Hoppa till huvudinnehåll

Bara vissa grupper testas för coronaviruset – det går inte längre att undvika att en stor del av finländarna smittas

Ihmisiä kävelemässä Helsingin päärautatieaseman sisäänkäynnin edustalla.
Fotgängare utanför Helsingfors järnvägsstation (arkivbild). Ihmisiä kävelemässä Helsingin päärautatieaseman sisäänkäynnin edustalla. Bild: Eleni Paspatis / Yle Helsingfors centralstation,järnvägsstationer,Helsingfors,människor,regn,paraplyer

Social- och hälsovårdsministeriet, som har det högsta nationella ansvaret för att bekämpa smittsamma sjukdomar, förtydligar vad planen är gällande tester för coronavirus.

I fredags konstaterade man på ministeriet att folk kan smittas av coronaviruset lite varstans i världen, och att det inte längre fanns klart begränsade epidemiområden.

– I det skedet fattades ett beslut om att inte fokusera på de med lindriga symptom, berättar överdirektör Päivi Sillanaukee på Social- och hälsovårdsministeriet.

Det här innebär att myndigheterna främst testar personer som är i så dåligt skick att de inte längre klarar sig hemma.

– Dessutom testas personer som jobbar inom sjukvården, för man behöver skydda dem och personerna de vårdar. Och så testas äldre personer; framför allt sådana som är i vård dygnet runt, till exempel på ett äldreboende, säger hon.

Vårdpersonal testas också om de har lindriga symptom.

– De sätts i karantän vid behov så att de inte sprider coronaviruset vidare.

Alla andra som bara har lindriga symptom ombeds helt enkelt stanna hemma, och testas alltså inte.

– Det har sist och slutligen inte så stor betydelse om man har drabbats av det nya coronaviruset eller något annat virus som orsakar luftvägsinfektion, säger Sillanaukee.

Arbetsgivare uppmanar också i dessa dagar arbetstagare att gå hem om de ens är lite förkylda.

Päivi Sillanaukee, Helsinki, 21.08.2019
Päivi Sillanaukee på Social- och hälsovårdsministeriet. Päivi Sillanaukee, Helsinki, 21.08.2019 Bild: Antti Haanpää / Yle Päivi Sillanaukee,arbetsliv,social- och hälsovårdsministeriet,kanslichefer

Men kunde det inte vara bra för folk att veta om de är smittade av coronaviruset, för att då kunna hålla sig undan andra människor en lite längre tid?

Enligt Sillanaukee finns det inget behov för det eftersom det finns flera allmänna restriktioner i samhället som siktar till ökade avstånd och till att folk inte ska komma så lätt i närkontakt med varandra.

Regeringen kom alltså med många nya åtgärder på måndagen, och man berättade att det nu råder undantagsförhållanden i Finland.

– Vi kan inte stoppa sjukdomen från att sprida sig i vårt land. Men vi kan begränsa det till att det främst är de med lindriga symptom som insjuknar och på det viset begränsar vi också hur mycket det belastar vårt sjukvårdssystem, säger Sillanaukee.

Riskgrupper och äldre skyddas

Statistik visar alltså att sjukdomen covid-19 i medeltal är särskilt farlig för de som är äldre än 70 år. Att isolera riskgrupperna är ändå en utmaning.

– Besök i boendeenheter för äldre och riskgrupper förbjuds, för att vi ska skydda dem. Utomstående besök vid vårdinrättningar, vårdcentraler och sjukhus förbjuds, utom då det gäller kritiskt sjuka personer, barn eller personer i terminalvård, påpekade justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) i samband med presskonferensen.

Dessutom berättade regeringen att de som är 70 år eller äldre nu inte borde vara i närkontakt med andra personer. Det här gäller inte för riksdagsledamöter, statsledningen eller kommunala förtroendevalda.

Åtgärderna gäller åtminstone i fyra veckor framåt.

Sjukvården ska inte handlingsförlamas

Man talar samtidigt inte om att uppnå en slags flockimmunitet. Flockimmunitet är ett tillstånd då tillräckligt många skulle ha haft sjukdomen covid-19, och därmed är immuna och inte heller sprider sjukdomen vidare.

Det bekräftade också statsminister Sanna Marin (SDP) på presskonferensen.

– Vi har inte följt en strategi om att uppnå flockimmunitet, säger hon.

Sillanaukee på Social- och hälsovårdsministeriet säger också att det är oklart hur många smittade som skulle krävas för att flockimmunitet ska uppstå.

– Det är säkert att viruset blir kvar och cirkulera i världen. Det kan komma en andra omgång av viruset i ett senare skede.

Målet är istället att se till att många inte blir allvarligt sjuka samtidigt, och att många i sjukvårdspersonalen inte blir sjuka samtidigt. Då klarar sjukvården av situationen bättre.

Svårare att följa upp läget

När få testas innebär det att man inte egentligen vet hur många i befolkningen som nu eller framöver kommer att vara smittade av det nya coronaviruset.

Även de tester som har gjorts hittills har inte räckt till för att visa hela bilden. Institutet för hälsa och välfärd THL uppskattar att det finns ett stort mörkertal.

Det finns ändå kapacitet att öka antalet tester, vilket man nu siktar på att göra när behovet växer. THL stöder regionerna med det här.

– Vi kan öka på testkapaciteten en hel del från nuvarande nivå, säger Sillanaukee.