Hoppa till huvudinnehåll

Länder i Östeuropa har få coronafall, följer noggrant med läget och har infört en rad restriktioner

Arbat, Moskva 19.2.2020
Arbat, Moskva 19.2.2020 Arbat, Moskva 19.2.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Ryssland,coronavirus,Moskva,Arbat

De preventiva åtgärderna i Östeuropa i bekämpningen av coronaviruset har under de senaste veckorna varit rätt så rigorösa, och enligt den officiella statistiken har ingen stor smittovåg ännu nått de här områdena.

Ryssland - trots sin långa gräns mot Kina - har mycket få officiella fall av coronasmitta.

- Läget just nu är att vi har 20 registrerade fall i Ryssland, nio av dem i Moskva, säger Tapani Dobrowolski, pressansvarig på Finlands ambassad i Moskva.

På frågan om varför det finns så få fall i ett så stort land som Ryssland svarar han att det är svårt att spekulera i en sådan fråga och att han inte alls kan uttala sig om det.

Dobrowolski säger att ambassaden noggrant följer med den information som den finländska representationen på olika håll i Ryssland samt de ryska myndigheternas rapporter. I Moskva har EU ett system med koordinerat informationsutbyte.

Metrostationen Biblioteka Imeni Lenina i Moskva
Metrostationen Biblioteka Imeni Lenina i Moskva Metrostationen Biblioteka Imeni Lenina i Moskva Bild: AFP / Lehtikuva Ryssland,coronavirus,Moskva,metrostationer

Ungern

Ungern inhiberar alla evenemang för sin nationaldag den 15 mars.

Över 60 år gamla personer får rådet att undvika allmänna sammankomster och stora folksamlingar.

Människor som återvänder från Italien uppmanas att stanna hemma i 14 dagar oavsett om de har virussymptom eller inte.

Rengöring av buss vid den tysk-tjeckiska gränsen 9.3.2020
Rengöring av buss vid den tysk-tjeckiska gränsen 9.3.2020 Rengöring av buss vid den tysk-tjeckiska gränsen 9.3.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Tjeckien,bussar,gränskontroller,desinfektion,Tyskland

Tjeckien

Institutet för världsarv i Tjeckien (NPU) har stängt alla statligt förvaltade slott och andra världsarvsplatser. NPU har hand om ungefär hundra sevärdheter som årligen besöks av över 5 miljoner människor.

Evenemang med fler än 100 deltagare får inte äga rum. Skolor och universitet hålls stängda.

Det tjeckiska inrikesministeriet har förbjudit besök på avdelningar för sluten vård på sjukhus och äldrevårdsenheter.

Poliser, brandmän och tulltjänstemän kontrollerar hälsan hos personer som reser på internationella tåg. Det här gäller över 40 tåglinjer. Desinfektionsmedel är utplacerade i tåg och på järnvägsstationer.

Premiärministrar: Viktor Orban (Ungern) Andrej Babis (Tjeckien)Mateusz Morawiecki (Polen) Peter Pellegrini (Slovakien)  inför Visegradgruppens möte om coronaviruset 4.3.2020
Premiärministrar: Viktor Orban (Ungern) Andrej Babis (Tjeckien) Mateusz Morawiecki (Polen) Peter Pellegrini (Slovakien) inför Visegradgruppens möte om coronaviruset 4.3.2020 Premiärministrar: Viktor Orban (Ungern) Andrej Babis (Tjeckien)Mateusz Morawiecki (Polen) Peter Pellegrini (Slovakien) inför Visegradgruppens möte om coronaviruset 4.3.2020 Bild: AFP / Lehtikuva Viktor Orbán,Mateusz Morawiecki,Andrej Babiš,Peter Pellegrini

Center för provtagning avsedda för resenärer som uppvisar symptom etableras vid tio gränsövergångar, och försvarsmakten bistår bland annat med utrustning, till exempel hälsocontainrar där delar av fältsjukhus kan riggas upp.

Människor som är permanent bosatta i Tjeckien och som återvänt från Italien måste meddela detta till en läkare (utan personlig kontakt) och därefter sitta två veckor i karantän.

Det tjeckiska hälsoministeriet vill förbjuda export av desinfektionsmedel eftersom flera institutioner har rapporterat om brist på desinfektionsmedel.

Tält utanför ett virussmittat sjukhus i Warszawa, Polen 11.3.2020
Tält utanför ett virussmittat sjukhus i Warszawa, Polen 11.3.2020 Tält utanför ett virussmittat sjukhus i Warszawa, Polen 11.3.2020 Bild: AFP / Lehtikuva desinfektion,coronavirus,sjukhus,tält,Warszawa,Polen

Polen

I Polen har man skjutit upp den årliga marsch som ordnas till minnet av alla som utsattes för Förintelsen.

Senaten har godkänt specialåtgärder och finansiellt stöd för människor som av olika orsaker inte kan gå på jobb.

Rengöringspersonal på en bussrengöringsstation i Bratislava  11.3.2020
Rengöringspersonal på en bussrengöringsstation i Bratislava 11.3.2020 Rengöringspersonal på en bussrengöringsstation i Bratislava 11.3.2020 Bild: AFP / Lehtikuva desinfektion,Slovakien,Bratislava,bussar,coronavirus

Slovakien

I Slovakien har katolska mässor inhiberats. Dessutom försätts alla slovaker som återvänt från Italien, Kina, Sydkorea eller Iran i en 14 dagar lång karantän - likaså släktingar som bor i samma hushåll.

Förskolor, skolor och daghem i Bratislava håller tillfälligt stängt. Också universitetet i Bratislava har inhiberar sina föreläsningar.

Den slovakiska regeringen har dessutom meddelat att råder nolltolerans för alla försök att profitera på eller utnyttja den svarta marknaden till att handla med utrustning som behövs för bekämpningen av virus.

Källor: Visegradgruppen, Reuters, AP; AFP, WHO

Visegradgruppen

  • Mellanstatlig samarbetsorganisation för Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern
  • Bildades 1991 i den ungerska staden Visegrad i syfte att stärka samarbetet inom ekonomi-, energi- och försvarsområdet mellan Polen, Tjeckoslovakien och Ungern i samband med närmandet till EU
  • Också som medlemmar i EU har länderna fortsatt att utveckla det interna samarbetet under ett roterande ordförandeskap
  • Platsen Visegrads historiska bakgrund: År 1335 träffades de böhmiska, polska och ungerska kungarna i Visegrad för att diskutera samarbete mellan kungadömena, och bilda en anti-Habsburg-allians.

Följ med det globala läget här