Hoppa till huvudinnehåll

Vårdapparaten är väl förberedd – överläkare tycker åtgärderna är på sin plats

Överläkare Heikki Kaukoranta.
Överläkare Heikki Kaukoranta. Överläkare Heikki Kaukoranta. Bild: Yle/Filip Stén läkare,heikki kaukoranta

Oberoende av hur coronaepidemin utvecklar sig har Vasa stad sina planer klara inom social- och hälsovården. Det säger överläkare Heikki Kaukoranta vid Vasa stad.

- De senaste två veckorna har vi gått igenom och reviderat planerna. Var och en i vården vet vad hen ska göra oavsett hur allvarligt läget blir här, säger Kaukoranta.

På torsdagen gick regeringen ut med starka rekommendationer om att undvika utrikesresor och att jobba hemifrån i mån av möjlighet. Vidare ställs alla publikevenemang med mer än 500 deltagare in.

Är de här åtgärderna tillräckliga?

- Alla åtgärder borde vidtas i god tid. Till exempel här i Vasa annullerade vi Energy Week i början av veckan. Det var ett tufft beslut men vi gjorde det i alla fall. Regeringens rekommendationer visar att vi gjorde rätt, säger Kaukoranta.

Även rekommendationerna att undvika resande är helt på sin plats enligt Heikki Kaukoranta.

Vi uppmanas arbeta hemifrån i mån av möjlighet men skolor och daghem håller öppet som förut. Varför stängs inte skolorna för att förhindra att smittan sprids?

- I nuläget finns det inte orsak att stänga skolorna, men man vet inte hur situationen utvecklas de närmaste dagarna. Man ska komma ihåg att barnen inte verkar drabbas hårt av coronaviruset, och de har också rätt att få fortsätta med sina liv, säger Heikki Kaukoranta.

Mot bakgrund av hur viruset har avancerat på andra håll i världen: Hur orolig ska man vara?

- Har man i sin närmiljö människor som har grundsjukdomar eller som är gamla är det viktigt att undvika kontakter med dem. Viruset slår hårt mot dem och det är de här grupperna som borde skyddas nu.

Hur många kommer att smittas i Finland? Tyskland räknar med att över hälften av befolkningen drabbas, i Finland har det talats om 30-35 procent.

- Jag är dålig på att tippa, men om man ser historiskt på tiden före vaccinen - då vi hade de svåra influensorna Hong Kong och Moskva till exempel så drabbades 10-15 procent av befolkningen. Jag tror att 30 procent kan komma att stämma rätt bra.

THL säger att Finland nu står på gränsen till en coronaepidemi. Hur exceptionellt är det här läget?

- Vi har aldrig varit med om något liknande. Det här blir lite som vinterkriget för vår generation. Vi kommer nog att komma ihåg coronaviruset länge, säger Heikki Kaukoranta.

Läs också