Hoppa till huvudinnehåll

Livligt i Vasa centrum på lördagen – Emmy och Felix: "Med sunt förnuft kommer man långt"

Felix Pesola och Emmy Savioja rör sig gärna ute i Vasa centrum också i coronatider.
Felix Pesola och Emmy Savioja trivdes i ett soligt Vasa centrum på lördagen. Felix Pesola och Emmy Savioja rör sig gärna ute i Vasa centrum också i coronatider. Bild: Yle/Moa Mattfolk Österbotten,Vasa,ungdomar,Emmy Savioja

Många Vasabor förundrades på lördagen över tomma butikshyllor, men kommersen i centrum var det inget fel på. Någon rädsla för coronaviruset kände inte de personer som Yle Österbotten pratade med.

- Jag känner nog inte alls någon panik, det är bara att tvätta händerna ordentligt då man kommer hem, säger Emmy Savioja.

Hon rör sig i Vasa centrum tillsammans med Felix Pesola och ingendera känner i nuläget någon oro för att vara ute bland folk. Däremot oroar de sig för äldre släktingar.

- Det är ju det man tänker på, att man inte vill smitta någon annan, men för egen del är jag inte rädd, säger Savioja.

- Med sunt förnuft kommer man långt. Det är verkligen ingen idé att börja hamstra i butikerna, säger Felix Pesola.

Tomt på hyllorna

Att Vasaborna i viss mån har hamstrat märks ändå på butikshyllorna. Det märkte Peter Fagerlund då han skulle handla på lördagsförmiddagen.

- Det hade jag ju hört att wc-pappret är slut. Men att kött och pålägg var slut kom som en överraskning. Det var helt tomt på hyllorna, säger Fagerlund.

Tomma butikshyllor i K-Market i Vasa.
Bland annat i många mataffärers kötthyllor var det tomt på lördagen. Tomma butikshyllor i K-Market i Vasa. Bild: YLE/Lisa Salwathura butikshyllor

Fagerlund uppger att han är pensionär och lika gärna kan åka tillbaka till butiken på måndag då hyllorna fyllts på igen.

- Det går ingen nöd på mig. Men jag är ju fyllda 70 så visst tänker man att det här viruset kan vara tufft för hälsan.

Men du är inte rädd för att röra dig ute bland folk?

- Nej, inte i det här läget. Det här känns nog som en helt vanlig lördag.