Hoppa till huvudinnehåll

Motionscentrum och gym i Vasa håller öppet trots coronavirus – men flera åtgärder har vidtagits

Närbild av fötterna på någon som springer på en löpmatta.
Närbild av fötterna på någon som springer på en löpmatta. Bild: All Over Press motion,idrott,fysisk kondition,hälsa,sportskor,löpning,löpmattor,motionsidrott,sport (botanik),levnadsvanor,idrottare,bantning,träning

Motions- och idrottscentrum i Vasa håller öppet trots risken för spridning av coronaviruset covid-19. De motionscenter och gym som Yle Österbotten pratat med säger att man trots det vidtagit flera åtgärder för att förhindra spridningen.

Jan-Erik Kronman, ägare av motionscentret Wasa Sports Club, säger att det i dagsläget inte är något alternativ att stänga gymmets dörrar.

Motionscentret satsar istället på andra lösningar för att minimera spridningen av viruset.

- Städföretaget använder ungefär tio gånger mera desinficeringsmedel vid rengöringen, och så använder även personalen mera handdesinficering, säger Kronman.

För att minimera all hudkontakt så bes kunderna sköta incheckningen till gymmet själva.

Painoja telineessä kuntosalilla.
Håll avståndet till andra motionärer, uppmanar man i Vasa. Painoja telineessä kuntosalilla. Bild: Toni Pitkänen / Yle health club,motionssalar,motionsredskap,tyngdlyftning

Utöver det här så har man valt att sluta dela ut lappar till gymnastiktimmarna och uppmana människor att hålla distans på en och en halv meter.

Antalet deltagare till gruppträningarna har även begränsats. Jan-Erik Kronman säger att man ännu inte bestämt hur man gör i framtiden om fler smittade uppdagas.

- Det beror såklart på utvecklingen av viruset. Om det sprider sig till Vasa så måste vi överväga hur vi gör i fortsättningen, säger Kronman.

Lugnt på gymmet

Timo Vilponen på Wasa Gym House uppger att även dom håller öppet. Att stänga gymmet har inte diskuterats utan man kommer tillsvidare att fortsätta verksamheten som vanligt.

- Vi följer noga med situationen och myndigheternas rekommendationer, säger Vilponen.

Förutom att följa en god handhygien så har gymmet fokuserat på att noga rengöra alla redskap som det rörs mest vid.

Hantlar på rad
Vid många gym satsar man nu på att rengöra alla redskap extra noggrant. Hantlar på rad Bild: Mikael Crawford/Yle motionssalar,styrketräning,motion (idrott),hantlar

På gymmet önskar man även att personer som varit utomlands förstår att hålla sig hemma i två veckor och inte komma till gymmet.

Enligt Vilponen har man hittills inte märkt att det skulle komma färre kunder till gymmet på grund av viruset, även om det varit lugnt.

- Det har varit en aning lugnare på gymmet efter sportlovet, men det är svårt att avgöra om det beror på coronaviruset eller något annat.

Inställd tennisturnering

På Vasa tenniscenter är situationen densamma.

Jukka Seikkula, centrets verkställande direktör, menar att den dagliga verksamheten har fortsatt som normalt men helgens tennisturnering tvingades man inhibera.

- Finlands tennisförbund beslöt att ställa in turneringen. Det här är synd då flera inhemska tennisproffs skulle komma till Vasa för att spela, säger Seikkula.

En neutral bild av en tennisspelare.
Det blev ingen tennisturnering i Vasa i helgen. En neutral bild av en tennisspelare. Bild: imago images / ActionPictures/ All Over Press tennis,tennisracket

Att stänga tenniscentret är inget som man överhuvudtaget diskuterat.

- Vi är i behov av all inkomst vi kan få, att stänga centret är inget alternativ just nu, säger Seikkula.