Hoppa till huvudinnehåll

Martin Fourcade segrare i sitt sista lopp – firades med champagnedusch av landsmännen efter målgången

På dagen tio år efter att han tog sin första världscupseger satte Martin Fourcade punkt för sin fantastiska karriär. Och han fick en perfekt avslutning med seger i jaktstarten i Kontiolax. Det var en speciell dag, säger han efter loppet.

Martin Fourcade är en av skidskyttets största genom tiderna. Hans imponerande meritlista med sju OS-medaljer, 28 VM-medaljer och 83 världscupsegrar talar sitt tydliga språk.

I dag ställde han sig på startlinjen för sista gången då jaktstarten i Kontiolax avslutade den här säsongen. Och mycket stod fortfarande på spel.

Fourcade hade chansen att ta sin åttonde totalseger i karriären men han hade inte allt i egna händer. Det krävdes också en sämre insats av Johannes Thingnäs Bö för att kristallkulan skulle gå till fransmannen.

Fourcade gjorde vad han kunde, han vann loppet men fick till slut ge sig i kampen om totalsegern. Bö behövde vara bättre än sexa för att kirra totalsegern och det klarade norrmannen av.

"Kunde inte ha drömt om ett bättre slut"

Bö slutade fyra i loppet bakom Fourcade, Quentin Fillon Maillet och Emilien Jacquelin och knep sin andra totalseger i karriären med två poäng marginal.

Många var åkarna som kramade om Fourcade efter målgången och han fick även en champagnedusch av sina landsmän.

– Det var en speciellt dag för mig, och kunde inte ha drömt om ett bättre slut även om jag saknade fansen här idag. Jag är stolt över allt jag har uppnått under karriären.

– Jag drömde inte om att vinna kristallkulan i dag och det är ett bra tecken att Johannes fick den, säger Fourcade i sin segerintervju.

Poäng för Seppälä i sista loppet

Tero Seppälä avslutade sin säsong med några världscuppoäng då han slutade på 31:a plats med fyra bommar.

– Åtminstone sista 100 meter av tävlingen var bra, jag lyckades vinna en spurtstrid så det gav ett positivt slut, säger Seppälä till Yle.

Seppälä slutade på 36:e plats i den totala världscupen och det är den bästa insatsen av en finländsk herråkare sedan Paavo Puurunens 38:e plats för 15 år sedan.

– Jag hade en bra start på säsongen med poäng i några tävlingar. VM var en stor besvikelse för mig och hela laget men på slutet blev det bättre igen. Det finns saker att förbättra till nästa säsong, säger han.

Resultat:

1. Martin Fourcade FRA 31.25,4 (3)
2. Quentin F. Maillet FRA + 2,9 (2)
3. Emilien Jacquelin FRA + 4,5 (4)
4. Johannes T. Bö NOR + 8,3 (4)
5. Arnd Peiffer GER + 14,1 (2)
6. Erlend Bjöntegård NOR + 15,6 (0)
7. Aleksandr Loginov RUS + 24,0 (2)
8. Martin Ponsiluoma SWE + 29,8 (2)
9. Vetle S. Christianse NOR + 36,5 (3)
10. Lukas Hofer ITA + 42,0 (3)
--------------
31. Tero Seppälä FIN +2.53,7 (4)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport