Hoppa till huvudinnehåll

IOK:s OS-besked: ”Följer med läget dagligen – men finns inga orsaker att ta drastiska beslut just nu”

Person med ansiktsmask tittar på plakat med OS-logon.
Person med ansiktsmask tittar på plakat med OS-logon. Bild: Kimimasa Mayama / EPA-EFE / All Over Press Sommar-OS i Tokyo 2020

För tillfället verkar sommar-OS köra igång helt som normalt i juli. IOK höll också ett möte på tisdagen för att behandla coronaviruspandemin – och har kommit fram till att man åtminstone inte ännu skrider till åtgärder.

Fotbolls-EM blev uppskjutet med ett år. Ishockey-VM lär ställas in när som helst.

Men OS i Tokyo verkar arrangeras helt som normalt senare i sommar.

Efter att ha hört såväl nationella olympiska kommittéer, internationella grenförbund och andra intressenter kan IOK på tisdagen konstatera att man inte i dagsläget tar ”drastiska beslut”.

– Situationen i världen är utan motstycke, men IOK är fortsättningsvis fullt inställda på att arrangera sommar-OS i Tokyo 2020 som planerat. Det återstår ännu fyra månader tills spelen kör igång, skriver IOK, men medger också:

– Situationen lever dagligen och vi fortsätter att följa med läget.

Problemet: OS-kvalen

Det största problemet är i dagsläget att kunna slutföra alla kvalturneringar i tid. Så sent som i går fick Mira Potkonen veta att hennes kvalturnering i boxning ställts in bara dagen före hon skulle vara i hetluften.

– Det är 43 procent av alla OS-platser som inte ännu har delats ut, berättar IOK.

Kommittén har också tagit till åtgärder gällande kvalen. För det första konstaterar IOK att samtliga länder som tagit en kvotplats får behålla den.

– Dessutom är det fortfarande möjligt att kvalturneringarna kan arrangeras innan OS. I andra fall måste vi beakta idrottarnas övriga resultat, skriver IOK.

Sommar-OS i Tokyo borde köra igång den 24 juli.