Hoppa till huvudinnehåll

Sjöräddare i Åbo utnämns till årets sjöräddare för sin insats vid Erstanolyckan

Åbo Sjöräddningssällskap vid Aura å, klädda i röda sjöräddnings-jackor.
Till besättningen hörde Jani Seppälä, Ari Haanperä, Silja Hongisto, Tuukka Kivelä, Sari Kivelä och Ilari Hatakka (Hatakka är inte med på bilden). Åbo Sjöräddningssällskap vid Aura å, klädda i röda sjöräddnings-jackor. Bild: Miska Kivioja sjöräddning,åbo sjöräddningsförening rf

Åbo sjöräddningssällskap premieras för sin räddningsinsats i samband med båtolyckan på Erstan förra året.

Den frivilliga besättningen ombord på räddningsfartyget Abso har utnämnts till årets sjöräddare av Finlands Sjöräddningssällskap.

Lördagen den tredje augusti hände en förödande olycka då en 15-meters motorbåt och en 8-meters segelbåt krockade med varandra. Ombord på båtarna fanns sammanlagt åtta personer, både vuxna och barn. Två män ombord på segelbåten omkom och flera skadades.

Klockan 13:44 larmades nödcentralen i Åbo om olyckan. 21 minuter senare var räddningsbåten Abso på plats. Klockan var då 14:05.

Abso med sin frivilliga sjöräddarbesättning var den första räddningsbåten på plats. Tre minuter före dem hade gränsbevakningens räddningshelikopter anlänt.

Tillsammans med helikopterpersonalen började akutvårdarna från Abso utföra vårdingrepp på de personer som skadats i olyckan.

På stranden vid Airisto resecentrum hade man en evakueringscentral. Personen som skadats mest förflyttades till gränsbevakningens patrullbåt som tog personen till stranden. Anefter körde Abso de lindrigt skadade till stranden.

Båtkrocken på Erstan.
Olyckan skedde norr om Själö på Erstan. Båtkrocken på Erstan. Bild: Yle / Google Själö,Erstan

- Den frivilliga besättningens agerande var yrkeskunnigt, effektivt och välorganiserat, säger Jori Nordström, verkställande direktör för Sjöräddningssällskapet.

Alla besättningsmedlemmar visste och kunde sin uppgift fastän de arbetade under hård press i en väldigt allvarlig situation, konstaterar Nordström.

Räddningsfartyget Abso patrullerar under den livligaste tiden av båtsäsongen, från midsommar till början av augusti. Besättningen är i beredskap dygnet runt.

Sommaren 2019 hade fartyget varit på 107 uppdrag och är därmed den enhet från Sjöräddningssällskapet som avklarat flest uppdrag.

Sjöräddningsverksamhet är helt och hållet frivillig.

Undersökningen av olyckan pågår ännu. Enligt polisens uppgifter märkte ingendera av båtarna varandra innan det var för sent. Varför inte, har man ännu inte kunna påvisa.

Besättningen utnämns till årets sjöräddare och tilldelas förtjänsttecken och en rotationspokal. Till besättningen hörde Jani Seppälä, Ari Haanperä, Ilari Hatakka, Silja Hongisto, Tuukka Kivelä och Sari Kivelä.

Sjöräddningssällskapet har sedan år 1992 årligen belönat frivilliga sjöräddare för deras insatser.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland