Hoppa till huvudinnehåll

Borgå och Lovisa: Småbarnspedagogik och förskola erbjuds fortfarande alla som absolut behöver det

Barn leker med grön leksakstraktor i plast.
Friska barn får vid behov leka tillsammans på dagis i Borgå och Lovisa. Barn leker med grön leksakstraktor i plast. Bild: Mostphotos pojkar,småbarnsfostran,kreativitet,barnträdgårdslärare,leksaker,traktorer,förskola

Småbarnspedagogik och förskola erbjuds fortfarande alla som absolut behöver det. I Borgå får barn i årskurs 1–3 med särskilda behov eller med föräldrar som jobbar i kritiska branscher undervisning i två skolor.

Småbarnspedagogik erbjuds för alla som behöver den både i Borgå och Lovisa.

Regeringens riktlinjer angående småbarnspedagogiken har väckt frågor om exakt vem som får lämna sina barn på daghem.

Man undrar om rätten gäller endast dem som arbetar inom sådana branscher som är avgörande för samhällets funktioner och om vem som arbetar inom dessa branscher.

Detta har blivit något oklart i daghem i Borgå och Lovisa.

– Situationen kan förändras senare, men för tillfället erbjuds småbarnspedagogik och förskoleundervisning fortfarande för alla som definitivt behöver den, säger bildningsdirektör Sari Gustafsson i ett pressmeddelande.

Sivistysjohtaja Sari Gustafsson istuu uuden Strömborgska skolanin rappusilla.
Alla som behöver daghem eller förskola får det, säger Sari Gustafsson. Sivistysjohtaja Sari Gustafsson istuu uuden Strömborgska skolanin rappusilla. Bild: Kristiina Lehto / Yle porträtt

Lovisa stad meddelar också på motsvarande sätt genom Sofia Hoff, chef för småbarnspedagogik, att småbarnspedagogik erbjuds för alla som behöver den.

Friska barn kan delta

Statsrådet har instruerat att barn ska vårdas hemma om det är möjligt. Det är också viktigt att komma ihåg de instruktioner som THL kommer med.

- Friska och symtomfria barn kan komma till småbarnspedagogiken, poängterar Gustafsson.

I Borgå har antalet barn i daghemmen minskat. Tisdagen den 17 mars var ungefär en fjärdedel av barnen på plats. Verksamheten skärs ner ytterligare med förändringarna i servicebehovet i beaktande.

skor som hänger på tork
Flera barn stannar hemma från dagis och leker hemma istället. Arkivbild. skor som hänger på tork Bild: Yle / Arkivbild daghem,barnstövlar

Förskolorna som fungerar i samband med skolorna flyttas till daghemmen från och med onsdagen den 18 mars, då skolorna övergår i distansundervisning.

Daghemmen öppna enligt antalet barn

Barnantalet i daghemmen följs upp varje dag och utgående från det planerar man tidtabellen för hur daghemslokalerna stängs. Vid behov kombineras barngrupper inom daghemmen.

Förändringarna görs stegvis och barnets vårdnadshavare meddelas om dem direkt via Daisy. Vid behov garanterar man även småbarnspedagogik för barn som behöver särskilt stöd.

Kartläggning av dem som gör kritiskt arbete

Borgå stad förbereder för tillfället åtgärder som ska säkerställa arbetsmöjligheterna för anställda inom kritiska branscher i undantagsförhållanden.

Alla förändringar meddelas direkt till barnets vårdnadshavare via Daisy och Wilma.

– Den nationella bedömningen av vilka som hör till kritiska branscher fås snart, berättar Sari Gustafsson. För småbarnspedagogikens del i Borgå har vi redan gjort inledande kartläggningar. För skolornas del görs kartläggningen under tisdagens lopp.

Skolarrangemang för barn till föräldrar som gör kritiskt arbete

Från och med onsdagen den 18 mars fungerar alla grundskolor och gymnasier med hjälp av distansundervisning.

De barn som går i årskurs 1–3 eller har särskilda behov och vars föräldrar jobbar inom för samhället kritiska branscher koncentreras på onsdagen till två skolor.

äppelgårdens daghem i borgå
Daghem i Borgå och Lovisa håller öppet fast det kan vara tomt på gården. Arkivbild. äppelgårdens daghem i borgå Bild: Yle / Arkivbild Borgå,daghem,kommunala daghem,daghem i borgå

De svenskspråkiga eleverna går i Strömborgska skolan, de finskspråkiga i Albert Edelfelts skola.

Skolskjutsarrangemangen ordnas så fort som möjligt för de elever i årskurs 1–3 vars föräldrar gör kritiskt arbete. Om det här meddelas skilt via Wilma.

– Vi önskar att föräldrarna skjutsar barnen till skolan själva den här veckan om det är möjligt. Skolan börjar klockan 10, det är tillåtet att komma till skolan från och med klockan 9 på onsdag morgon och på eftermiddagen kan man vistas i skolan till klockan 15. Mer exakta tidtabeller och läsordningar meddelas senare via Wilma, säger Sari Gustafsson.

Läs också