Hoppa till huvudinnehåll

Biopåsar är lätta att använda, men kan sätta käppar i hjulen vid avfallshanteringen

Plastexpert rekommenderar att linda in kökets bioavfall i tidningar i stället för att använda biologiskt nedbrytbara plastpåsar.

Den gröna nedbrytbara påsen är lätt, töjbar och populär i många hushåll i dag. Det är lätt att samla allt organiskt avfall från köket i påsen för att sedan slänga den i husbolagets bioavfallskärl. Den biologiskt nedbrytbara påsen håller bra och läcker sällan.

Men syftet med påsen är att den ska falla sönder i små bitar i slutet av bioavfallsprocessen.

Tidigare blev biopåsarna till mull i kompostanläggningar. Under den flera månader långa processen hann påsen förmultna bra.

I dag behandlas bioavfallet i biogasanläggningar. De fungerar enligt en annan princip: avfallet transporteras på band innan gasning och hela cykeln går snabbare än tidigare. I en syrelös miljö bildar bioavfallet metan som producerar energi, det vill säga värme och elektricitet. En sådan här modern biogasanläggning finns också i Nystad.

Biojäteastia.
Biopåsarna är populära i många hushåll Biojäteastia. Bild: Tiina Jutila / Yle Green waste,Sopsäckar för biologiskt nedbrytbart avfall,återvinning,matsvinn,biodegradable waste

Påsen fastnar kring axeln

På anläggningen Biolinja i Nystad behandlas bland annat bioavfall från invånare i Åbotrakten.

Under morgonen har en stor hög vuxit fram på anläggningen med husbolagens samlade bioavfall. Högen är full av gröna påsar som innehåller bananskal, kaffesump och mögligt bröd som väntar på vidare behandling. Skoplastaren gräver i högen och dumpar lasten i en ränna där avfallet hackas och allt extra material siktas bort.

Anläggningschef Ari Murtoniemi klättrar upp för att följa med hur kvarnen snurrar. Han möts av en bekant syn. En lite väl bekant. Tiotals biologiskt nedbrytbara påsar lindar sig snabbt runt den snurrande axeln. Påsarna är sega och töjbara och fäster sig hårt kring axeln.

- De fastnar i skruvarna. Man måste ta bort dem för hand eller med kniv, säger Murtoniemi.

En del brukar samla hemmets bioavfall i vanliga plastpåsar. I avfallshögen i Nystad går det också att hitta några av dem. Enligt Murtoniemi fastnar inte vanliga plastpåsar i maskinens skruvar eller axel. Påsarna är ganska lätta att separera från biomassan och sedan sälja som energiavfall. Den vanliga plastpåsen är torr och brinner därför bra. Resterna av den biologiskt nedbrytbara påsen är däremot sega och binder fukt.

Murtoniemi är ändå hoppfull, i Ylöjärvi finns ett företag som producerar biopåsar som har lovat att börja tillverka påsar som rör sig smidigare i kvarnen.

Biopåsar fungerar bra i hemkomposten - men en slaskhink rekommenderas

I hemkomposten blir avfallet till mull under en flera månader lång process, och där fungerar den nedbrytbara plastpåsen bra.
Om materialen är standardiserade bryts de oftast ner i komposten, intygar Liisa Lehtinen, överlärare i materialteknik vid Åbo yrkeshögskola.

Liisa Lehtinen Turun amk:sta arvioi biohajoavan muovin ominaisuuksia.
Liisa Lehtinen. Liisa Lehtinen Turun amk:sta arvioi biohajoavan muovin ominaisuuksia. Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle biodegradable plastic

Naturen fungerar dock inte som ett laboratorium, så alla påsar som läggs i komposten hinner inte nödvändigtvis förmultna fullständigt innan de når trädgårdslandet, konstaterar Lehtinen. Biologiskt nedbrytbar plast bryts ner då värme, ph-värde och fukt är på rätt nivå.
Men för den cirkulära ekonomin är det inte bra att plastpåsarna blir till mull.

- Plasten borde återvinnas och återanvändas. I komposten förvandlas det till mull, vilket orsakar koldioxid- eller till och med metanutsläpp, säger Lehtinen.

Lehtinen rekommenderar att man lägger bioavfallet i en dagstidning, eller ännu hellre använda en gammaldags slaskhink.

Biojätepussi ja taimipotteja sanomalehdestä taiteltuina
Tidningar fungerar bäst för samling av bioavfall. Biojätepussi ja taimipotteja sanomalehdestä taiteltuina Bild: Tina Cavén tidningar,Sopsäckar för biologiskt nedbrytbart avfall

Artikel är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Biohajoavaa pussia on helppo käyttää, mutta jätelaitoksen rattaissa pussista tulee puukolla revittävä kiusankappale – katso video av Lassi Lähteenmäki. Översättningen gjordes av Lina Frisk.