Hoppa till huvudinnehåll

FT: Fotbolls-EM flyttas framåt – beslut väntas på Uefas möte i dag

Herrarnas fotbolls-EM kan påverkas av coronaviruset.
Besked om fotbolls-EM väntas på tisdag Herrarnas fotbolls-EM kan påverkas av coronaviruset. Bild: Alamy / All Over Press Uefa

Sommarens fotbolls-EM flyttas framåt, skriver tidningen Financial Times. Tidningen baserar sina uppgifter på flera insatta källor. Det europeiska fotbollsförbundet Uefa samlas i dag för att fatta beslut om herrarnas EM-turnering.

Enligt tidningen är det meningen att man i stället spelar färdigt de nationella ligorna som nu har pausats på grund av coronapandemin, ifall pandemisituationen tillåter det.

Den vägen skyddas också de europeiska fotbollsklubbarna från stora ekonomiska förluster.

Enligt Financial Times beräkningar blir de sammanlagda ekonomiska förlusterna kring fyra miljarder euro ifall de fem stora europeiska fotbollsligorna (Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A, Ligue 1) inte spelas färdigt.

Just nu finns det två sannolika tidpunkter för fotbolls-EM. Det första är att tävlingarna flyttas fram med ett år till sommaren 2021. Det skulle i så fall krocka med VM-tävlingarna för klubblag.

Det andra alternativet är att flytta EM-fotbollen till december 2020.

Öppningsmatchen var tänkt att spelas i Rom den 12:e juni. I Italien är coronavirusläget ändå det värsta i Europa och Italiens fotbollsförbund bad redan på söndagen om att flytta tävlingarna framåt.

Finland tog sig för första gången någonsin till EM-slutspelet 2020. Finland spelar i samma grupp som Ryssland, Danmark och Belgien.