Hoppa till huvudinnehåll

Gatudamm ger kliande ögon och hosta - mycket damm i luften just nu

Närbild på smuts och grus på en väg
Typiska symptom av gatudamm är snuva och hosta och kliande ögon och hals. Närbild på smuts och grus på en väg Bild: Yle/Mikael Kokkola gatudamm,gatuunderhåll

Gatudamm orsakar symptom hos många människor just nu - samtidigt som många säkert är mer lyhörda och reagerar på varje hostning.

Helt friska människor kan få symptom av gatudamm, säger Institutet för hälsa och välfärd THL. Typiska symptom är snuva och hosta och kliande ögon och hals.

Folk med astma, små barn, seniorer och människor som lider av hjärt- och lungsjukdomar är speciellt utsatta, säger THL.

För att lindra problemen med gatudamm ska man unde de värsta perioderna hålla fönstren stängda både inomhus och i bilen, inte röra sig invid livligt trafikerade leder, torka damm och se till att luftreningen hemma är i skick.

Mest damm i luften finns i närheten av motorvägar, visar THL:s undersökning. Gatudammet minskar då vägytorna är våta.

THL: Stort folkhälsoproblem

Gatudamm består i huvudsak av grova partiklar som har en diameter på mer än 2,5 μm (0,0025 mm). Mest skadligt är gatudammet då det är riktigt finfördelat och därför kan tränga in i de lägre luftvägarna.

Gatudamm innehåller bland annat mineraler från vägytan, metaller från bilarnas bromsar, motorer och dubbar, gummipartiklar från däcken samt bakterier och mögel.

Luftföroreningar utvecklats till ett betydande folkhälsoproblem, säger THL. Små partiklar i utomhusluften orsakar uppskattningsvis cirka 1 800 dödsfall i förtid i Finland varje år. Mängden lindrigare olägenheter är flera gånger större, säger THL.