Hoppa till huvudinnehåll

Österbottens första coronafall smittades i Italien – isolerade sig självmant efter hemkomsten

Akuten vid Vasa centralsjukhus.
Akuten vid Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Carl-Magnus Långkvist vasa centralsjukhus

Den kvinna som insjunknat i Vasa fick smittan under en resa i Italien. Hon och hennes man isolerade sig självmant efter hemkomst och kvinnan har lindriga symptom säger chefsöverläkare Christian Kantola på Vasa centralsjukhus.

Österbottens första coronafall är en medelålders kvinna som varit på resa i Italien tillsammans med sin man. Eftersom de insåg att det fanns en risk att de smittats av coronaviruset valde de att försätta sig själva i karantän.

- Vi är mycket tacksamma över att de självmant tog det beslutet. De torde inte ha smittat andra, säger Kantola.

Det positiva provsvaret kom på torsdag kväll.

Christian Kantola
Chefsöverläkare Christian Kantola. Christian Kantola Bild: Vaasan keskussairaalan kuvapankki överläkare,Vasa centralsjukhus,Christian Kantola

Befinner sig i hemmakarantän

Kantola säger att det nu är kommunen som har vårdkontakt med paret, men kvinnan har inga svåra symptom som kräver sjukhusvård.

Paret befinner sig i hemmakarantän så som smittskyddslagen kräver.

På Vasa centralsjukhus fortsätter man regelbundet att ta flera prov på misstänkta coronafall. Men ännu kan man inte analysera provsvar i Vasa.

- Vi väntar på utrustning och klartecken från Fimea som är övervakande myndighet. Men nästa vecka borde vi själva kunna analysera proverna, säger Kantola.

Kantola säger att flera andra centralsjukhus befinner sig i samma situation.

Kan bli aktuellt att flytta operationer

På Mellersta Österbottens centralsjukhus håller man nu på att flytta fram icke-brådskande operationer. Sjukhuset tar kontakt med dem som berörs.

Det samma kan bli aktuellt på Vasa centralsjukhus.

- På så sätt kan vi frigöra både utrymme och personal om så krävs, säger Kantola.

Det finns även planer för att utrymma en avdelning för att vårda coronafall i S-huset. I så fall får en avdelning som vårdar cancerpatienter flytta på sig.

Förbereder sig för flera smittade

Christian Kantola säger att det vore förvånande om Österbotten skulle klara sig undan smittspridning, men en liten fördel kan vi ha av att vara sent ute.

- Folk har haft tid att vakna upp och ta till åtgärder för att inte bli smittade. Det är också bra att regionen är rätt så glest befolkad, säger Kantola.

Inom kort kommer Vasa centralsjukhus att sända ut ett pressmeddelande med information som riktar sig till allmänheten.

Läs också