Hoppa till huvudinnehåll

Gör nickelfria smycken av skräp – pysseldrottningen tipsar om återanvänt med wowfaktor

En dekorativ festkrage gjord av gammal, rosa, återvunnen spets och dekorerad med tygblommor och pärlor i olika rosa nyanser. Kragen kan användas till maskerad eller fest och är knuten runt halsen på en svart provdocka.
Det här är smycken som hör ihop med några maskeraddräkter som Ninette Bahne sytt. Det mesta av materialet är återanvänt. En dekorativ festkrage gjord av gammal, rosa, återvunnen spets och dekorerad med tygblommor och pärlor i olika rosa nyanser. Kragen kan användas till maskerad eller fest och är knuten runt halsen på en svart provdocka. Bild: Carina Ahlskog / Yle smycken,accessoarer,Spets (Tyg),återvinning,handarbeten och hantverk,Gör-det-själv,pyssel,kragar,cape

Skräp och återvinning är det som gäller när Ninette Bahne skapar allt från pärlbeströdda halssmycken till fantasifulla prinsessdräkter. Här delar hon med sig av sina tips och erfarenheter för den som vill pyssla själv eller tillsammans med barn.

Det är glittrigt, färggrant och storskaligt när Pargas egen pysseldrottning Ninette Bahne skapar, oberoende om det gäller att renovera köket eller skapa en maskeraddräkt.

Hon har kommit till Strömsö med sin dotter Nosipho för att sprida pysselglädjen och visa hur man kan göra enkla smycken av spets.

Tre kvinnor som sitter och syr smycken runt ett bord fullt med pysselmaterial.
Det flödar över av återvunnet pysselmaterial när Nosipho Bahne, Elin Skagersten-Ström och Ninette Bahne gör smycken tillsammans. Tre kvinnor som sitter och syr smycken runt ett bord fullt med pysselmaterial. Bild: Carina Ahlskog / Yle pyssel,Gör-det-själv,Strömsö,Workshop,återvinning,Elin Skagersten-Ström

Bordet svämmar nästan över av glittriga pysselgrejer. Det är färggranna ljusmanchetter, trasiga pärlhalsband, udda broscher, loppisfyndade dukar, små stumpar av spetsar och knappar i alla tänkbara färger och storlekar.

Det är precis så Ninette helst dukar upp när det är dags för pysselverkstad.

Begagnat är fint

Den som gillar att pyssla vet att kostnaderna lätt skenar iväg. Och blir det kostsamt är det lätt att man börjar begränsa sig och sina medpysslande barn.

“Var försiktig med pärlorna!” “Räcker det inte med glittret nu?” - välmenande förmaningar som lätt dödar kreativiteten och glädjen.

Ett brunt träfat med små glasburkar fyllda med ljusa knappar, guldiga paljetter och metalltråd.
Om man färgkoordinerar sitt pysselmaterial är det lättare att få en överblick av vad man har. Ett brunt träfat med små glasburkar fyllda med ljusa knappar, guldiga paljetter och metalltråd. Bild: Carina Ahlskog / Yle knappar,Paljett,Strömsö,metalltråd

– Om man pysslar av sånt som man har fått gratis, eller köpt väldigt billigt begagnat så är man inte heller så rädd för att misslyckas. Jag vill också lära mina barn att det är roligt att återvinna och att man inte hela tiden behöver köpa nytt, säger Ninette Bahne.

Ninettes tips på bra pysselmaterial

  • små virkade spetsdukar och spetsar (det gör inget om spetsarna är lite fläckiga eller trasiga)
  • ljusmanchetter, från dem kan man ta loss tygblommor och andra dekorationer
  • trasiga pärlhalsband och andra smycken
  • roliga broscher och örhängen, det gör inget om låset är trasigt
  • knappsamlingar
  • öppnade och delvis använda pysselförpackningar som säljs billigt

Det här är sånt som man ibland kan hitta gratis på loppmarknader, eller som släktingar och vänner gärna blir av med då de städar ur förråd och skåp.

En liten, rund spetsduk som provas runt en handled.
Den begagnade duken är både fläckig och lite trasig, men den går bra att använda till exempel till ett armband. En liten, rund spetsduk som provas runt en handled. Bild: Carina Ahlskog / Yle Spets (Tyg),virkning,handarbeten och hantverk,Strömsö

Duka för pysselkalas

När man dukar fram pysselmaterial är det bra att färgkoordinera materialet. Då får man bättre överblick och det är lättare att se vad som passar ihop, annars blir det lätt för rörigt.

Att sy armband av gamla spetsar är ett enkelt projekt om man vill göra egna smycken. Vill man ha ett stadigare smycke kan man sy en bit filt eller annat stadigt tyg under spetsen.

Sen är det bara att mixa och matcha knappar, tygblommor och paljetter.

Ett halvfärdigt armband av en tunn ljus spets. På spetsen sys det fast knappar, pärlor och tygblommor med tunn metalltråd.
Den lilla spetsbiten dekoreras först med knappar. Sedan syr Ninette Bahne fast blommor och pärlor tills hon är nöjd. Ett halvfärdigt armband av en tunn ljus spets. På spetsen sys det fast knappar, pärlor och tygblommor med tunn metalltråd. Bild: Carina Ahlskog / Yle armband,smycken,Spets (Tyg),pyssel,knappar,återanvändning,Gör-det-själv,Strömsö,spets

Syr man med små pärlor kan det vara bra att ha en sepciell pärlnål och att sy med en stark polyestertråd eller tunn metalltråd.

Tygblommor går bra att sy många på varandra om man vill ha tjockare blommor och Ninette syr gärna in en paljett eller pärla mitt i blomman för ett extra blänk.

Ett stort armband av en återvunnen virkad duk med vita tygblommor, blåa paljetter, knappar och pärlor.
Den nötta duken är ett minne blott, en gammal brosch och pärlor från ett trasigt halsband är några av ingredienserna i det här armbandet. Ett stort armband av en återvunnen virkad duk med vita tygblommor, blåa paljetter, knappar och pärlor. Bild: Carina Ahlskog / Yle armband,smycken,pyssel,återanvändning,Gör-det-själv,Strömsö
Ett porträtt av en leende flicka som har på sig ett spänt halsband, så kallad choker. Halsbandet har hon gjort själv av en rosa spets och sidenband och det är dekorerat med vita, stjärnformade pärlor.
Nosipho Bahne har gjort ett choker-halsband av en handvirkad spets. Ett porträtt av en leende flicka som har på sig ett spänt halsband, så kallad choker. Halsbandet har hon gjort själv av en rosa spets och sidenband och det är dekorerat med vita, stjärnformade pärlor. Bild: Carina Ahlskog / Yle barn (åldersgrupper),Halsband,Strömsö

Men genvägar är tillåtna. Går det trögt med nålen går det ofta bra att använda limpistolen, pysslarens bästa verktyg.

Allergi triggade smyckestillverkningen

Ninette började själv sy smycken när hon blev allergisk för bland annat nickel. Eftersom hon hade svårt att hitta smycken hon gillade och tålde började hon sy egna smycken.

Ett fjärilsformat halssmycke med prälbroderier i turkost och svart.
En fjäril ur Ninette Bahnes smyckessamling. Ett fjärilsformat halssmycke med prälbroderier i turkost och svart. Bild: Carina Ahlskog / Yle smycken,halssmycken,Halsband,pärlbroderi,handarbeten och hantverk,Strömsö
Ett halssmycke av återvunna korallpärlor och snäckskalsdetaljer, med geometriska figurer.
Femtiotalsvibbarna är starka i det här halsbandet där Ninette Bahne bland annat har återanvänt ett gammalt korallhalsband. Hon hämtar gärna inspiration från historien. Ett halssmycke av återvunna korallpärlor och snäckskalsdetaljer, med geometriska figurer. Bild: Carina Ahlskog / Yle Halsband,smycken,pärlbroderi,handarbeten och hantverk,återvinning,pyssel,Gör-det-själv,Strömsö,halssmycke,korall

Efter många års övning är hon flink med nålen och kan göra avancerade pärlbroderier som tar otaliga timmar att färdigställa.

– När man gör något åt sig själv räknar man inte timmarna och jag gör det för att jag tycker om det, säger Ninette.

Ett stort vitt halssmycke av spets och med pärlbroderier i vita och cremefärgade nyanser. Halssmycket är brett och täcker axlar och bringa.
Det här smycket hör till en vintrig maskeraddräkt och hör till ett av de mera avancerade smycken som Ninette Bahne gjort. Ett stort vitt halssmycke av spets och med pärlbroderier i vita och cremefärgade nyanser. Halssmycket är brett och täcker axlar och bringa. Bild: Carina Ahlskog / Yle halssmycke,Halsband,accessoarer,pärlbroderi,återvinning,handarbeten och hantverk,pyssel,Gör-det-själv,Strömsö,krage

“Tanter regerar”

Att ta vara på det lilla man har, använda saker igen och igen, att skapa med sina egna händer är riktiga tantideal enligt Ninette, därför kallar hon sig gärna Tant Ninette.

Hon har bland annat gett ut pysselboken “Tedags hos tant Ninette” och figurerat som Tant Ninette på sin blogg “Ninette Bahne” i många år.

I hennes blogg kan man läsa mera om att renovera genom att återvinna, om pyssel för olika högtider, om maskeraddräkter, trädgårdsliv och annat kreativt.

Ett armband av gul spets med rosa detaljer som små tygblommor, udda knappar och pärlor.
På en timme hinner Ninette göra flera armband. Färgvalet gör smyckena väldigt olika. Ett armband av gul spets med rosa detaljer som små tygblommor, udda knappar och pärlor. Bild: Carina Ahlskog / Yle armband,smycken,Spets (Tyg),knappar,återvinning,Gör-det-själv,pyssel,Strömsö