Hoppa till huvudinnehåll

"Vem som helst kan börja företaga" - gymnasiestuderande grundade företag för att belysa viktiga samhällsfrågor

Fyra unga kvinnor sitter på en soffa och håller upp tygkassar med grafiskt tryck.
Från vänster: Saga Morelius, Jonna Soratie, Moa Sjölund och Sara Åstrand har tillsammans grundat företaget Problematic Wear. . Fyra unga kvinnor sitter på en soffa och håller upp tygkassar med grafiskt tryck. Bild: Yle / Petter Blomqvist företag,Mattlidens gymnasium,Närbild

På Mattlidens gymnasium får studerande prova på att vara företagare ett år. För de som deltar i programmet är det ett sätt att testa på att jobba som företagare utan att ta en stor risk.

Fyra studerande har tillsammans grundat ett företag som producerar tryck för kläder och tygkassar.

- Vi kom fram till idén tillsammans, eftersom vi ville lägga vikt på viktiga ämnen i samhället. Vi valde att börja med klimatförändringen och efter det har vi gjort bilder som lyfter fram ungas mentala hälsa och könsstympning av kvinnor, säger Saga Morelius.

Tillsammans med Moa Sjölund, Sara Åstrand och Jonna Soratie har hon grundat företaget Problematic Wear.

Företaget är en del av det nationella programmet Ung Företagsamhet, som i år har sitt första år på Mattliden.

Under det ettåriga programmet ska de studerande grunda ett företag, driva det under läsåret och sen avveckla företaget när läsåret är slut.

- De studerande ska gå igenom hela processen som med ett företag. Det innebär allt från idé till marknadsföring, produkt och bokföring, säger Tony Valtonen, studiehandledare vid Mattlidens gymnasium.

Man hoppas dels att kunna ge en mer realistisk bild av vad företagande är och dels att ge de erfarenheter som behövs för att grunda egna företag.

- Företagsamhet är också erfarenheter som man har nytta av i arbetslivet. Man får jobba självständigt och testa på nya saker. Det är sånt som är viktigt i arbetslivet och i livet överlag, säger Valtonen.

En man i glasögon i en skolkorridor.
Studiehandledare Tony Valtonen, säger att programmet är en möjlighet att testa på företagsamhet i en trygg miljö. En man i glasögon i en skolkorridor. Mattlidens gymnasium,Närbild,studiehandledare,Tony Valtonen

Programmet är också en möjlighet att testa på företagande i ett tryggare och mindre riskfyllt sammanhang.

- Jag har länge tänkt att det skulle vara roligt att göra något kreativt när man blir stor och vara sin egen chef. Det är inte lika stor risk att vara företagare ett tag i skolan som om man skulle starta ett riktigt företag, så det var roligt att se hur det här känns, säger Sara Åstrand.

Bland de som deltar i programmet har det varit en möjlighet att se andra sätt man kan försörja sig på.

- Jag tycker också att det här programmet är ett bra sätt att väcka uppmärksamhet om att grunda egna företag också är en möjlighet, säger Moa Sjölund.

Hon får medhåll av Morelius.

- I undervisningen hör man nog mer om att jobba som anställd eller färdiga yrken. Men det kommer hela tiden fram mera om företagsamhet.

Efter erfarenheten de fått från programmet, tror de alla att det är möjligt att också jobba med ett eget företag i framtiden.

- Man kanske tänker att det krävs mycket och att man måste ha en fantastisk idé men jag tror att om man bara jobbar fram ideérna tillsammans så blir det bra. Jag tycker nog att vem som helst kan börja företaga, säger Åstrand.