Hoppa till huvudinnehåll

"Vi har många barn, men inte ett för mycket" – invånaraktiva byggde eget högre staket vid tågstationen för att stoppa personolyckor

Det hänger en banderoll på ett stängsel vid järnvägen. På banderollen står "Meillä on paljon lapsia, mutta ei yhtään ylimääräistä".
Vid staketet hängdes också upp en banderoll, till minne av de som omkommit i olyckor vid järnvägen. Det hänger en banderoll på ett stängsel vid järnvägen. På banderollen står "Meillä on paljon lapsia, mutta ei yhtään ylimääräistä". Bild: Yle/Alexander Beijar Mosabacka,Mosabacka järnvägsstation

Efter en olycka där en person miste sitt liv vid järnvägsstationen i Mosabacka väljer invånarna att bygga ett eget staket.

På onsdag kväll samlades nästan femtio personer vid stationen i Mosabacka för att slå upp staket som skulle förhindra framtida olyckor vid tågstationen i Mosabacka.

Olyckan är nämligen en av många vid stationen på sistone.

Så här lät det då Yle Huvudstadsregionen var på plats.

I klippet hörs Laura Karinen, Juha Ruusunen och Mikko “Vemmu” Vehmas i Mosabacka.

Vehmas publicerade sent på tisdag kväll ett inlägg på Facebook, där han tog initiativet till att bygga ett högre staket vid stationen än där finns nu.

Staketet vid bron som går över järnvägen har redan länge setts som problematiskt av invånarna, då snön som packas vid snörika vintrar ibland kan nå lika högt som räcket.

En grupp människor står och lägger upp stängsel vid järnvägen. Ett tåg kör förbi i bakgrunden. Det är mulet.
På plats bjöds det även på lite mat och dryck åt dem som kommit för att jobba, som den lokala kiosken hade donerat åt talkoarbetarna. En grupp människor står och lägger upp stängsel vid järnvägen. Ett tåg kör förbi i bakgrunden. Det är mulet. Bild: Yle/Alexander Beijar Mosabacka,Mosabacka järnvägsstation

Men också bredvid tågspåren har staketet ansetts vara för lågt. I slutet av år 2018 lämnade en invånare in ett förslag till deltagandebudgeten i Helsingfors om att bygga om staketen, men utan resultat.

Enligt Marko Tuominen, som är ledande sakkunnig inom järnvägssäkerhet vid Trafikledsverket, förhandlar verket just nu med staden om staket där, men det finns ännu ingen tidtabell för dem.

Det är Trafikledsverket som ansvarar för säkerheten i området omkring banan och Helsingfors stad som ansvarar för bron som går över tågspåren.

Tuominen är bekymrad över om staketet som invånarna sätter upp ska hållas på plats i väder och vind samt om det utsätts för vandalism.

Läs också