Hoppa till huvudinnehåll

Skolorna stänger, daghem håller öppet, kollektivtrafiken åker med oregelbundna tidtabeller – så här påverkas du som bor i huvudstadsregionen av coronaviruset

Skolelev gungar på skolgården
HRT:s busschaufförer önskar att passagerarna håller ett avstånd på 1-2 meter från chauffören. Skolelev gungar på skolgården Bild: Yle/ Stefan Paavola Skola,skolgård

I den här artikeln samlar vi den nyaste informationen om hur coronaviruset påverkar huvudstadsregionen. Artikeln är uppdelad kommunvis, med den nyaste informationen högst upp.

Artikeln uppdateras inte längre. Istället hittar du det nyaste om coronaviruset du här. Nyheter som endast berör huvudstadsregionen hittar du här.

Helsingfors


16 mars eftermiddag: Skolorna stänger i hela landet, daghem håller öppet

Under sitt presstillfälle på måndag kväll meddelade regeringen att grundskolorna övergår till distansutbildning fram till 13 april.

Skolorna, yrkesskolor, arbetarinsitut och universitet avbryter sin verksamhet.

Dagvården fortsätter.

16 mars eftermiddag: Stadscykelsäsongen börjar tidigare Cykelsäsongen för stadscyklarna börjar tidigare i år i både Helsingfors och Esbo. Cyklarna är tillgängliga från och med måndagen 23 mars, men alla stationer tas inte i bruk då.

Det här är städernas sätt att försöka bromsa spridningen av coronaviruset, meddelar de i ett pressmeddelande. Stadscyklarna i Vanda tas i bruk den 1 april.

16 mars eftermiddag: Borgbacken öppnar först i juni

Nöjesparken Borgbacken meddelar att de kommer att öppna dörrarna först den 1.6.2020. Nöjesparken skulle öppna säsongen den 25 april.

16 mars eftermiddag: A- och K-tågen börjar åka med längre intervaller från och med tisdag 17 mars

Under måndagen den 16 mars har tåg och spårvagnar åkt med oregelbundna tidtabeller. Enligt Johannes Laitila, kommunikatör vid Helsingforsregionens trafik HRT, påverkar det rådande läget med coronaviruset personalläget.

- Många stannar hemma med lägre tröskel. Vi måste helt enkelt köra färre turer, säger Laitila.

Enligt Laitila kommer A- och K-tågen från och med tisdag 17 mars åka med 20 minuters intervaller. HRT har en plan om att införa glesare tidtabeller för bussar och spårvagnar vid behov.

16 mars morgon: Yrkesinstitutet Prakticum inför distansstudier

Prakticum är fortfarande öppet enligt myndigheternas beslut men kommer från och med idag att prioritera distansundervisning.

15 mars kväll: Också Brändö gymnasium och Lärkan meddelar om att första och andraklassarna i gymnasiet får studera på distans.

15 mars kväll: Tölö gymnasium ordnar distansundervisning för årskurserna 1 och 2

Tölö gymnasium är det första svenskspråkiga gymnasiet i Helsingfors att gå in för distansundervisning. I ett meddelade som rektorn för skolan skickat till de studerande och deras föräldrar berättas att årskurs 1 och 2 studerar på distans 16.3-20.3.

Distansundervisningen gäller såväl dag- som kvällsgymnasiet.

15 mars kväll: Jan Vapaavuori berättade om stadens senaste beslut

Jan Vapaavuori träffade pressen och talade till helsingforsarna på söndag kväll.

Helsinfors håller fortfarande sina skolor och daghem öppna, men effektiverar övervakningen av handtvätt.

Läs mer om vad Vapaavuori sa här.

15 mars eftermiddag: Jan Vapaavuori håller ett informationstillfälle på söndag kväll

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori meddelar på sin Twitter att han håller ett infotillfälle klockan 18.30, där han meddelar mer om stadens beslut och rekommendationer angående coronaviruset.

15 mars förmiddag: Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt: ”Våra riktlinjer grundar sig på att kunna trygga patientvården”

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS:s beslut att låta arbetstagare som varit utomlands jobba har under veckoslutet fått mycket uppmärksamhet.

I ett pressmeddelande på söndag förmiddag förklarar de att beslutet i slutändan handlar om att kunna trygga vården för patienter som behöver vårdas.

14 mars kväll: Helsingin Uutiset: Gymnasierna i Helsingfors påbörjar påbörjar distansstudier från och med måndag

Enligt Helsingin Uutisets uppgifter övergår också gymnasierna i Helsingfors till distansundervisning från och med nästa vecka. Helsingfors stad har själv inte ännu meddelat något om saken.

13 mars eftermiddag: Dals hälsostation blir coronahälsostation

En specialklinik för andningssvårigheter öppnas vid Dals sjukhus. Där ska man vårda de patienter som lider av övre luftvägsinfektion som kräver vård.

Coronahälsostationen öppnar på måndag, 16 mars, klockan 8 på morgonen. På övriga hälsostationer i Helsingfors ska man inte längre efter det vårda patienter med övre luftvägsinfektioner.

13 mars eftermiddag: Borgmästare Jan Vapaavuori informerar om läget i Helsingfors

Borgmästare Jan Vapaavuori meddelar under en presskonferens i stadshuset att skolorna tills vidare inte stängs.

Staden inhiberar ändå alla publikevenmang för över 100 deltagare. De rekommenderar att privata organisatörer följer samma princip. Också simhallarna stängs.

Finska och svenska arbis inhiberar all annan undervisning än språkundervisning för utlänningar.

Alla anställda som rest utanför Norden och Estland ska försätta sig själva i en sju dagars karantän, säger Vapaavuori.

13 mars eftermiddag: Helsingfors stadsteater och Svenska teatern inhiberar föreställingar

Helsingfors stadsteater ställer in alla föreställningar från och med idag 13 mars till 12 april. Svenska teatern inhiberar alla sina föreställningar mellan 16 mars och 14 april.

13 mars eftermiddag: Nationaloperan i Helsingfors avbokar föreställningar

Nationaloperan meddelar i ett pressmeddelande att de avbokar sina föreställningar fram till den 14.4. De som har en biljett till en föreställning som avbokas kan ansöka om att få pengarna tillbaka på sitt användarkonto. Värdet för den avbokade biljetten kan sedan användas för att boka en ny biljett.

13 mars eftermiddag: Nationalteatern i Helsingfors avbokar vårens föreställningar

Nationalteatern avbokar alla vårens föreställningar, uppger teatern i ett pressmeddelande. De som redan köpt en biljett kan omboka den till en föreställning i höst. Man kan också byta ut biljetten till ett presentkort eller få pengarna tillbaka. Teatern byter ut redan köpta biljetter fram till den 29.5.2020.

13 mars eftermiddag: Via crucis ställs in

Kyrkan i Helsingfors meddelar i ett pressmeddelande att olika tillställningar som bland annat det ekumeniska påskspelet Via Crucis ställs in. Gudstjänster och förrättningar fortsätter som normalt men bland annat besök till äldreboende undviks.

Domkyrkan, Tempelplatsens kyrka och kapellet vid Kampen håller öppet.

Största delen av klubbverksamheten och läger ställs också in de kommande tre veckorna.

13 mars förmiddag: Distansstudier på Hanken, undantagssituation på Helsingfors universitet

Handelshögskolan Hankens personal och studerande i Helsingfors kommer från och med i dag att arbeta och studera på distans. Veckoslutets tentamina inhiberas.

Man meddelar också att all undervisning från och med måndag 16 mars sker digitalt liksom all kontakt med studerande.

Helsingfors universitet har utlyst undantagssituation. Universitetets anställda och studerande får inte åka utomlands på arbets- eller studierelaterade resor. Resor inom landet bör också övervägas.

Högst 50 personer får delta i undervisningen åt gången. Det gäller också tentamina. Samtidigt upphör universitetets närvarokrav, men en del av fakulteterna kan ge andra anvisningar.

Vårens urvalsprov planeras för tillfället att ordnas i samarbete mellan universiteten, i mindre utrymmen.

Helsingfors stad informerar

Esbo

15 mars kväll: 87 personer sätts i karantän

Esbo stad meddelar på söndag kväll att samtliga daghemsbarn och -personal vid det privata daghemmet Norlandia Areena sätts i karantän.

Enligt uppgifter ska en person som senare har diagnostiserats med Corona ha vistats i daghemmets lokaler den 10-11.3. Alla som varit i daghemmet vid den tiden sätts i karantän.

Sammanlagt handlar det om 87 personer.

15 mars morgon: Skolklass satt i hemkarantän

En elev i klass 6A i Kilonpuiston koulu har konstaterats smittad av coronaviruset, och rört sig i skolans utrymmen måndagen den 9.3. För att förhindra vidare spridning sätts alla 30 elever i samma klass och fyra till personalen tillhörande i hemkarantän fram till den 23.3.

Föräldrar till barn som satts i hemkarantän men som inte visar symptom kan enligt Esbo stads anvisningar fritt gå på jobb.

14 mars kväll: Hälsostationen Samaria i Esbo cetrum blir specialiserade på luftvägssjukdomar

Esbo stad meddelar att från och med måndag morgon den 16.3 riktas alla patienter med luftvägsinfektioner till hälsostationen Samaria i Esbo centrum.

Alla andra hälsovårdstjänster flyttas från Samaria till andra hälsostationer. Undantaget gäller tillsvidare.

14 mars eftermiddag: Gymnasierna går in för distansstudier från och med måndag

Esbo stad meddelar att det från och med måndagen är endast studerande som skriver studentskrivningar som rör sig i gymnasierna. Resten av de som studerar vid gymnasium i Esbo studerar på distans.

Distansstudierna pågår från och med måndag fram till att fjärde periodens utvärderingsvecka inleds. Utvärderingsveckans tidpunkt varierar från skola till skola, men i alla fall hela nästa vecka (16.3-20.3) sköts på distans.

13 mars eftermiddag: Simhallarna stängs och idrottsverksamhet ställs in

Från och med lördag 14.3 stänger alla simhallar i Esbo. Stadens gym stänger också.

Staden ställer också in alla idrotts- och motionsgrupper och kurser. Också stadens kostnadsfria hobbyverksamhet för barn och unga ställs tillfälligt in.

13 mars eftermiddag: Läkare och sjukskötare fokuserar på brådskande vård, övriga mottagningsbesök minskas eller flyttas

Icke-brådskande mottagningar till läkare och sjukskötare flyttas framåt för att sjukvårdspersonalen ska kunna fokusera på brådskande vård och telefonservice.

På nätet kan man nu endast beställa tid till distansmottagning hos hälsostationerna. I övrigt är bokningstjänsten stängd. Också inom rådgivningen minskar man antalet läkarbesök. Gravida och under ettåriga barn tas ändå emot som vanligt.

13 mars eftermiddag: Skolelever ska ta böckerna med sig hem

Esbo stad meddelar att de förbereder sig för möjligheten att elever och personal i skolorna kan försättas i karantän. Staden följer med läget och håller vårdnadshavare uppdaterade om någon i barnets enhet eller grupp försätts i karantän.

Elever uppmanas också att förvara alla skolböcker hemma och att dagligen bara ta med sig de böcker de behöver till skolan. Elever som försätts i karantän får information från skolan om självständiga studier. Självständiga studier ordnas inte för barn som går i daghem eller förskola.

Också resor till och från utlandet inhiberas. Stadens skolor och daghem ska inte ta emot internationella besökare. Stadens personal ska inte heller delta i tjänsteresor utomlands.

13 mars förmiddag: Mattlidens skola i Esbo med över 500 elever avvaktar situationen - "Vi lunchar inte tillsammans"

På torsdag eftermiddag kom regeringen med rekommendationen att alla publikevenemang med över 500 deltagare borde ställas in. Mattlidens grundskola med åk 1-9 har drygt 730 elever.

– Vi följer de anvisningar vi fått av Esbo stad. Regeringens begränsning gäller evenemang, inte skolverksamhet. För tillfället har vi delat upp vår matrast i mindre elevgrupper eftersom det är där det samlas flest elever som är i närkontakt med varandra, säger skolans rektor Ullrika Willför-Nyman.

Även om gymnasiet, med över 500 elever ligger i samma byggnad vistas eleverna från grundskolan och gymnasiet inte med varandra.

Skolan följer stadens anvisningar och följer med läget. Willför-Nyman understryker att det nog finns personal för att ordna undervisning på distans, ifall det skulle behövas.

Grankulla

13 mars eftermiddag: Staden ställer in all fritidsverksamhet och besök till Villa Breda begränsas

Stadens fritidsverksamhet stängs under perioden 14-27.3. Det gäller än så länge biblioteket, medborgarinstitutet, idrottsplatser, öppen familjeverksamhet och ungdomslokalen i stadshuset.

Utöver det ska besök vid Villa Breda begränsas. Dessutom stänger servicentrets lunchrestaurang från och med måndag 16.3.

13 mars förmiddag: Ett barn på Granhultsskolan i karantän, distansstudier i gymnasiet

Ett barn på Granhultsskolan i Grankulla har försatts i karantän efter att en av föräldrarna testats positivt för coronaviruset. Det här meddelar skolan på fredag förmiddag.

– Hela familjen är nu i karantän. Barnet visar inga symtom men stannar också hemma, säger skolans rektor Catharina Sunesdotter.

Enligt Sunesdotter fortsätter undervisningen på skolan som normalt tills vidare. Skolan väntar på instruktioner från Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Enligt Sunesdotter uppdateras föräldrarna via skolplattformen Wilma om läget i den takt som skolan får ny information.

Alla elever uppmanas att ta hem sina läroböcker och datorer. Så kan undervisningen fortsätta även om eleven försätts i karantän.

13 mars förmiddag: Tre familjer i karantän i Grankulla

Tre familjer i Grankulla är försatta i karantän. Tre vuxna har testats positivt för coronaviruset.

Enligt bildningsdirektör Heidi Backman kommer gymnasiet Grankulla samskola ordna distansstudier för eleverna i första och andra klassen

– På det här sättet kan vi bättre se till att vi inte får problem med studentskrivningarna, säger Backman.

Distansstudierna håller på i alla fall i en vecka. Vårens realprov tidigareläggs med en vecka på grund av coronaviruset.

Kyrkslätt

15 mars kväll: Kyrkslätt ordnar distansundervisning från och med måndag

Kyrkslätt meddelar på söndag kväll att kommunens gymnasier övergår till distansstudier. Distansstudierna pågår i alla fall 16.3-23.3, och om mera informeras i ett senare skede.

Kommunen erbjuder fortfarande skollunch på skolan åt studerande. Ifall en studerande vill äta skollunch ska hen meddela det på förhand åt rektorn.

14 mars kväll: Kyrkslätt simhall stängs från och med söndag

Kyrkslätt kommun meddelar att de begränsar ungdoms- och idrottstjänsernas evenemang och ledda verksamhet från och med söndag 15.3.

13 mars eftermiddag: Fritidsverksamhet och evenemang ställs in, användning av allmänna lokaler begränsas

I biblioteken ställer man in evenemang och ledd verksamhet. Biblioteksbilens verksamhet upphör tillfälligt.

På musikinstitutet, medborgarinstitutet och konstskolan ställer man in all gruppundervisning. Endast individuella lektioner på musikinstitutet fortsätter.

Alla ledda idrotts- och motionsgrupper ställs in. Simhallen är ändå öppen. Ungdomsgårdarna stänger och all ledd verksamhet samt evenemang inom ungdomstjänster ställs in.

Kommunens allmänna lokaler stänger också för utomstående bruk. Det gäller ungdomslokaler, skolornas gymnastiksalar, simhallens gym, idrottshallar mm.

13 mars förmiddag: En smittad i Kyrkslätt

Fredagen 13 mars meddelade Kyrkslätt stad att en Kyrkslättbo insjuknat i coronaviruset. Den smittade är i arbetsför ålder. Utöver det har två personer försatts i karantän.

Enligt Mikael Flemmich, chef för dagvård och utbildning vid Kyrkslätt kommun finns det inga rapporterade fall i de svenskspråkiga skolorna.

– Vi följer med situationen och är beredda att börja med distansundervisning ifall det behövs, säger Flemmich.

Vanda

16 mars morgon: Mårtensdals hälsostation stängs på grund av coronasmitta

Mårtensdal hälsocentral i Vanda är stängd efter att ett fall av coronasmitta påträffats. Både anställda och patienter har blivit utsatta för smitta, uppger staden.

Hälsocentralen är stängd från och med i dag åtminstone några dagar framåt. Under de dagar som hälsocentralen är stängd ska den desinficeras.

Hälsocentralen ska senare bli Vanda stads mottagning för coronafall.

15 mars kväll: Grundskolorna, daghemmen och förskolorna fortsätter sin verksamhet som vanligt

Vanda stad meddelar i ett utskick till föräldrarna i Vanda att det inte skär förändringar i verksamheten vad kommer till grundskolor, förskolor och daghem.

Staden påminner ändå att ett barn som visar någon som helst slags symptom ska stanna hemma, och ifall något barn får symptom under dagens lopp ska barnet hämtas hem.

15 mars eftermiddag: Mårtendals hälsostation blir coronamottagning

Vanda stad upprättar en hälsostation specialiserad på patienter med coronavirus i Mårtensdals hälsostation. På sin hemsida meddelar staden att mottagnignen öppnar inom kort, men ger ingen närmare tidpunkt.

Staden meddelar också att de för tillfället förbereder genom förberedelser enligt pandemiplanen, så att Mårtensdals hälsostation kan reserveras endast för coronapatienter.

15 mars dag: Vandas gymnasier övergår till distansundervisning från och med måndag

Vanda stad meddelar att daggymnasierna i Vanda övergår till distansstudier måndagen 16.3. Närundervisningen fortsätter igen den 26.3.

Lärarna har fortfarande möjlighet att jobba i skolans utrymmen, och studentskrivningarna övervakas fortfarande av de lärare som har fått den uppgiften. Också rektorer, biträdande rektorer och skolsekreterare jobbar i skolan.

Vanda stad meddelar också att eleverna fortfarande har rätt till avgiftsfri skolmat i skolans utrymmen.

Vuxengymnasiet fortsätter med sin närundervisning.

Kollektivtrafik

13 mars eftermiddag: busschaufförer slutar sälja biljetter, HRT effektiverar städningen

Helsingforsregionens trafik, HRT, meddelar att busschaufförerna slutar sälja biljetter från och med idag 13.3. I övrigt fungerar biljettförsäljningen normalt.

Städningen effektiviseras också i HRT:s bussar, metron, tåg och stationer. Speciellt hårda ytor som många rör i så som handtag och räcken ska städas extra noga.

HRT uppmanar också att undvika onödiga resor.

HRT meddelar även att spårvagnschaufförerna inte betjänar kunder för tillfället. De uppmanar även passagerare till att inte vistas längst fram i spårvagnen.

13 mars förmiddag: busschaufförerna inleder åsiktsyttring

På fredag mitt på dagen inleder busschaufförerna i huvudstadsregionen en åsiktsyttring med anledning av att de vill skydda sig mot det nya coronaviruset.

I praktiken innebär det att chauffören håller framdörren stängd så passagerarna får använda de bakre dörrarna i bussen vid på- och avstigning.

Enligt Jani Nikama, sekreterare vid Helsingin Seudun Linja-autohenkilökunta måste det här ske på en kollektiv nivå.

– Om bara en chaufför gör så här så rör det sig om ett brott mot arbetsorder, säger Nikama.

Alla turer körs ändå helt som normalt.

Chaufförerna önskar också att passagerarna inte köper en biljett i bussen.

– Enligt regeringens rekommendation ska evenemang med över 500 deltagare undvikas, men under en dag rör sig över 500 personer nära chauffören, säger Nikama.

Dessutom önskar chaufförerna att passagerarna ska hållas på ett avstånd på 1-2 meter från chauffören. I praktiken sätts ett band upp längst fram i bussen.

– I andra länder, såsom Österrike, Tyskland och Estland har den här typen av åtgärder vidtagits, säger Nikama.

På HRT säger man att man har varit i kontakt med alla de företag som kör på HRTs rutter, där de uppmanat till att inte hålla framdörren stängd. Detta för att minska antalet passagerare som tvingas ta sig in i bussen och gå nära inpå varandra vid de bakre dörrarna.

Sammanlagt 2 500 busschaufförer som hör under Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT busschaufförer i HRTs område deltar i åsiktsyttringen.