Hoppa till huvudinnehåll

Åboskolorna stänger men Fölibussarna fortsätter trafikera - så förbereder sig Åbo för undantagsförhållanden

Närbild på Aurabron i Åbo.
Åbo stads tjänster påverkas på flera olika sätt. Närbild på Aurabron i Åbo. Bild: Yle/ Nora Engström Åbo,Aura å,Aurabron,åbo centrum

Åbo stad förbereder sig för de undantagsförhållanden som råder i Finland.

Från och med onsdag kommer alla grundskolor, yrkesskolor, gymnasier och arbetarinstitut att stänga.

Undervisningen i skolorna sker på distans.

- Situationen är exceptionell. Nu är det viktigt att garantera att de samhällsviktiga funktionerna fungerar och ta hand om hälsovårdspersonalens arbetsförmåga. Samtidigt skyddar vi befolkningen och de som tillhör riskgrupperna, säger Åbos stadsdirektör Minna Arve i ett pressmeddelande.

Undantag är förskoleundervisning som ordnas i skolan samt årskurserna 1-3 för de elever vars föräldrar arbetar inom branscher som är avgörande för samhällets funktioner. Stängningarna berör totalt 25 000 elever och studerande inom stadens utbildningar.

Daghemmen håller öppet - men de som kan ska sköta om barnen hemma

Daghemmen i Åbo håller öppet. Cirka 8 000 barn omfattas av småbarnspedagogiken i staden.

- På det här sättet säkerställer vi att de personer, vars arbetsinsats är kritiska för samhället, kan fortsättningsvis gå på jobb. De föräldrar och vårdnadshavare som kan sköta barnen hemma, gör det, säger Timo Jalonen, direktör för bildningen i Åbo.

Bussarna trafikerar tillsvidare

Åbo stads bibliotek, museer, motions- och kulturanläggningar samt ungdomsgårdar stänger sina dörrar fram till den 13 april. Det här gäller också andra funktioner, såsom rehabiliterande arbetsverkstäder, som stänger sina dörrar.

Kollektivtrafiken i Åbotrakten, Föli trafikerar som förut men man är förberedd på förändringar om så krävs. Passagerare uppmanas att inte betala sin resa med kontanter för att minska på kontakten mellan chaufför och passagerare.

Åbo stad har öppnat en webbplats med aktuell information om situationen med coronaviruset.