Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Envar är sig själv närmast i krisens Europa – nu stänger också Finland sina gränser

Kommentarsbild.
Det återstår att se om EU-ledarna lyckas enas om gemensamma åtgärder gällande gränserna, skriver Rikhard Husu. Kommentarsbild. Kommentar

Stängda skolor, gränskontroller och finansiella krispaket. Det som få kunde föreställa sig för bara några veckor sedan har nu blivit verklighet i EU, skriver Svenska Yles korrespondent i Bryssel Rikhard Husu.

Det är ett mer avgränsat och isolerat Europa som inleder arbetsveckan i dag. Under de senaste dagarna har det ena EU-landet efter det andra beslutat om skärpta restriktioner med anledning av coronautbrottet.

Finland blev i dag det senaste landet att stänga sina gränser för icke-medborgare. Vid en presskonferens på eftermiddagen meddelade regeringen att gränserna stängs för passagerar- och persontrafik till mitten av april.

Schengenkonventionen som reglerar den fria rörligheten mellan de medverkande länderna ger medlemsstaterna rätt att inrätta temporära gränskontroller i fall av ett inre eller yttre hot.

I Italien som är värst drabbat av coronaviruset har hela samhället gått på sparlåga en längre tid. Spanien som också är svårt drabbat av viruset införde under veckoslutet karantän och nödläge i hela landet.

Andra länder väljer att stänga gränserna för utlänningar.
Gränskontroller och förbud mot inresa har bland annat införts i Polen, Danmark, Österrike, Tjeckien och Slovakien.

Tyskland meddelade under veckoslutet att man inför gränskontroller till flera angränsande länder.

Schengenkonventionen som reglerar den fria rörligheten mellan de medverkande länderna ger medlemsstaterna rätt att inrätta temporära gränskontroller i fall av ett inre eller yttre hot. De länder som inför gränskontroller bryter alltså inte mot EU:s regler.

Medlemsstaternas ensidiga agerande går ändå stick i stäv mot EU-kommissionens vädjan om koordinerade åtgärder för att stävja pandemin.

– (Förbud) har en stor social och ekonomisk inverkan. De stör livet för medborgare och företag på olika sidor om gränsen. Med andra ord måste alla åtgärder som vidtas vara proportionella, sade kommissionsordföranden vid en presskonferens på fredag.

Frågan inställer sig hur man ska lyckas enas om en gemensam respons på coronaviruset på EU-nivå om tätt sammankopplade länder som Nederländerna och Belgien inte förmår synkronisera sina insatser.

Men medlemsländerna valde att slå dövörat till.

Bristen på koordinering på EU-nivå märktes bland annat vid den belgisk-nederländska gränsen under veckoslutet.

Efter beslutet om att stänga restauranger och caféer i Belgien började festsugna belgier till myndigheternas förtret att söka sig till Nederländerna där krogförbud inte ännu utfärdats.

Frågan inställer sig hur man ska lyckas enas om en gemensam respons på coronaviruset på EU-nivå om tätt sammankopplade länder som Nederländerna och Belgien inte förmår synkronisera sina insatser.

EU-ledarna samlas till telefonkonferens i morgon, tisdag, för att diskutera hur man ska gå vidare. På bordet ligger ett förslag om att stänga EU:s yttre gränser för icke-nödvändigt resande i 30 dagar.

Det återstår att se om ledarna lyckas enas om gemensamma åtgärder. Hittills har intrycket varit att var och en är sig själv närmast i krisens Europa.