Hoppa till huvudinnehåll

Sverige håller fast vid att inte stänga skolor – men nu är det dags att isolera de äldre

Närbild på Anders Tegnell.
Äldre kan behöva hjälp med att handla mat, och gärna telefonsamtal för att få sällskap, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Närbild på Anders Tegnell. Bild: All Over Press/EPA-EFE Anders Tegnell

"Det blir extremt viktigt nu att tänka på de sårbara grupperna, framför allt de äldre. Nu är läget verkligen att se till att de inte exponeras", sa Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens pressträff i dag.

Folkhälsomyndigheten konstaterar nu att Sverige har en samhällsspridning av coronaviruset. Särskilt i Stockholmsområdet ses många fall som inte kan kopplas till resande.

– Det här gör att det blir extremt viktigt nu att tänka på de sårbara grupperna, framför allt de äldre. Nu är läget verkligen att se till att de inte exponeras, sa statsepidemiolog Anders Tegnell på svenska Folkhälsomyndighetens pressträff i dag.

Tegnell har tidigare påpekat att Storbritannien går in för att isolera sina äldre, och upprepade det på pressträffen.

Nu är det dags att vidta den åtgärden, att försöka isolera dem så mycket som möjligt

– Britterna har talat om att låsa in dem i fyra månader, det är en tung åtgärd. Vi måste komma ihåg att bli isolerad på det sättet är jättejobbigt, inte minst om man är gammal. Därför har vi försökt få den perioden så kort som möjligt, men nu är det dags att vidta den åtgärden, absolut, att försöka isolera dem så mycket som möjligt.

Enligt Tegnell handlar det framför allt om att se till att smittan inte kommer in på äldreboenden, men också om att äldre som bor hemma behöver hjälp med att handla mat så de inte tar sig ut i stora folkmängder.

– Framför allt, det här är jättejätteviktigt, har du symtom gå absolut inte och hälsa på äldre släktingar.

Tegnell påpekar också att det höga antalet dödsfall i Italien handlar om att man inte i tid skyddade äldre medborgare.

Skolorna rekommenderas fortfarande inte stänga

Folkhälsomyndigheten har tagit fram råd till skolorna i Sverige för hur de kan minska på smittospridning mellan eleverna, men är fortfarande inne på linjen att skolorna inte ska stänga.

Att skolorna ska hållas öppna har Folkhälsomyndigheten hittills motiverat med både smittoskyddsorsaker och sociala skäl: om barnen inte är i skolan vet man inte vart de tar vägen, och det finns också större risk för att barnen då smittar äldre släktingar.

Alla som kan ska jobba hemifrån

Regeringen i Sverige gick i slutet av förra veckan in för att förbjuda evenemang på över 500 personer, och Folkhälsomyndigheten säger att det nu finns anledning att titta på om också andra evenemang utgör en risk. Dels kan risken minskas genom tillgång till handtvätt, dels kan vissa evenemang skjutas på framtiden.

Särskilt i Stockholmsregionen uppmanas nu alla som kan att jobba hemifrån.

– Vi har hamnat i ett läge där det är bra att minska på de sociala kontakterna. Nu är läget att börja jobba hemifrån om man kan, sa Tegnell på pressträffen.

Stanna hemma så fort du känner dig sjuk

Viktigast av allt är att alla som känner minsta symtom på luftvägsinfektion stannar hemma, säger Tegnell.

– Här finns ett stort personligt ansvar, och det är att stanna hemma om man känner sig sjuk. Jag tror inte man ska grotta ner sig i vilka symtom man har, utan om du känner dig krasslig, stanna hemma och se hur det utvecklar sig.

Här finns ett stort personligt ansvar, och det är att stanna hemma om man stannar sig sjuk

Om krassligheten utvecklas till infektion i luftvägarna ska man stanna hemma tills det går över och lägga till ytterligare två dagar. Allt handlar om att minska spridningstakten.

– Det kan vara fråga om att vi har 40 fall som behöver ligga i respirator per dag eller 20. Det kan göra skillnaden mellan att behöva ta väldigt tunga prioriteringar eller att fortsätta driva en rimlig sjukvård.

Sex personer har avlidit i Sverige

Tidigare i dag blev det klart att ytterligare tre personer i Sverige har avlidit efter bekräftad smitta av covid-19. Totalt har nu sex personer avlidit till följd av coronaviruset i Sverige. Samtliga är äldre med underliggande sjukdom, precis enligt bilden hittills att coronaviruset innebär hög risk för dem som är över 80 år gamla med underliggande sjukdom.

– Vi känner med de närstående. Vi vet från internationella erfarenheter att det är äldre och särskilt äldre med andra underliggande sjukdomar som får de allvarligaste konsekvenserna av covid-19. Även dessa patienter följer det mönstret, säger smittskyddsläkare Per Follin i ett pressmeddelande från Region Stockholm.

Uppdatering: På tisdag meddelade svenska regeringen att skolstängningar förbereds och att gymnasier och högskolor går över till distansundervisning.