Hoppa till huvudinnehåll

Vasastyrelsen väntas välja samarbetsförhandlingar: "Det finns inget annat sätt att nå sparkravet"

Frihetsstatyn på Vasa torg.
Vasa stad måste i år lyckas täcka sitt kumulativa underskott, annars klassas staden som kriskommun. Frihetsstatyn på Vasa torg. Bild: Yle/Jonas Mastosalo Vasa,Torget i vasa,vasa centrum

Just nu finns knappast några andra alternativ för Vasa än att välja samarbetsförhandlingar med stadens personal, säger ekonomi-och strategichef Miia Äkkinen. Nytt orosmoln på himlen är coronaviruset som också kommer att drabba staden ekonomiskt.

Miia Äkkinen väntar sig inget mindre än att diskussionen på måndagens möte i Vasa stadsstyrelse blir livlig. Det finns många osäkerhetsmoment.

- Vi har avtalsförhandlingar som kan komma att höja personalkostnaderna. Samtidigt ser vi nu att coronaviruset sveper in med stora förändringar i samhället och det är omöjligt att i dagsläget förutspå vilka kostnader det leder till, säger Äkkinen.

Miia Äkkinen är ekonomi-och strategichef i Vasa.
Miia Äkkinen. Miia Äkkinen är ekonomi-och strategichef i Vasa. Bild: Yle/Moa Mattfolk Vasa,Österbotten,miia äkkinen

Det är inte det lättaste att i det här läget be sjukvårdsdistriktet spara, men icke desto mindre är det vad man nu föreslår för styrelsen.

Bättre resultat än väntat sänker sparkraven

Det finns även ljusglimtar. Staden har gjort ett bättre resultat än väntat år 2019.

Bokslutet pekar mot ett plus på 4,8 miljoner euro, vilket enligt Miia Äkkinen är en postiv överraskning.

- Det är ungefär dubbelt mer än förväntat.

Det här innebär samtidigt att resultatmålet för i år har justerats neråt från 21 miljoner till 16,3 miljoner.

- Våra sektorchefer har gjort ett fantastiskt arbete med att hitta sparmöjligheter. De har tvingats fatta tunga beslut, säger Äkkinen.

Tillsammans har stadens nämnder lyckats spara in 14,3 miljoner. Ett anskaffningsstopp gör att man förhoppningsvis skrapar ihop ytterligare 0,7 miljoner.

På stadsstyrelsens bord landar därför ett återstående frågetecken av storleksgraden 3,8 miljoner. Den summan måste man ännu spara för att helt lyckas täcka stadens underskott.

- Vi kan inte längre få in mer från våra nämnder. Det finns inget annat sätt att nå sparkravet än att samarbetsförhandla, bedömer Äkkinen.

Och några andra alternativ än att spara hela summan finns inte?

- Nej. Vi har varit på besök till finansministeriet och fått väldigt klara besked. Staden måste i år täcka sitt kumulativa underskott. Annars blir vi klassade som kriskommun och då kommer ministeriet att fatta beslut om vår ekonomi.

Förslaget till stadsstyrelsen är att man går in för att uppnå det resterande sparmålet på 3,8 miljoner euro genom samarbetsförhandlingar, samtidigt som man ska sträva efter att sänka summan genom att få ner stadens betalningsandel till sjukvårdsdistriktet med 1,5 miljoner euro.