller annars bara nyfikna människor vem det är som deltar i auktionen.

Det enda man kan se är hur många euro som bjuds. Budgivarna är anonyma.

- Efter att anbudstiden har gått ut får jag ett meddelande med kontaktuppgifter till den person som gett det högsta budet. Efter det bereder jag ärendet och stadsstyrelsen får sedan fatta beslut, förklarar mätningschef Roger Nyberg tågordningen.

Om den person som bjudit mest väljer att dra tillbaka sitt anbud vänder Roger Nyberg sig till nätauktionssidan som ger kontaktuppgifterna till den som har gett det näst högsta budet.

- Vi kan också besluta att vi lägger ut objektet på nytt, säger Roger Nyberg.

Mobiltelefonskärm som visar en summa, 122 000 euro som högsta bud på en nätauktion. Gäller ett hus.
Bilden visar att 13 personer har gett totalt 78 bud på Sannäs skola i Karis. Man har varit in och tittat på objektet totalt 14 370 gånger, av vilka redaktören står för cirka tio gånger för att kolla läget och för att få en bra bild när auktionen närmar sig sitt slut. Mobiltelefonskärm som visar en summa, 122 000 euro som högsta bud på en nätauktion. Gäller ett hus. Bild: Yle / Tiina Grönroos nätauktion,hus,Raseborg,Karis,Mobiltelefoner och -apparater,Sannäs skola i Karis

En stor fördel med anonyma budgivare, men en helt öppen budgivning där man hela tiden kan följa med priset, är att staden inte kan bli beskylld för att favorisera någon, säger Roger Nyberg.

Raseborgs stad har fått kritik för att de tidigare körde med sluten budgivning, det vill säga att man inom en viss utsatt tid skulle lämna in sitt anbud i ett slutet kuvert.

- Vi har fått en del feedback på det här. Eftersom våra objekt inte är helt vanliga byggnader så hade många svårt att veta vilken prisnivå man skulle utgå från.

En grej som någon kanske har funderat över är om säljaren, till exempel någon tjänsteman på Raseborgs stad, kastar sig in i budgivningen för att trissa upp priserna.

- Nej, så är det faktiskt inte! Går man in budgivningen registrerar man sig med sina egna bankkoder, säger Roger Nyberg

Sjundeå säljer också på nätauktionssidor

Sjundeå har också sålt kommunala byggnader och fastigheter på nätauktion.

Tekniska chefen Markus Moisio är av den åsikten att nätauktioner når ut till många, medan traditionell fastighetsförmedling är sker mera lokalt.

- Grannkommunerna gör på liknande sätt vare sig det gäller verktyg, fordon eller byggnader som kommunerna inte längre behöver säger Moisio.

Päivärinteen koulu i Sjundeå.
Sjundeå kommun sålde den gamla finska byskolan, Päivärinteen koulus byggnader för totalt 85 000 euro. Det här skedde via en nätauktion. Det var en helt okej affär enligt kommunen eftersom enbart driftskostnaderna slukar cirka 45 000 euro per år. Päivärinteen koulu i Sjundeå. Bild: Yle/Minna Almark Sjundeå,Västnyland,skolor,päivärinteen koulu

Markus Moisio berättar att det också finns en särskild nätauktionssida för kommunala och andra offentliga varor, men här är det vanligare att man sätter ut gammalt lösöre som möbler och verktyg.

Så sent som i början av året var Sjundeå kommun tvungen att återkalla en del varor som den tidigare bildningsdirektören hade sålt direkt till privatpersoner.

Värdet på de sålda sakerna, mest gamla verktyg från slöjdsalen i den tömda Aleksis Kiven koulu, var drygt 2  000 euro.

I Ingå har man inte sålt några gamla, för kommunen obehövliga fastigheter på senare år. Man har inte heller anlitat fastighetsmäklare för andra objekt, så som tomter, berättar Ingås kommundirektör Robert Nyman.

Hangö säljer på egen hand

Dåliga tider i samband med svårsålda objekt är orsaken till att Hangö stad har slutat anlita fastighetsmäklare.

Mäklare anlitas för att värdera fastigheter, men efter det sköter tjänstemännen på Hangö stad om försäljningen.

- Jobbet sköts lite mellan verserna, konstaterar Bengt Lindholm som är chef för intern service.

Just nu finns inga nya försäljningsobjekt ute på Hangös hemsidor, men staden har nog en hel del byggnader som man gärna vill bli av med, bland dem de gamla skolhusen på Esplanaden 107 och i Lappvik och Täktom.

Täktom skola
Täktom skola på en arkivbild från början av april 2013 . Täktom skola Bild: Yle/Minna Almark täktom skola

De objekt som senast har varit till salu i Hangö stads regi är Warrantmagasinet i Östra hamnen, Parkbyggnaden i Badhusparken och Iskällaren likaså i Badhusparken.

Besvärligt att värdera kommunala byggnadskomplex

Det att kommunerna i Västnyland inte anlitar de lokala fastighetsmäklare besvärar inte Lea Adolfsson i Ekenäs.

Hon är företagare och auktoriserad fastighetsmäklare sedan drygt 20 år tillbaka.

- Jag håller nog med om att de kommunala fastigheterna är svårsålda objekt, säger Lea Adolfsson.

En kvinna med kort hår, glasögon och ljusblå jumper sitter bakom ett skrivbord. Bakom en bokhylla med lagböcker och mappar.
Fastighetsmäklare Lea Adolfsson har bokstavligen en hel del lagböcker och samlad arbetserfarenhet att luta sig tillbaka mot. En kvinna med kort hår, glasögon och ljusblå jumper sitter bakom ett skrivbord. Bakom en bokhylla med lagböcker och mappar. Bild: Yle / Tiina Grönroos fastighetsförmedling,fastighetsförmedlare,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,fastighetsmäklare Lea Adolfsson

Adolfsson tycker det är bra att det finns en stor nationell nätauktionssida.

- Om en mäklare ska sköta försäljningen kan det ta lång tid att hitta den rätta köparen.

Lea Adolfsson tycker också att det är besvärligt att värdera ett stort objekt som till exempel ett äldreboende.

- Det kan vara mycket mera jobb att värdera och räkna ut hur man får det rätta priset, säger Lea Adolfsson.

Hon tycker därför det är okej att lägga ut byggnader som är svåra att värdera på nätauktion.

-Det som man får är sedan marknadspriset, det vill säga det som köparen vill betala.

Också fastighetsmäklare anlitar nätauktionsföretag

Finlands fastighetsmäklarförbund har också slutit ett avtal med nätauktionsföretaget och dess försäljningsrepresentant har kontaktat Lea Adolfssons fastighetsförmedling.

Lea Adolfsson har också lagt ut av sina objekt på samma nätauktionssida som Raseborgs stad anlitar.

- Om man har ett objekt där det är lite svårt att säga vad det rätta marknadsvärdet är, så kan man kolla genom att lägga ut på nätauktion.

En vägg med annonser på hus som är till salu. Bilden är medvetet ganska suddig och framför bilderna står dessutom en grön växt för att man inte ska kunna se objekten ordentligt.
Det går också att sälja hus på traditionellt sätt, med fotografier på väggen eller i ett skyltfönster. En vägg med annonser på hus som är till salu. Bilden är medvetet ganska suddig och framför bilderna står dessutom en grön växt för att man inte ska kunna se objekten ordentligt. Bild: Yle / Tiina Grönroos fastighetsförmedling,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,lea adolfsson

Hon har däremot satsat på ett utropspris, det vill säga hennes objekt startar inte från noll euro.

- Vill man lägga ut ett fint hus med startpris noll euro, så är det upp till försäljaren.

Lea Adolfsson jämför nätauktioner i Finland med hur man allmänt säljer hus i Sverige.

- Där lägger fastighetsmäklarna upp ett lägre pris från vilket budgivningen startar. I Finland är det tvärtom. Vi utgår från ett försäljningspris men kunden har möjlighet att pruta.

På frågan hur det känns för en professionell fastighetsmäklare att se hur kommuner sätter ut annonser på nätauktion kontrar Adolfsson med att också de måste följa gällande lagstiftning.

- Det finns nog jurister som skriver köpebrev och annat.

För Lea Adolfsson är det också en självklarhet att det måste finnas färdiga broschyrer vid visning.

Så egentligen tycker du det är ganska skönt att du inte behöver sälja de här stora, maffiga, kommunala byggnaderna?

- Nå inte kan man ju säga att man är lycklig, men det är säkert lättare, det måste jag ju medge, säger Lea Adolfsson.