Hoppa till huvudinnehåll

Sverige, Norge och Danmark hjälper företagen med permitteringsstöd och uppskjuten moms

Magdalena Andersson i blå kavaj bakom ett podium med mikrofon.
Sverige har samlat sig i krisen men står inför en tung och påfrestande tid, säger Sveriges finansminister Magdalena Andersson. Magdalena Andersson i blå kavaj bakom ett podium med mikrofon. Bild: Swedish Press Agency/All Over Press Magdalena Andersson,Sverige

Lönekompensation för permitterade samt uppskjutna skatter och arbetsgivaravgifter hör till Sveriges stödpaket på 300 miljarder kronor.

Svenska regeringen har på måndagen presenterat ett stödpaket på 300 miljarder kronor (knappt 28 miljarder euro) för företagen med anledning av coronakrisen.

Paketet innehåller bland annat ett stöd för korttidspermittering, som minskar företagens lönekostnader med 50 procent. Den anställda kan då behålla ungefär 90 procent av lönen. Systemet gäller redan från i dag.

Uppskjutna skatter och arbetsgivaravgifter

Redan tidigare har den svenska regeringen meddelat om möjligheten för företag att skjuta upp betalning av arbetsgivaravgifter och moms.

Staten ska också stå för sjuklönekostnaderna i två månader.

– Det här är ett paket för att stötta svenska jobb och svenska företag i den här svåra situationen. Det är möjligt tack vare att vi har sett till att samla i ladorna under de goda åren, säger finansminister Magdalena Andersson till Sveriges Radio.

Finansministern uppmanar att beställa hem mat från restauranger

Under pressträffen på måndag tackade Andersson för gott samarbete med oppositionen, fackföreningsrörelsen och näringslivet.

– Vi har haft en mycket god dialog. Sverige har samlat sig i den här krisen.

Men hon underströk också att situationen är helt unik för svensk ekonomi och att Sverige står inför en tung och påfrestande tid.

Aftonbladets fråga om vad privatpersoner kan göra för att hjälpa till exempel restauranger svarar hon att folk gärna kan beställa hem mat:

– Hämtmat är ju en möjlighet. Det skulle vara bra för restaurangbranschen.

Norge: Full lön i 20 dagar för permitterade

Också den norska regeringen presenterade ett stödpaket på måndagen. Stortinget är enigt om paketet.

NRK listar vad det innebär i praktiken och nämner lön i 20 dagar för permitterade som det viktigaste.

Också egenföretagare och frilansare ska stödas med både inkomst och sjukpenning. Norge sänker även inkomstgränsen för arbetslöshetsersättning så att fler får den.

Redan tidigare har Norge meddelat att staten hjälper arbetsgivare med sjukpenning och vårdpenning för vård av barn när skolorna stängts.

En annan åtgärd är att momsen i transport- och hotellbranschen sänks.

Också Danmark skjuter upp moms

Också Danmark har tidigare meddelat om stödpaket till näringslivet, bland annat genom lönekompensation till anställda som behöver skickas hem på grund av det ekonomiska läget.

I dag meddelade danska regeringen om ett stödpaket till små och medelstora företag. Också de får nu möjlighet att skjuta upp moms och skatt.