Hoppa till huvudinnehåll

SVT-vetenskapsartikel om strimmor av ljus i coronamörkret: Dödlighetssiffran går troligen ner, viruset verkar inte ha blivit farligare

Eteläkorealaiset katsovat televisiosta tilannetiedoitetta taudin leviämisestä Soulissa Etelä-Koreassa 9. maaliskuuta 2020.
Eteläkorealaiset katsovat televisiosta tilannetiedoitetta taudin leviämisestä Soulissa Etelä-Koreassa 9. maaliskuuta 2020. Bild: EPA Sydkorea,coronavirus,COVID-19

SVT Nyheter har publicerat en vetenskapsartikel om de positiva tecken som kan skönjas i coronamörkret. Artikeln bygger på studier i Kina och Sydkorea.

En av de positiva saker som lyfts upp i artikeln är att Kina verkar ha fått coronavirusläget under kontroll. Där är det nu fler som tillfrisknar än som insjuknar i coronaviruset.

Allt färre sjukdomsfall rapporteras från Kina, och många av de nya fallen uppkommer via kontakter till personer som kommer från utlandet.

Också i Sydkorea har antalet smittfall minskat under de senaste dagarna. Enligt forskarna kan det vara ett bevis på att länder kan få bukt med virusspridningen även utan hårda tvångsåtgärder.

Den låga dödligheten i Sydkorea lyfts upp

En annan positiv sak är att Sydkorea uppvisar låga dödlighetssiffror, trots att landet har över 8 000 bekräftade fall. (Global cases by CSSE at Johns Hopkins University)

Enligt de nyaste siffrorna har 72 personer avlidit i landet till följd av coronaviruset. Dödligheten bland män är något högre än bland kvinnor, det gäller både Kina och Sydkorea.

Preliminära sjukdomsdata visar att dödligheten i Sydkorea är extremt låg bland personer under 60 år (0,41 procent).

Bland personer i åldern 60-69 är dödligheten i landet 1,46 procent och i åldersgruppen 70-79 4,35 procent.

Däremot stiger kurvan brant med stigande ålder: dödligheten är 7,2 procent bland personer över 80 år.

Sydkorea har testat över 200 000 människor och därmed hittat många lindriga fall, vilket gör att den totala dödligheten just nu beräknas vara 0,77 procent.

SVT skriver att det enligt ECDC kan vara en fingervisning om hur siffrorna skulle se ut om det blev ett större utbrott i Europa.

Viruset ser inte ut att ha muterats

Det har nu gått drygt tio veckor sedan de första fallen av en lungsjukdom orsakad av ett nytt virus rapporterades in till Världshälsoorganisationen WHO.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, säger till SVT att det aldrig tidigare kommit fram så mycket data om ett virus på så kort tid.

Enligt Olsen visar viruset än så länge inga tecken på att mutera och bli farligare.

Läs hela SVT:s artikel av Therese Bergstedt här.
Den kinesiska studien hittar du här