Hoppa till huvudinnehåll

Så här påverkar coronaviruset vardagen i Östnyland per den 13 mars - vi följer med läget

Händer
Borgå förbjuder besök på Näse rehabiliteringscentral och alla serviceboenden. Arkivbild. Händer Bild: Erwin Wodicka/Mostphotos senior,åldringar,äldre,Äldreomsorg,äldreomsorg,Händer

Evenemang ställs in och kommunerna uppmanar elever att ta hem skolböcker. Så här påverkar coronaviruset östnylänningarna per den 13 mars.

Här har vi samlat information från kommunerna, idrotten och församlingarna.

Vill du följa med coronavirusläget live kan du göra det här.

Borgå

Borgå stad har meddelat att de förbereder sig på eventuella skolstängningar genom att uppmana skolelever att ta med sig skolböckerna och annat material hem fredagen den 13.3.

Borgå stad inhiberar eller flyttar alla publiktillställningar, evenemang som staden ordnar samt kultur- och fritidstjänsternas gruppfunktioner till slutet av maj.

Stadens instruktioner ska preciseras under fredagen (13.3).

Till exempel inhiberas kaffetillställningen och samtransporten som skulle ordnas i samband med att man firar minnesdagen med anledning av vinterkrigets slut. Staden lägger en krans på hjältegravarna kl. 13.15 på fredagen.

De olika sektorerna har planer på hur verksamheten koncentreras och arrangeras på nytt vid behov.

Bland annat fokuserar man på att trygga social- och hälsovårdens och räddningsverkets funktionsförmåga.

Staden rekommenderar att alla invånare och deras barn stannar hemma från jobbet, skolan, daghemmet och hobbyer med låg tröskel, också vid lindriga förkylningssymtom.

De medlemmar ur stadens personal som kan distansarbeta ska göra det.

I alla serviceboenden och på Näse rehabiliteringscenter råder besöksförbud för tillfället.

Stadens ledning utreder vilka fortsatta åtgärder som behövs. Ledningsgruppen samlas på nytt på fredag morgon (13.3) och informerar så fort som möjligt om nya åtgärder och ger instruktioner till invånarna och personalen.

Borgås hela pressmeddelande kan du läsa här.

Sibbo

Sibbo har höjt sin beredskap med anledning av coronaviruset.

Bland annat har social- och hälsovårdstjänsterna förberett sig på att begränsa eller lägga ner en del av de icke-brådskande tjänsterna och frigöra personal för mer brådskande uppgifter.

Alla publikevenemang med över 500 deltagare avbokas till slutet av maj.

Sibbo kommun har också beslutat att avboka mindre publikevenemang som kommunen ordnar – det här fram till slutet av april. Efter det övervägs en eventuell förlängning.

Barnens motionsborg som skulle ordnas på söndag avbokas, likaså bibliotekens sagostunder i början av nästa vecka.

Från och med måndag stänger kommunen dessutom sina lokaler för inomhusidrott fram till slutet av april. Det gäller gymnastiksalarna och allaktivitetshallen.

Kommunen rekommenderar att invånarna i allmänhet undviker närkontakter inom hobbyerna och på fritiden.

Även i Sibbo rekommenderas det att barn stannar hemma från småbarnspedagogiken eller skolan i två veckor efter en utlandsresa.

Sibbo kommuns personal har också uppmanats stanna hemma från arbetsplatsen i två veckor efter en utlandsresa, om det bara är möjligt.

Besök i boendeserviceenheter för äldre samt på akut- och rehabiliteringsavdelningarna i hälsocentralens sjukhus rekommenderas inte. Det önskas att anhöriga i mån av möjlighet håller kontakt på ett annat sätt.

Skolornas klassresor och andra resor avbokas till slutet av april. Inom skolgymnastiken undviker man närkontakt och gynnar utomhusmotion.

Sibbo kommuns anställda ska dessutom undvika arbetsresor och jobba på distans så mycket som möjligt.

Hela pressmeddelandet från Sibbo kommun hittar du här.

Lovisa

I Lovisa rekommenderar man att arbetstagare kommer överens med arbetsgivaren om kort frånvaro från jobbet direkt, utan intyg från sjukvårdspersonal. Det gäller okomplicerad luftvägsinfektion.

Läkare och vårdare undersöker bara de patienter som på medicinska grunder anses behöva en sådan.

De som inte behöver medicinsk undersökning eller vård, utan enbart ett intyg för kortvarig sjukledighet, betjänas i huvudsak enbart per telefon under coronaviruspandemin.

På det här sättet vill Lovisa stad undvika onödiga besök vid hälsovårdens verksamhetspunkter och förhindra smittospridning till personalen och övriga patienter.

Också servicehusen har tillsvidare besöksförbud på grund av smittoriskerna.

Lovisas pressmeddelande hittar du här.

Utbildningsväsendet i Lovisa vill också att elever och barn inte kommer till skolan eller daghemmet halvsjuka.

Likaså bör de skolelever som återvänder från utlandet stanna hemma i fjorton dagar.

Elever och studerande får inte nya ledigheter för resor.

Skolelever bör också ta med sig sina skolböcker och övrigt undervisningsmaterial hem till veckoslutet. På det sättet kan skolarbetet gå framåt också om skolan måste stänga eller om eleven försätts i karantän.

Vidare bör föräldrar och andra utomstående undvika att besöka skolorna i Lovisa.

Idrottsevenemang

Bandyligafinalen mellan Borgå Akilles och Veiterä som skulle bli en stor publikfest med upp till 5 000 åskådare spelas för tomma läktare på Bollplan i Borgå på lördag.

Finalen sänds live på Yle Arenan med start kl. 18.

Innebandyförbundet beslutade också på torsdagskvällen om att stoppa alla innebandyserier (på finska) från och med i dag, fredag 13.3.

Det betyder bland annat att PSS damers kvartsfinaler mot FBC Loisto, som skulle spelas med start i Aurorahallen på lördag, ställs in.

Också Ishockeyförbundet fattade beslut om att stoppa alla lägre serier (på finska) med omedelbar verkan. Det betyder att Borgålaget Hunters säsong i Finlandsserien är slut i semifinalskedet.

Stafettkarnevalen, där många östnyländska skolor brukar delta, inhiberas för första gången på 60 år.

Många idrottsföreningar har också meddelat om inställda träningar. Gustafs skoltävlingar för Borgålågstadierna, som skulle ordnas på söndag, flyttas till oktober.

Församlingarna

Coronaviruset påverkar också församlingarnas verksamhet.

Bland annat meddelar Sibbo svenska församling och Borgå svenska domkyrkoförsamling att man kommer att lägga stor vikt vid hygienkraven.

Alla sånger projiceras på väggen under gudstjänster och andra evenemang. Man kommer att använda engångsagendor och kopierade sångpapper i stället för fasta agendor och psalmböcker.

Kollekthåvar som går från hand till hand används inte, och vid nattvardsfirandet används endast särkalkar.

Tillsvidare avstår man också från att ordna kyrkkaffe och luncher i samband med förrättningar.

Borgå svenska domkyrkoförsamling säger att det kan bli aktuellt att inhibera eller skjuta upp evenemang som inte är lagstadgade. Till de lagstadgade evenemangen hör gudstjänster, dop, vigslar, begravningar och skriftskola.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland