Hoppa till huvudinnehåll

HUS val att låta anställda som varit utomlands jobba väcker diskussion: ”Våra riktlinjer grundar sig på att kunna trygga patientvården”

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts logo.
HUS beslut att låta läkare jobba trots de varit utomlands väckte under veckoslutet diskussion. Vd Juha Tuominen hoppas ändå medborgarna kan lita på att HUS gör beslut som främjar vården. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts logo. Bild: Lehtikuva Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS)

Redan i tisdags,10.3, valde HUS att uppmana sina arbetstagare att jobba distans i sju dagar ifall de har rest till länder som Institutet för hälsa och välfärd THL hade klassificerat som epidemiområden.

Beslutet att se över distansarbetsuppmaningen kom i fredags, den 13.3, efter att THL valt att inte längre tala om specifika epidemiområden, utan uppmanat alla som rest utanför Finland att stanna hemma i 14 dagar.

Juha Tuominen, verkställande direktör vid HUS, säger att skälet till att läkare och annan personal inte sätts direkt i karantän, är för att kunna trygga patientvården.

– Trots att HUS är en stor aktör, så finns det funktioner där det finns en begränsat med arbetstagare, konstaterar Tuominen i pressmeddelandet och fortsätter.

– Det handlar om funktioner och kunnande som i princip skulle vara omöjliga att snabbt överföra till andra kunniga.

En anställd som återvänt från utlandet uppmanas följa infektionsläkares riktlinjer för att skydda sig på ett sådant sätt att smittorisken minimeras, på samma sätt som i fråga om att skydda sig mot säsongsinfluensa.

Tuominen önskar ändå att medborgarna har tillit till HUS.

– Jag önskar att medborgarna litar på oss, och att de beslut vi gör i slutändan främjar de patienter som behöver vård.