Hoppa till huvudinnehåll

Inget motiv och opålitligt vapen - går inte att bevisa att den unga kvinnan i Jakobstad dödades med avsikt

Ljus brinner utanför porten där den unga kvinnan bragdes om livet.
Det hela inträffade i en lägenhet på Storgatan. Ljus brinner utanför porten där den unga kvinnan bragdes om livet. Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad,dråp

Polisen har inte kunnat bevisa att den unga kvinna som sköts till döds i Jakobstad i oktober bragdes om livet med avsikt. Vapnet är defekt och polisen har inte heller funnit något motiv till dådet, säger kriminalkommissarie Ove Storvall.

Förundersökningen kring vad som hände i lägenheten på Storgatan 17 i Jakobstad när en ung kvinna sköts till döds är inne på slutrakan.

På fredagen den 13 mars informerade kriminalkommissarie Ove Storvall media om vad som framkommit i förundersökningen.

Den unga kvinnan hittades i badrummet

Tidigt på morgonen den 6 oktober, klockan 4.48, får polisen larm om att en person blivit skjuten i en bostad i centrala Jakobstad. Polisen anländer ungefär samtidigt som ambulans till platsen och finner den skjutna kvinnan i badrummet.

En man född år 1971 grips av polisen i bostaden. Det var han som larmade efter hjälp. Kort därefter grips den misstänkte gärningsmannen som är född 1985 i trapphuset.

Kvinnan, som var född 1999, är fortfarande vid liv när polisen anländer, men hon dör i ambulansen på väg till sjukhuset.

Kriminalkommissarie Ove Storvall.
Kriminalkommissarie Ove Storvall informerade medierna. Kriminalkommissarie Ove Storvall. Bild: Yle/Mikaela Löv poliser,Kriminalkommissarie

Tog droger tillsammans under natten

Det två männen har under natten till den sjätte oktober vistats i den unga kvinnans lägenhet tillsammans med henne. De har tagit droger och narkotikaklassade läkemedel.

Två veckor efter att männen gripits ändrar mannen som är född -71 på sin redogörelse över vad som hänt under natten efter att polisen gjort en rekonstruktion av händelserna. Man kom då fram till att händelseförloppet inte kan ha varit så som männen minns det.

Det framkommer flera detaljer, bland annat att en tredje man varit i bostaden under kvällen och att männen fört hem honom.

Kriminalkommissarie Ove Storvall säger att mannen inte ändrade sin redogörelse för att vilseleda polisen. Han var påverkad av droger och den stress han utsattes för i och med att kvinnan skjuts gör att han inte har en klar minnesbild av vad som hänt.

Sköt ut mot parkering på Storgatan

Klockan 3.30 återvänder kvinnan och de två männen till bostaden på Storgatan. Det är då som mannen född -85 tar fram ett vapen. Mannen har sagt till polisen att han var ovan med vapnet och att det här är den första gången han lyckas ladda det.

Han skjuter ett riktat skott genom vädringsluckan ut mot parkeringen på Storgatan.

Det är inte klarlagt om han siktade för att träffa någon eller något på gatan.

Mannen född -85, en småbarnsfar, har en bakgrund kantad av missbruk. Han hade länge hållit sig nykter innan han under våren 2019 faller tillbaka i missbruk. Den misstänkta köper ett vapen på svarta marknaden hösten 2019.

Ove Storvall säger att mannen antagligen känner sig otrygg på grund av sina drogaffärer.

Det är också klarlagt attden brand som bröt uti mannens hem i Sandsund, Pedersöre är anlagd.

Hade inte för avsikt att döda kvinnan

Storvall säger att mannen avlossade två skott inne i lägenheten. Mannen stod i tamburen när han avlossade skotten. Det första skottet rikoschetterar i golvet och träffar sedan ytterdörren.

Dörren till toaletten intill hallen står öppen.

Det andra skottet träffar den unga kvinnan som befinner sig i toaletten.

Storvall säger att mannen född -85 hela tiden medgett att han skjutit kvinnan, men att han säger att det inte var hans avsikt att döda henne.

Mannen hävdar att det rör sig om ett vådaskott.

Karta över Jakobstad
Karta med Fårholmsbron utmärkt.. Karta över Jakobstad Bild: NTM-centralen kartor,fårholmsbron

Kastade vapnet i Larsmosjön

När mannen skjutit kvinnan samlar han ihop sina tillhörigheter och lämnar bostaden. Han tar bilen och kör mot Larsmo. På Fårholmsbron och stannar han och kastar sitt vapen i vattnet.

Sen vänder han om och kör tillbaka till stan.

Mannen befinner sig åter i kvinnans lägenhet när polis och ambulans anländer till platsen.

Den andra mannen, född -71, som kallade på hjälp, säger att han inte vet om han befann sig i bostaden när det dödande skottet avlossades. Ove Storvall säger att mannen har minnesluckor och att han har rört sig in och ut ur bostaden.

Åtminstone var han på plats när den misstänkte sköt ut på gatan.

Mannen född -71 har berättat att den misstänkte och kvinnan hade meningsskiljaktigheter angående ett textmeddelande. Mannen född -85 var irriterad på kvinnan. Ove Storvall säger att polisen inte är helt klara över deras relation till varandra, men klart är att de nyligen lärt känna varandra.

Fiskade upp vapnet med magnet

Det var polisen som lyckades hitta vapnet i Larsmosjön genom att fiska med en magnet från en båt. Ove Storvall säger att poliser som på fritiden sysslar med fiske fiskade efter vapnet.

Efter två dagar hittar poliserna vapnet som är en 9 millimeters Walther P38 från tiden kring andra världskriget.

Centralkriminalpolisen har undersökt vapnet i sitt laboratorium och tester visar att vapnet är slitet och därför mycket opålitligt och farligt. Vapnet har i princip tre avtryckare säger Ove Storvall.

När man säkrar pistolen eller trycker på de frigörande reglaget brinner skottet av om pistolen är laddad. Centralkriminalpolisen delade en video med polisen i Jakobstad och Ove Storvall säger att det här är bakgrunden till att mannen försattes på fri fot i januari.

Inga bevis på avsikt att döda kvinnan

Ove Storvall säger det inte går att hitta några bevis för att det handlar om ett avsiktligt brott. För att en person ska kunna dömas för dråp måste det finnas en avsikt bakom dådet.

Storvall säger att om man håller ett laddat vapen riktat mot en person så kan man förutse vad som kommer att hända om man trycker på avtryckaren. Det kunde inte mannen i det här fallet.

Det här beror helt enkelt på vapnets dåliga skick. Mannen misstänks därför inte längre för dråp, alltså ett uppsåtligt brott, utan för grovt dödsvållande. Den misstanken ger inte grund för att frihetsberöva en person.

Storvall säger att det inte heller finns någon risk för att den misstänkte påverkar förundersökningen.

Polisen har inte heller kunnat klarlägga något motiv till dådet.

Misstänks för grovt dödsvållande

Mannen född -85 misstänkts för grovt dödsvållande och grovt narkotikabrott. Den som döms för grovt dödsvållande kan dömas till fängelse i minst fyra månader och högst sex år. Grovt narkotika brott kan ge fängelsestraff i upp till tio år.

Ove Storvall säger att tingsrätten kan häkta mannen under den tid den behandlar ärendet.

Mannen född -71 misstänks inte för någon delaktighet i kvinnans dödsfall. Han misstänks för ett drogrelaterat brott, brottsrubriceringen är inte ännu specificerat.

Fallet går inom en snar framtid till åtalsprövning.

Artikeln uppdaterad den 13.3 klockan 12.58 med mera detaljerad redogörelse kring förundersökningen.Artikeln uppdaterad med korrigering angående vem som greps var.