Hoppa till huvudinnehåll

Fritidsboende välkomna trots coronaepidemin

en röd stuga vid vattnet med en båt förtöjd vid en liten brygga. Mycket skog bakom.
NTM-centralen uppmanar folk att undvika onödiga resor med skärgårdsfärjorna en röd stuga vid vattnet med en båt förtöjd vid en liten brygga. Mycket skog bakom. Bild: Petteri Bülow fritidshus,sommarstugor,Åbo skärgård,Pargas

Begränsningar, men inga förbud. Besök till sommarstugan är tillåtna, åtminstone i Pargas och Kimitoön.

I några norska kommuner där det finns många fritidshus har man gått in för kraftiga åtgärder för att hindra spridningen av coronaviruset.

Kommunerna har skickat sms till ägare av fritidshus och uppmanar dem att hålla sig borta. Orsaken är att många har sökt sig till sina stugor för att isolera sig under coronautbrottet.

Kommunerna befarar att de inte kan ta hand om alla som eventuellt insjuknar.

I Åboland har man inte gått in för förbud. Fritidsboende i både Pargas och Kimitoön får under vissa förutsättningar vistas på stugan.

Bunkra upp

Kimitoöns chefsläkare Sami Salminen säger att det inte är aktuellt med något förbud, men att den som åker till stugan ska se till att den också klarar av att vara där.

Han påpekar att om någon person sätts i karantän, så sker det i diskussion med hemorten, men han tror inte att någon som insjuknat börjar åka ut.

Under måndagen diskuterar Kimitoöns kommun det senaste kring coronaepidemin. Pargas likaså.

Miia Lindström, tillförordnad social- och hälsovårdsdirektör i Pargas, säger att situationen inte är så illa som i Norge där spridningen varit betydligt större. Man tar ställning från dag till dag, säger hon.

Undvik färjan

NTM-centralen uppmanar dock att undvika onödiga resor med skärgårdsfärjorna, vilket omfattar även icke nödvändiga resor till fritidshus. Den som måste åka färja för att ta sig till sin stuga ska med andra ord undvika att åka över.

Orsaken är att man på rederierna förbereder sig för eventuella indragningar i trafiken.