Hoppa till huvudinnehåll

Frankrike mobiliserar mot coronaepidemin med allt striktare åtgärder – president Macron: "Vi är i krig mot viruset"

Bild på tv-skärm då Emmanuel Macron håller tal till folket om läget med coronaepidemin.
Jag vet att det jag ber av er är exceptionellt, men läget saknar motstycke, sade Emmanuel Macron då han talade till franska folket om de nya åtgärderna. Bild på tv-skärm då Emmanuel Macron håller tal till folket om läget med coronaepidemin. Bild: EPA-EFE/YOAN VALAT Emmanuel Macron,Frankrike,COVID-19

Emmanuel Macron har utlyst de striktaste samhälleliga begränsningarna i Europa hittills. Läget saknar motstycke i fredstid, sade Macron, men vi är nu i krig mot viruset.

Stanna hemma, var inrikesminister Christophe Castaners sammanfattning av den franska regeringens nya linje.

Frankrike hade redan stängt skolor, allmänna ämbeten, restauranger, barer, museum och till exempel skidorter för att begränsa spridningen av det nya coronaviruset.

Från och med tisdag gäller ännu striktare begränsningar som i praktiken förbjuder invånarna att lämna sina hem utan giltig orsak.

Att ta sig till jobbet om arbete hemifrån är omöjligt eller att handla mat eller mediciner är tillåtet, likaså absolut nödvändiga resor inom landet.

Men om någon påträffas ute eller på resande fot kommer den att vara tvungen att kunna förklara varför.

Utan giltig orsak kan personer få böter.

För att övervaka att de strikta nya direktiven följs kommer 100 000 poliser att mobiliseras, vägspärrar och kontrollpunkter att upprättas och patrulleringen ökas i städer och på vägar.

Fransk person tittar på Emmanuel Macrons tv-tal om coronaläget.
En majoritet av fransmännen rapporteras ha sett presidentens tv-tal i går kväll. Fransk person tittar på Emmanuel Macrons tv-tal om coronaläget. Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON Frankrike,Emmanuel Macron

Macron själv beskrev i ett tv-tal läget som exceptionellt i fredstid.

– Jag vet att det jag ber av er saknar motstycke men förhållandena kräver det, sade Macron som sade att Frankrike är i krig mot viruset.

– Vi står inte mot ett annat land eller en armé. Men fienden finns här bland oss, osynlig, svårfångad, men konstant framryckande, sade Macron.

Armén kallas in

Macrons regering tar inte bara till begränsningar för att bekämpa epidemin.

Armén kommer nu att kallas in, bland annat för att hjälpa med sjuktransporter från belastade sjukhus till andra vårdinrättningar med bättre kapacitet och lediga sängplatser.

Flera förband kommer också att inrätta fältsjukhus, till en början bara i hårt drabbade Alsace, men med beredskap att slå upp vårdplatser också i andra regioner.

Stadsdelen La Défense i Paris ligger öde då coronaepidemin orsakar oro och begränsningar.
Affärskvarteren i stadsdelen La Défense ligger öde då coronabegränsningarna är i kraft. Stadsdelen La Défense i Paris ligger öde då coronaepidemin orsakar oro och begränsningar. Bild: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON Frankrike,Paris,La Défense

Macron sade också att hans regering kommer att lägga allt krut på att bekämpa epidemin.

Det innebär att alla hans reformplaner nu läggs på is, inklusive den kontroversiella pensionsreformen.

Lokalvalets andra omgång kommer också att skjutas upp.

Regeringen Macron lovade också ett stödpaket på 300 miljarder euro för att bekämpa epidemins ekonomiska skada.

Pengarna ska användas för att skydda både företag och invånare från ekonomisk katastrof, då många arbetsplatser tvingas stänga intäkter och löner påverkas.