Hoppa till huvudinnehåll

”En av de största vintersportidrottarna i Finland under modern tid” – återupplev några höjdpunkter från Kaisa Mäkäräinens framgångsrika karriär

I går tog en era slut inom finländsk skidskytte då Kaisa Mäkäräinen valde att lägga den världen bakom sig. Nu är det bara att vänta på nästa stora namn i grenen. En väntan som kommer vara lång i Finland enligt Yle Sportens Magnus Eklöv. Mäkäräinen har bjudit på dramatiska vändningar och en svängig karriär. Men inte minst en massa fina minnen.

Den 14 mars blev dagen då Kaisa Mäkäräinen för sista gången stod på startstrecket i skidskyttevärldscupen. Det blev också en tävling där hon än en gång visade vilken viljestyrka hon har. Pallplaceringen blev bara nära, men det var en fin avslutning.

– Det skulle ha varit roligt om hon tagit en pallplacering, men det var mycket känslor för en och var. Det är ändå inte på basen av den sista tävlingen vi kommer att minnas henne, utan alla de stora framgångar hon nått, säger Yle Sportens kommentator Magnus Eklöv.

Karriären var lång och meriterna många. Det enda som saknades var en OS-medalj.

– Hon skulle kanske ha behövt en bättre skyttetränare, då hade det blivit ännu flera medaljer och kanske en OS-medalj också, säger Eklöv och fortsätter:

– Hon var ändå en av de största vintersportidrottarna i Finland under modern tid. I åtta år var hon bland de fem främsta i världscupen.

Meriterna

Världscupen

3 totalsegrar
27 segrar
85 pallplaceringar

Mästerskap

1 VM-guld
1 VM-silver
4 VM-brons

Deltog i 12 världsmästerskap och 3 OS

Årets idrottare 2011

Tre tävlingar som sticker ut

År 2010 knep Kaisa Mäkäräinen sin första världscupseger – i sprinten i Östersund. Efter det har det gått både upp och ner. Precis som det gick under det sista världscupveckoslutet.

– Det finns ingen enskild orsak bakom beslutet att sluta. Jag har sett och upplevt mycket. Jag har fått tillräckligt. Till idrotten hör både uppförsbackarna och nedförsbackarna. Utan djupa svackor skulle inte heller framgångarna kännas så bra, kommenterar Mäkäräinen.

– Hon har haft en intressant karriär. Det har gått upp och ner men hon har alltid klarat av det. Hennes karriär har bjudit på dramatiska vändningar, säger Eklöv.

Kaisa Mäkäräinen går i mål i Ruhpolding.
Mäkäräinen vann 27 tävlingar i världscupen. Kaisa Mäkäräinen går i mål i Ruhpolding. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Kaisa Mäkäräinen

Han lyfter upp tre speciellt minnesvärda stunder. Det första VM-guldet, bronset i hemma-VM och den allra sista segern i totala världscupen.

– Distansbronset i hemma-VM minns man. Det var en så kallad "tahto mitali". Det var en sådan medalj som Seppo Räty brukade ha för vana att ta.

Kaisa Mäkäräinen vann totalcupen totalt tre gånger. 2011, 2014 och 2018. Den sista gången såg det ändå inte alls ut att gå vägen.

– Sista totalcupssegern var speciell. Fast hon bara var sexa i tävlingen så kammade hon hem totalen. Det var också ett år då hon hade ett dåligt OS bakom sig. Hon steg från det och knep hem totalcupen fast det såg ut som om slaget var förlorat, minns Eklöv.