Hoppa till huvudinnehåll

Formel 1 tvingas tänka om efter inställda race – ny kalender kan byggas med kortare tävlingshelger och utan sommaruppehåll

Hamilton och Bottas kör bredvid varandra.
Hamilton och Bottas kör bredvid varandra. Bild: imago images / Action Plus/ All Over Press Formel 1,Valtteri Bottas,Lewis Hamilton

Även om säsongen börjar först i sommar är det fullt realistiskt att ha 17 till 18 tävlingar på kalendern anser Ross Brawn. Tävlingar flera veckoslut på raken finns i planen samtidigt som Brawn också efterlyser flexibilitet från stallen.

Den här helgen var det tänkt att startskottet för en ny formel 1-säsong skulle gå. Men på grund av coronaviruset tvingades även F1-cirkusen tänka om.

Bara några timmar innan det första träningspasset skulle köra igång i fredags meddelade man att Australiens GP ställs in. Senare under dagen kom också beskedet att det inte blir några tävlingar i Bahrain och Vietnam.

I nuläget råder också stor osäkerhet kring tävlingarna i Holland, Spanien och Monaco som ska köras under maj månad.

Trots det rådande läget räknar F1:s motorsportchef Ross Brawn med att det kommer att bli en nästintill hel säsong.

Brawn listar också två konkreta åtgärder som kan bli verklighet för att säsongen ska kunna genomföras.

– Genom att ta bort uppehållet i augusti får vi flera veckoslut då vi kan tävla. Något som vi också har diskuterat är att tävlingshelgerna skulle vara endast två dagar. Då kunde det vara ett alternativ att tävla under tre helger på raken.

– Jag tror att vi kan bygga en hyfsad tävlingskalender för resten av säsongen. Den kommer att se annorlunda ut och starta senare men jag tror att den kommer att vara lika underhållande, säger han i en intervju för Sky Sports.

Ross Brawn tittar in i kameran.
Ross Brawn. Ross Brawn tittar in i kameran. Bild: /All Over Press Formel 1,Ross Brawn

17–18 tävlingar i år?

Från början var det tänkt att den här säsongen skulle innehålla 22 tävlingar. Så många lär det inte bli men Brawn räknar med en säsong som omfattar 17–18 tävlingar.

– För att kunna arrangera ett GP måste det finnas tolv bilar som startar men det finns ingen exakt siffra på hur många tävlingar som måste ingå i ett världsmästerskap, säger han.

Brawn efterlyser också flexibilitet från stallens sida.

– Vi befinner oss i en mycket ovanlig situation och de måste ge oss möjligheten att göra förändringar. Vi måste också se till att vi har en säsong som ger stallen goda ekonomiska möjligheter, säger han.

Läs också