Hoppa till huvudinnehåll

Små företag är mera oskyddade mot coronaviruset än stora - staten utreder stödmöjligheter

En skäggig medelålders man i mörk kostym och svart skjorta håller ena handen upplyft framför sig under ett tal från en scen.
Petri Rajaniemi lever på att tala för anställda på olika företag. Som egenföretagare känner han genast i plånboken när kunder avbokar evenemang. En skäggig medelålders man i mörk kostym och svart skjorta håller ena handen upplyft framför sig under ett tal från en scen. Bild: yle/ Patrik Schauman uppträdande,Petri Rajaniemi

Om coronaviruset sprider sig i Finland kommer sannolikt de små och medelstora företagen att vara de första som får problem.

Tills vidare har endast enstaka företag främst i turism- och restaurangbranschen drabbats.

- Om efterfrågan på både exportmarknaderna och hemmamarknaden viker samtidigt kommer det att få allvarliga följder för små- och medelstora företag. De kommer då att tvingas till stora anpassningsåtgärder på grund av coronaviruset, säger Petri Malinen, nationalekonom på Företagarna i Finland.

Han betonar ändå att de slutliga effekterna kan bli ganska små om smittoläget går över till sommaren.

En allvarlig medelålders man i ljus kavaj tittar in i kameran.
Petri Malinen på Företagarna i Finland säger att mindre företag inte har samma spelrum som större företag. En allvarlig medelålders man i ljus kavaj tittar in i kameran. Bild: yle/ Patrik Schauman Företagarna i finland,Petri Malinen

Större företag har ändå ofta större lager än småföretag, vilket ger dem en bättre buffert.

Mindre företag har i många fall sämre möjligheter att förbereda sig på överraskande chocker. Speciellt i serviceföretag finns det helt naturligt inte den typen av buffertar som i till exempel industriföretag.

- Små och medelstora företag är ofta ännu mer beroende av globala logistikkedjor än stora företag. De fungerar i många fall som underleverantörer och monterar ofta ihop komponenter från olika delar av världen, säger Petri Malinen.

Coronaviruset "känns i plånboken”

En av de småföretagare som redan känner av coronavirusets effekter i sitt företag är Petri Rajaniemi.

Han är professionell talare som anlitas av företag för att hålla olika typer av anföranden.

När jag träffar honom frågar jag om någon kund redan avbokat överenskomna tillställningar.

Han ser på klockan och nickar.

- Jo. För två timmar sedan fick jag ett samtal av en kund som avbokade ett evenemang i april. Det skulle ha varit ett ganska stort tvådagarsevenemang. Det känns i plånboken.

Petri Rajaniemi försöker hålla sig med en ekonomisk buffert på ett halvt år eller åtta månader.

Det är mer än många andra egenföretagare, men för Rajaniemi garanterar det inte en lätt vardag.

- Då räcker pengarna bara till boende och mat. Det känns inte så tryggt och säkert då jag har tre barn och familj och bor i Helsingfors. För tre veckor sedan gav jag en resultatvarning till min hustru. Nu beror allt på vad som händer i övrigt. Kommer något att hända i min hustrus jobb? Får vi alla vara friska? Allt känns väldigt osäkert.

Staten utreder hur man kan stödja företag

På företagarna i Finland funderar Petri Malinen på hur myndigheterna kunde lätta på företagarnas situation.

- Om läget blir mycket besvärligare i Finland är jag övertygad om att man kommer att fundera både på penningpolitiken och den ekonomiska politiken. Både i Finland och på EU-nivå måste man söka åtgärder som kan hjälpa oss över coronakrisen. Det är varken i Finlands eller EU:s intresse att många små- och medelstora företag går omkull.

Speciellt för företag som har ekonomiska problem sedan tidigare eller stora skulder kan hotet från coronaviruset bli ödesdigert.

Finansminister Katri Kulmuni sade på tisdagen att Finansministeriet utreder hur man kan stödja företag som lider på grund av coronaviruset, till exempel genom Finnvera som stöder exportföretag med finansiering.

- I praktiken handlar det om att se till att Finnvera har rätt repertoar för att reagera på problemen, säger Kulmuni.

Petri Malinen hoppas att man på EU-nivå kunde ändra på bankregleringen och tillåta bankerna att ta mera risk. Då kunde de bevilja lån också till små- och medelstora företag som är i lite sämre skick.

- Om läget förvärras märkbart kan vi vänta oss traditionell stimulerande politik. Då kan staten inte undvika att införa skattelättnader eller andra åtgärder som kan sätta igång konsumtionen, säger Petri Malinen.

Artikeln uppdaterarades 11.3.2020 kl. 14:50. Ordet självföretagare ändrades på två ställen till egenföretagare.