Hoppa till huvudinnehåll

Stängda skolor kom som en chock för föräldrar: "Ingen vet vad som försiggår sig där hemma"

Tonåringar.
Barnen får rå om sig själva där hemma. Klart det rör om och är en utmaning för alla att få det att fungera, säger Janne Liljedahl. Tonåringar. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist skolor,flickor,elever,ungdomar,tonåringar,Karleby,grundskolans högstadium,Unga,donnerska skolan

Regeringens beslut om att skolorna stänger kommer att förändra vardagen för många föräldrar, tror Janne Liljedahl som är aktiv inom Purmo hem- och skola i Pedersöre.

Han säger att beskedet kom som en överraskning.

– I Purmo skola går över 100 elever som drabbas. Så det ställer säkert om vardagen ganska rejält i flera familjer, det får man utgå från, säger Liljedahl.

Janne Liljedahl.
Janne Liljedahl. Janne Liljedahl. Bild: Privat. Purmo,Pedersöre,liljedahl

Han säger att skolan på tisdagen säkert går igenom situationen med eleverna. Det blir en del praktiska utmaningar i många familjer, gissar Liljedahl.

– Det som oroar mig är att många föräldrar fortfarande kommer att vara i jobb. Barnen får rå om sig själva där hemma. Klart det rör om och är en utmaning för alla att få det att fungera.

Liljedahl säger att det så klart kan bli knepigt att hålla koll på barnen - och att de studerar - då man själv inte är där.

– Då föräldrarna åkt vet ingen vad som försiggår sig där hemma.

Kan inte ta till mor- eller farföräldrar

Familjen Liljedahl har två barn i skolåldern.

– Hos oss försöker vi smälta nyheten och fundera över hur vi i praktiken ska lösa det här.

En utmaning är att många inte heller kan be mor- eller farföräldrar om hjälp eftersom personer över 70 år hör till riskgrupperna.

– Det blir ett problem det också. Alla ska försöka sköta sig sig själva så det blir en del att tänka på.