Hoppa till huvudinnehåll

Starten på fotbollsligasäsongen senareläggs med två månader, så gott som alla pågående ligor stoppade – Yle Sporten sammanfattar läget i de inhemska serierna

FC inter och KuPS.
FC inter och KuPS. Bild: All Over Press FC Inter Åbo,Kuopion Palloseura,Fotbollsligan

Fotbollsligans styrelse har fattat beslutet att skjuta fram säsongstarten. Planen är nu att den första omgången spelas i juni och säsongen kan vid behov förlängas till november. Även nationella ligan kommer att starta senare än planerat.

Den 11 april var det tänkt att fotbollsligasäsongen skulle dra igång och fem matcher fanns inplanerade under den första speldagen. Men coronaviruset och regeringens beslut att inte rekommendera publiktillställningar över 500 personer gör att säsongsstarten skjuts fram.

Fotbollsligans styrelse har i dag diskuterat läget och bestämt att man skjuter fram den första omgången med två månader.

Det betyder att premiärmatcherna spelas först i juni. Vidare meddelar ligan att säsongen kommer att vara kompakt och vid behov kan den förlängas till november.

Ligan planerar att det totala antalet matcher ska förbli på samma nivå.

Uefa kommer att samla samtliga förbund till ett möte nästa tisdag. Efter det kan de dra upp riktlinjer för säsongen och spika exakta speldatum för samtliga omgångar.

Damernas högsta liga, nationella ligan skulle ha börjat redan i slutet av mars men säsongsstarten skjuts fram till senare under våren. Exakt när säsongen börjar klarnar i ett senare skede.

Så här ser läget ut i de inhemska serierna:

Fotboll:

Damernas säsong börjar under våren, herrarnas i juni.

Åttondelsfinalerna i finska cupen samt sista omgången i futsalligan och division 1 flyttas fram. Nya matchdatum klarnar senare.

Ishockey:

Resten av herrarnas ishockeyliga ställs in. Det spelas inget slutspel och ingen mästare utses.

Finalserien i damernas liga har ställts in. Slutspelet i Mestis är inställt och samtliga juniorserier är avslutade.

Innebandy:

Säsongerna är över, meddelade förbundet på lördagen.

Basket:

Säsongerna är över, meddelade förbundet på lördagen.

Bandy:

Bronsmatchen och finalen spelas inför tomma läktare.

Handboll:

Inga matcher spelas fram till den 19 mars då förbundsstyrelsen har möte och fattar beslut kring resten av säsongen. Damlandslagets läger och matcher mot Belgien ställs in.

Ringette:

Samtliga serier och landslagsverksamheten har stoppats.

Volleyboll:

Säsongerna är över, meddelade förbundet på lördagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport