Hoppa till huvudinnehåll

Överläkare Asko Järvinen om coronaläget i Finland: "Beredskapslagen behövs inte ännu"

Asko Järvinen
Asko Järvinen säger det är svårt att säga om coronaviruset är farligare än vanlig influensa, eftersom vi inte har någon motståndskraft mot coronaviruset till skillnad från mot säsongsinfluensa. Asko Järvinen Bild: Yle/Niklas Fagerström porträtt,asko järvinen

Enligt överläkare Asko Järvinen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt behövs inte beredskapslagen i det här läget. I Yles program Morgonettan berättar han att beredskapslagen inte använts sedan kriget och att den inte behövs just nu heller.

Coronaläget i Europa har ändrats under de senaste veckorna och i Finland har antalet smittade ökat bara under de senaste dagarna.

Att ta i bruk beredskapslagen är däremot inget som behövs ännu, tycker HUS överläkare Asko Järvinen.

- I olika länder krävs handlingar i olika takt. I Finland behöver vi inte ta i bruk beredskapslagen i det här läget.

De som tillhör olika riskgrupper ska ta det ännu mer försiktigt än andra, men några specifika direktiv för dem har Asko Järvinen inte.

- Var försiktig med var du rör dig, försök att minska riskerna för att insjukna.

I Finland behöver man ännu inte stänga skolor

Asko Järvinen säger att Finland inte är på väg att hamna i samma läge som Italien.

Där har skolor stängts, man får inte gå ut utan en blankett som säger varför man är tvungen att gå ut och butiker har infört restriktioner för hur många som får vara i butiken samtidigt.

I Finland planerar inte skolorna att stänga just nu.

- Det är en väldigt kraftig handling. Coronaviruset har ännu inte spridit sig i skolor, om det uppstår fler fall i skolorna så kan man fundera på att stänga, säger Asko Järvinen.

Svårt att säga hur corona är farligare än säsongsinfluensa

Asko Järvinen säger att det är svårt att säga om coronaviruset är farligare än säsongsinfluensan, eftersom vi inte har motståndskraft mot coronaviruset.

- På något sätt är det farligare, om man har allvarligare symptom. Det kan dessutom spridas mer, eftersom vi inte har motståndskraft eller något vaccin såsom mot säsongsinfluensan.