Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Marins coronaråd till finländarna: Res inte och gå inte på evenemang i onödan

Sanna Marin talar och tittar åt sidan. Hon står med armarna i kors.
Vad borde man göra får coronaviruset? Det svarade statsminister Sanna Marin på i Yles A-studio under onsdagen. Sanna Marin talar och tittar åt sidan. Hon står med armarna i kors. Bild: Lehtikuva Sanna Marin

Regeringen ska i morgon samlas för att diskutera coronaviruset. Statsminister Sanna Marin säger i Yles A-studio att man är beredd på att fallen i Finland ökar i rask takt.

WHO klassar nu coronaviruset som en pandemi. Marin skulle inte klassa viruset som en epidemi i Finland ännu, men tror att Finland kommer komma i kapp Sverige och att coronafallen kommer bli fler och fler.

– Vi följer hela tiden med läget och hur det utvecklar sig i Finland. Vi följer också noggrant med läget i Sverige, säger Marin.

Flera länder har vidtagit åtgärder för att hindra virusets spridning. Sverige har förbjudit sammankomster med mer än 500 personer och i flera länder har många skolor och daghem stängts. Varför är det här inte fallet i Finland?

– Vi följer hälsomyndigheters rekommendationer, bland annat THL, och hör experter. Jag har starkt förtroende för dem. När de rekommenderar liknande åtgärder som man gjort i exempelvis Sverige kommer vi att följa dem.

– Men att stänga skolor, daghem och dylikt har en stor effekt på samhället och vi måste se på helheten och vad som är förnuftigt att göra.

"Man måste avgöra när man kan fara på jobb"

Många företag har gjort ändringar i sin verksamhet till följd av viruset och privatpersoner likaså. Sanna Marin säger att hon för sin egen del försöker undvika onödigt resande och att gå på evenemang i onödan. Samma råd ger hon åt alla andra finländare.

– Alla ska ta hand om sin handhygien och undvika onödigt resande – speciellt till de mest drabbade områden. Alla måste avgöra när man kan fara på jobb och när man kan föra sitt barn till skolan eller daghemmet. Om man har symptom ska man inte göra det. Det här är ganska uppenbart.

– Om man varit i de drabbade områdena så kan det vara bra att fundera på vad man borde göra. Det kan vara bättre att stanna hemma även om man inte har symptom.

Just nu finns inga restriktioner för stora evenemang och publiksamlingar i Finland, men Marin säger att man är redo att vidta åtgärder.

– Om THL rekommenderar att man begränsar publiksamlingar så är regeringen snabb med att följa råden.