Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö bjuder på färggranna trendmaten bowl – vi skippar alla exotiska inslag och kör en nordisk version

Olika typer av bowls är en relativt ny mattrend som har vuxit mycket de senaste åren, mycket tack vare att de är populära bland matbloggare.

Receptet är enkelt; fyll en stor skål med olika sorters sallad, grönsaker eller frukt, lämpliga gryn och proteiner och servera med valfri sås eller dressing.

Poke Bowl kommer från Hawaii och innehåller fisk, Buddha Bowl är en helt vegetarisk version - ofta med exotiska frukter. Strömsös svar på det blir naturligtvis en bowl som huvudsakligen görs av de bästa nordiska råvarorna vi har. Vi gräver där vi står.

Här kommer en lista på vad en nordisk bowl kan innehålla. I vår version gör vi en dressing av bondbönor som påminner lite om guacamole.

1. Gröna blad: spenat, grönkål, ruccola, mangold, romansallad, rödbetsblad.

En skål med spenat på ett bord
En skål med spenat på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE spenat,Strömsö,matrecept

2. Gryn: speltkorn, pärlkorn, havrekorn, rågkorn eller quinoa (finns inhemsk).

Olika inhemska gryn på ett fat
Olika inhemska gryn på ett fat Bild: Minna Mäkelä/YLE gryn,Strömsö,matrecept

3. Hälsosamt fett: rapsolja eller annan kallpressad olja, olivolja går också bra.

4. Grönsaker: morötter, paprika, gurka, sockerärtor, rädisor, gröna bönor, broccoli, blomkål, gärna finstrimlade eller i mindre bitar. Rostade rotsaker, fermenterade grönsaker som t.ex. kimchi eller surkål.

5. Protein: bönor, linser eller hampafrö.

En skål med bönor på ett bord
En skål med bönor på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE bönor,Strömsö,matrecept

6. Frukt: päron, äpple eller t.ex. ekologiska russin.

Äppelskivor på en skärbräda
Äppelskivor på en skärbräda Bild: Carina Ahlskog/YLE Höstäpplen,Strömsö,matrecept

7. Topping: pumpakärnor, solrosfrön, rostade mandlar, hasselnötter, sesamfrön.

Pumpafrön i en skål på ett bord
Pumpafrön i en skål på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE frön,Pumpafrö,matrecept,Strömsö

8. Dressing: Prova bönguacamole (receptet nedan), hummus, ärtspread eller muhamarrah.

Det här är verkligen en modern pyttipanna. Ta det du råkar ha hemma. Tänk på att det blir roligare att äta bowlen om du har många olika texturer och färger på ingredienserna.

Vid serveringen bygger du bowlen från botten med några gröna blad och fortsätter med en blandning av dina egna favoritgryn.

Pärlgryn av korn i ett fat på ett bord
Pärlgryn av korn i ett fat på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE Strömsö,matrecept,Anders Samuelsson

Grynen kan med fördel smaksättas med en smakrik vinägrett eller bara olja och vinäger. Blanda gärna olika gryn, det ger en mer spännande textur.

Placera sedan ut grönsakerna och ditt val av protein i olika små prydliga grupper runt om grynbasen och bygg vidare med frukter och ditt val av dressing och topping.

Bönguacamole

Bönguacamole i en skål på ett bord
Bönguacamole i en skål på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE bönor,Strömsö,matrecept

Ingredienser:

  • 3 dl gröna bondbönor (alternativt annan grön böna)
  • 2 lime
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • 1 kruka koriander

Gör så här:
Mixa alla ingredienser. Smaksätt eventuellt med lite salt.

Två portioner med Strömsös nordiska bowl på ett bord
Två portioner med Strömsös nordiska bowl på ett bord Bild: Carina Ahlskog/YLE lunch,Strömsö,matrecept

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt eller kolla vad andra tyckt om det: