Hoppa till huvudinnehåll

Kolumn: Jag ska sluta jobba innan jag fyller 40 år

Elias Poutanen ler och stryker sin skjorta
Elias Poutanen vill nå ekonomisk frihet. Elias Poutanen ler och stryker sin skjorta Bild: Clayhill / Yle sparande,pengar,Elias Poutanen

Elias Poutanen planerar att sluta jobba innan han fyller 40 år. I sin kolumn skriver han om hur han planerar att bli ekonomiskt oberoende genom att spara.

Min plan är att sluta jobba innan jag fyller 40. Jag jobbar på en bank och tjänar mellan 60 000 och 70 000 euro brutto i året. Just nu är jag tjänstledig och jobbar som producent med serien Hacka livet.

Jag lever inte speciellt sparsamt, men varje månad lägger jag ungefär 1 500-2 000 euro åt sidan. På ett år blir det cirka 20 000 euro och på tio år 200 000 euro inbesparat. Jag investerar överskottet i bostäder och indexfonder. I dag har jag en förmögenhet på cirka 360 000 euro.

Då jag har nått 390 000 euro behöver jag alltså inte längre jobba för att tjäna pengar.

Baserat på historiska avkastningsförväntningar kan jag få en inflationsjusterad avkastning på fyra procent på mina aktieinvesteringar. Alltså ger 100 000 euro en avkastning på 4 000 euro per år. När jag har 390 000 euro investerat så blir den årliga avkastningen 15 600 euro. Det vill säga, jag kan ta ut 1 300 euro i månaden och mitt kapital på 390 000 euro kommer aldrig att bli mindre. Då jag har nått 390 000 euro behöver jag alltså inte längre jobba för att tjäna pengar.

I dag ligger nästan hela min förmögenhet i min bostad i Berghäll i Helsingfors. Var jag väljer att bo kommer i slutändan att ha en utslagsgivande inverkan på när jag når ekonomisk frihet. Om jag flyttar till en mindre ort med lägre bostadspriser kan jag sluta inom några år. Om jag väljer att bo kvar där jag bor nu blir det cirka 10 år till av arbete.

Jag kan leva ett gott liv för 1 300 euro i månaden, men jag kommer aldrig att kunna leva ett lyxliv om jag håller mig till den här planen. Jag köper loppiskläder, semestrar på mina föräldrars sommarstuga, lagar min mat hemma och cyklar och går för det mesta. Jag är nöjd med en enkel tillvaro. Det ger mig tid till olika projekt och självutveckling.

Jag vet att jag har en hög lön och är mycket privilegierad. Om du inte kan spara så kommer det här inte att funka för dig. Men om du kan spara lite kan du säkert spara lite mer. Om du är i ett parförhållande så kan ni säkert spara ännu mer. Och om ni är ett välutbildat och högavlönat par gör ni säkert något fel om ni inte sparar stora summor pengar varje månad. Pengar är värdefullt för man kan köpa frihet med dem. Det är alltid lättare att skära ner på utgifterna än att höja inkomsterna.

Vissa har frågat vad jag ska göra sen när jag nått ekonomisk frihet? Exakt vad vet jag inte, men åtminstone behöver jag aldrig mer jobba för att tjäna pengar.

Det finns alltid risker att de finansiella projekteringarna inte håller. Eller att jag blir sjuk. Men det är saker jag inte kan påverka så jag oroar mig inte för dem. Det har varit svårt för mig att verkligen förstå att pengar blir helt onödigt då jag har tillräckligt för att täcka mina grundläggande behov. Det har också varit svårt för mig att släppa idén om status. Jag jobbar ännu på det.

Vissa har frågat vad jag ska göra sen när jag nått ekonomisk frihet? Mitt svar är att jag kommer att fortsätta leva ganska lika som nu. Jag kommer att göra saker. Exakt vad vet jag inte, men åtminstone behöver jag aldrig mer jobba för att tjäna pengar. Det tycker jag är en fascinerande tanke.

Vill du veta mera om hur Elias Poutanen jobbar för att uppnå ekonomisk frihet? Du kan se mer av hans vardag i den nya serien Hacka livet på Arenan. Hacka livet handlar om 15 personer som har vågat följa sina drömmar och ändra på sina liv. I serien får vi lära oss hur man rent praktiskt kan göra för att verkställa sina drömmar.

Mer från programmet