Hoppa till huvudinnehåll

"Vår dotter är med på fjällvandringar och havspaddlingar" - de flesta barn mår bra av att vara ute i naturen

flicka sitter i en kajak på havet
Lovis Roine har varit ute i kajak sedan hon var ett år gammal. flicka sitter i en kajak på havet Bild: Roope Roine paddling,friluftsliv,familj,lovis roine

Genom att röra sig i naturen med barnen får man dem att värna om naturen. Det finns forskningar som säger att barn som känner samhörighet med naturen är lyckligare. Att röra sig i naturen med barnen gör gott åt alla parter.

Cilla Voit har varit en friluftsmänska hela sitt liv. Hon minns att hon som liten flicka på somrarna var utomhus dagarna i ända. Hon fick ett klockslag av föräldrarna när det var matdags och när det var tid att komma hem på kvällen.

Hon var under sin uppväxt med i scoutverksamheten och minns bra sin första nattpaddling, sin första fjällvandring och den första nattorienteringen ensam.

- Jag minns att känslan närmast var stolthet över att jag klarat det hela, funderar hon.

familj på cykelsemester
På familjen Voits cykelsemestrar har de tält och sovsäckar med sig i bagaget. familj på cykelsemester Bild: ur familjen Voits album familj

I familjen Voit gör de naturflykter så ofta det är möjligt. Ibland går de ned till stranden på Drumsö i Helsingfors där de bor, ibland åker de till Noux nationalpark och vandrar.

"Ifjol cyklade vi i Alperna"

- Då vår äldsta dotter var nio månader gammal åkte vi ut på cykelsemester, berättar Cilla Voit.

Familjen, där det idag finns tre barn i åldern 2-7 år, gör längre cykelsemestrar vartannat år.

Cykelsemestrarna handlar om flera hundra kilometer långa resor, och med sig har de sovsäckar och tält och sover största delen av nätterna utomhus.

- Ifjol var vi och cyklade i Alperna och tidigare har vi till exempel cyklat från Stockholm till Köpenhamn, genom Tyskland till tjeckiska gränsen. En sommar cyklade vi runtom i Danmark, berättar Cilla Voit.

far och dotter cyklar i Alperna
Familjen Voit på cykelsemester i Alperna. far och dotter cyklar i Alperna Bild: ur familjen Voits album barn (familjemedlemmar),cyklar

I mulleskogen lär sig barnen att respektera naturen

Att gå med barn ute i naturen gör att barnen lär sig förstå sig på hur naturen fungerar och därmed vill de gärna värna om naturen.

Det finns undersökningar som visar att barn som känner samhörighet med naturen är lyckligare.

Marianne Virkama är föreståndare i lekskolan Sockan i Esbo, och hon betonar att det med barn mycket långt handlar om ha det roligt i skogen och att man påverkar barnens attityder.

Hon har gått utbildningen för att bli ledare i skogsmulleverksamhet. En sådan utbildning ger Finlands svenska idrott.

Verksamhetens motto är att skapa gemenskap och respekt för naturen.

En gång i veckan går lekskolan Sockan till en närbelägen skog.

Där gör de olika uppgifter - de hoppar över stenar, de kastar kottar, de balanserar på trädstammar och slår kullerbyttor.

barn sitter på piknik i skogen
I lekskolan Sockan går barnen till mulleskogen regelbundet. barn sitter på piknik i skogen Bild: Yle/Camilla Andelin naturen,Skogsmulle

En viktig del av skogsbesöket är att sätta sig ner och äta picknick tillsammans.

- Planeringen börjar redan hemma och väl i skogen lär sig alla barn att ta hand om sina egna saker och att packa ner dem i sin ryggsäck, berättar Marianne Virkama.

I mulleskogen har man möjlighet att lära ut sång, matematik, språk, gymnastik och ekologi.

Friluftsliv som jobb och fritidsintresse

Roope Roine jobbar inom friluftsbranschen. Han guidar mänskor på bergsvandringar och havspaddlingsturer.

Hans friluftsintresse föddes under hans uppväxt. Inte för att hans egen familj skulle ha varit speciellt naturintresserad, men han vistades alla sina barndomssomrar ute på landsbygden och där var han utomhus mest hela tiden.

I högstadieåldern kom han i kontakt med kompisar som var intresserade av friluftsliv och som var med i scouterna och på den vägen är han.

En speciell naturupplevelse han minns från sin ungdom är då han tillsammans med sina scoutkompisar gjorde en fjällvandring.

Han var då 15 år gammal och vandrade på vårvintern upp på fjället Sarek i svenska Lappland.

- Det man gör för allra första gången känns stort. Nu som vuxen känns det fint men inte lika, funderar Roine.

pappa och dotter paddlar
Lovis och Roope Roine tycker om att paddla tillsammans. pappa och dotter paddlar Bild: Roope Roine paddling,lovis roine

Som ettåring på sin första paddling

Roope Roines dotter kom första gången med på paddlingstur då hon var ungefär ett år gammal.

Föräldrarna paddlade en dubbelkajak där det fanns en extra stor sittbrunn i mitten. Där satt dottern då hon var vaken, och då det var dags för för att sova dagssömn bäddades hon ner och där sov hon sött.

För dottern blev det snabbt långtråkigt att sitta stilla i kajaken så det blev inga långa etapper de paddlade. Ungefär en halv timme i gången och så tog de i land.

Då dottern var 2-3 år gammal gick de tillsammans på längre vandringar så att föräldrarna bar henne. Men då hon blev lite äldre så gick hon själv.

barn sitter på en klippa och täljer en käpp
Lovis Roine är van att vistas i skärgården. barn sitter på en klippa och täljer en käpp Bild: Roope Roine barn,lovis roine

Roine säger att poängen med att vara med sin dotter i naturen är att hon ska få en bra inställning till att skogen, skärgården, bergen och fjällen.

- De är inga underliga ställen utan ställen där man kan ha det roligt och njuta och klara sig under olika omständigheter, säger Roine.

Roine poängterar att utflykter inte behöver stora och märkvärdiga. Han säger att man kan ta en promenad eller utflykt till en närliggande skog eller park.

Han föreslår att man tar barnen med i planeringen och till exempel ber att barnet ritar av kartan som ska användas under vandringen eller paddlingen.

- Barn älskar att äta utomhus och inte heller maten behöver vara så märkvärdig, säger Cilla Voit. Det kan vara banan eller äppel.

Hon ger också tipset att packa ner varm risgrynsgröt i en kylväska på vintern och äta den ute.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP