Hoppa till huvudinnehåll

Österbottniska skolor förbereder sig inför distansundervisning: "Det kan vara bra att ta med sig skolböckerna hem"

Elever i Påras skola i Kronoby.
Arkivbild Elever i Påras skola i Kronoby. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist elever,klassrum,skolelever,skolor,påras skola

I de österbottniska skolorna följer man intensivt med coronaläget och förbereder sig på att distansundervisning kan bli aktuell.

- Vi avvaktar nästan timme för timme och ser vad myndighetsrekommendationerna är, säger Martin Ahlskog, rektor för Sursik skola i Pedersöre.

Under fredagen skickades ny information ut till föräldrar och elever i Pedersöre. På torsdagen hade kommunens rektorer ett gemensamt möte där man gjorde upp riktlinjer för alla kommunens skolor.

- Vi uppmanar alla att se till att Wilmakontona fungerar och andra saker som eventuellt kan behövas inför eventuell distansundervisning. Eleverna uppmanas också att ta skolböckerna med sig när de går hem från skolan på fredagen, säger rektor Martin Ahlskog.

Ahlskog tror att sannolikheten är hög att det blir frågan om distansundervisning för eleverna under någon del av vårterminen. När det blir vågar han inte spekulera kring.

- Det kommer säkert att ske ganska snabbt i vissa regioner men om det sker nationellt eller hur det ser ut får tiden utvisa.

Sursik skola i Pedersöre
Sursik skola Sursik skola i Pedersöre Bild: Yle/Anette Forsström-Fellman högstadiet i pedersöre

"Föräldrarna verkar ha bra koll på läget"

I Sursik skola har eleverna inte tillgång till datorer eller surfplattor från skolans sida som de kunde använda hemma, men Ahlskog säger att de plattformar som man behöver för distansundervisning fungerar på i princip vilka apparater som helst.

Ahlskog säger att förvånansvärt få föräldrar hört av sig till skolan med frågor kring coronaviruset.

- Jag tror att de allra flesta har följt med myndighetsrapporteringen bra.

Sursik skola har drygt 500 elever i årskurserna 7 - 9. På Sursikbacken finns också Pedersöre gymnasium och Yrkesakademins enhet.

- Uppemot tusen personer rör sig här dagligen, säger Ahlskog.

Om det är så att skolorna håller öppet en längre tid under coronavirusets framfart satsar man på intensifierad hygien, säger Martin Ahlskog.

- Det har vi jobbat med redan i några veckor. Vi är förstås extra noga med att tvätta händerna, till exempel före och efter användning av gemensamma datorer och i samband med maten. Vi har försökt se över rutinerna så gott det går.

I övrigt fortsätter undervisningen som normalt tills myndigheterna meddelar annat, säger Ahlskog.

Karantän i två veckor efter utlandsresor

Från skolans sida har man också under fredagen gått ut med en uppmaning till hemmen om att elever som återvänder från resor ska stanna hemma i 14 dagar, i enlighet med de nationella rekommendationerna.

- Vi har en del elever ute på resor i världen för tillfället. De återvänder till helgen. De har varit i kontakt och frågat hur de ska göra och vi har rekommenderat att de stannar hemma. Det blir distansundervisning för deras del från och med måndag, säger Martin Ahlskog.

- Vi har också någon i personalen i samma situation. Den saken funderar vi ännu på hur vi ska lösa men det går också delvis att undervisa på distans.

Redan tidigare under veckan har Sursik skola också gått ut med en uppmaning till hemmen om att eleverna ska stanna hemma vid minsta förkylningssymptom.

Kan bli svårt att hitta vikarier

Vikarieläget kan bli utmanande om det går så att många lärare insjuknar, eftersom det redan är tunnsått på vikariefronten.

- Om vi har skolorna öppna kommer det nog att krävas omorganiseringar i undervisningen. Vi får säkert slå ihop vissa klasser och fundera på hur vi använder utrymmena. Men vi räknar förstås med att vi då också har en hel del elever borta, säger Martin Ahlskog.

Korsholms högstadium.
Korsholms högstadium Korsholms högstadium. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist korsholms högstadium

God beredskap också i Korsholms högstadium

Också i Korsholms högstadium följer man noggrant med coronaläget, säger rektor Pia Blomqvist.

- Vi ser vilka rekommendationer som kommer och följer de direktiv vi får. Beredskapen hos oss är god tycker jag.

Under fredagen har man diskuterat med eleverna och gett allmän information om vad som gäller. Man har också ytterligare betonat vikten av en god handhygien.

- Vi informerar också föräldrarna via våra officiella kanaler om hur läget ser ut just nu.

Skolan har också ställt in en planerad klassresa som skulle ha ordnats nästa vecka.

- I övrigt väntar vi på mer detaljerad information från myndigheterna. Vartefter vi får mer information delar vi ut den till föräldrarna, säger Pia Blomqvist.

Elever som återvänder från resor ska ta kontakt med rektorn

Blomqvist vill inte spekulera i hur sannolikt det är att skolan tvingas stänga på grund av coronaviruset. Någon direkt uppmaning till eleverna om att förbereda sig för distansundervisning har skolan inte ännu gett.

- Vi har sagt till eleverna att det kan vara bra att ta med sig skolböckerna hem.

Elever som återvänder från resor uppmanas ta kontakt med rektorn för att komma överens om distansundervisning.

Daghemsbarn i regnkläder köar för att komma in till dagiset.
Daghemsbarn i regnkläder köar för att komma in till dagiset. Bild: Linus Hoffman / Yle Galonbyxor,regnkläder,Dagisbarn,daghem,dagvård,stövlar,gummistövlar,Barnens regnkläder,daghemsbarn

Daghemmen öppna som vanligt

Också inom småbarnspedagogiken följer man med hur läget med coronaviruset utvecklas. Än så länge är daghemmen öppna som vanligt.

- Allt fortsätter som vanligt. Vi stänger inga daghem, säger Anne Savola-Vaaraniemi, direktör för småbarnspedagogik i Vasa.

Någon ny information till föräldrarna har inte skickats ut i Vasa, men Savola-Vaaraniemi säger att sjuka barn ska stanna hemma, precis som vanligt.

Savola-Vaaraniemi säger att det kanske också går så att fler barn stannar hemma den närmaste tiden i och med att många arbetsplatser gått in för distansarbete.

- Vi får se.

Karantän också för Närpesbarn efter resor

Inom småbarnspedagogiken i Vasa ger man inte i det här skedet ut några nya direktiv till föräldrarna vad gäller karantän efter utlandsresor.

- Barnen kan komma till dagis om de inte är sjuka, säger Savola-Vaaraniemi.

Gård till daghemmet Prästkragen i Prästkulla. På gården finns en gunga, en rutschkana, en lekstuga, en bänk och en leksakshäst som man kan gunga på.
Gård till daghemmet Prästkragen i Prästkulla. På gården finns en gunga, en rutschkana, en lekstuga, en bänk och en leksakshäst som man kan gunga på. Bild: Nicole Hjelt / Yle Tenala,daghem,lekplatser,rutschkana,Gunga,prästkragen

I Närpes skickade man däremot under fredagen ut nya direktiv till dagisbarnens föräldrar angående resor.

- Är barnen på utlandsresa med föräldrarna kommer de inte att få komma till dagvården på två veckor, utan det blir hemkarantän för att minska risken för smitta, säger chefen för småbarnspedagogik Ann-Christin Häggblom.

Samma regel gäller skolorna i Närpes. Personalen får inte heller längre delta i kurser, resor och evenemang som ordnas utanför Närpes.

Direktiven kan ändras snabbt

Någon nolltolerans mot förkylda barn gäller inte åtminstone ännu på daghemmen.

- Sunt förnuft gäller. Föräldrarna måste bedöma själva. Vanliga förkylningar florerar ju hela tiden men det är klart att vi önskar att man har lite lägre tröskel att stanna hemma nu, säger Häggblom.

- Men direktiven ändras hela tiden, så det som gäller nu kanske inte gäller mera om några dagar, säger Ann-Christin Häggblom.