Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset är en gemensam fiende för USA och Europa, säger Alexandra Pasternak-Jackson

Alexandra Pasternak-Jackson är vd för AmCham Finland.
Det är i allas intresse att vi tillsammans försöker stoppa viruset, säger Alexandra Pasternak-Jackson. Alexandra Pasternak-Jackson är vd för AmCham Finland. Bild: yle/ Patrik Schauman AmCham Finland,alexandra pasternak-jackson

De amerikanska företagen har varit förberedda på ett reseförbud redan en tid, säger Alexandra Pasternak-Jackson, verkställande direktör för amerikanska handelskammaren i Finland, Amcham.

Pasternak-Jackson säger att amerikanerna senast i och med reseförbudet som Trump utfärdare på onsdag inser att situationen med coronasmittan måste tas på allvar.

Reseförbundet gäller resor från Schengenområdet till USA.

– Trump har ju själv sagt att det här handlar om människor, inte varor. Det här ser jag som något positivt, säger hon.

Ingen ekonomisk kris

Trump sa i sitt tal att det inte är fråga om en ekonomisk kris utan något temporärt – ett nödvändigt ont.

– Det som vi sett på Amcham är att amerikanska företag redan har varit väldigt proaktiva. De har ändrat sina interna riktlinjer redan tidigare. Många av dem har redan för två, tre veckor sedan till exempel börjat tacka nej till externa möten, säger Pasternak-Jackson.

Företagen har enligt henne reagerat på coronasmittan tidigt och börjat tänka om för att ändå kunna fortsätta med sin verksamhet.

Konsumenterna kan vara lugna

Pasternak-Jackson säger att flera av företagen handelskammaren samarbetar med redan tidigare begränsat resorna mellan USA och Europa.

– Vi har sett att resorna mellan USA och Europa nästan helt stoppats inom företagsvärlden under de senaste dagarna, säger hon.

Handeln mellan USA och Finland kommer naturligtvis att påverkas av reseförbudet, enligt Pasternak-Jackson. Hon tror ändå inte att det här kommer att påverka konsumenterna nämnvärt.

Samtidigt säger hon att krisen kan komma att leda till mer kreativitet inom företagen eftersom de måste tänka om.

I allas intresse att corona stoppas

I sitt tal anklagade Trump Europa för att inte ha reagerat på coronaviruset tillräckligt snabbt. Pasternak-Jackson säger ändå att det finns tusentals människor som tillsammans arbetar för ett positivt förhållande mellan USA och Europa.

– Nu har vi en gemensam fiende. Det är i allas intresse att vi tillsammans försöker stoppa viruset. Det handlar nu om att försöka lindra spridningen och det här är en sak som man kan göra för att inte resa. På det sättet kan man se Trumps beslut som ett positivt steg, säger hon.

Läs också