Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Undantagstillstånd i Finland, Åland isolerar sig och tysk miljardär stoppar Trumps vaccinplaner

Regeringens ministrar står bakom talarpodier.
I går presenterade ministrar i Sanna Marins (SDP) regering de åtgärder som Finland vidtar på grund av coronaviruset. Regeringens ministrar står bakom talarpodier. Bild: Petteri Bülow / Yle coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Regeringen Marin

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Riksdagens grundlagsutskott ska i dag diskutera undantagstillståndet som regeringen presenterade i går. Det här betyder att i praktiken att Finland stängs ner. Alla skolor stängs, gränserna stängs och äldre ska helst inte ta emot besök.

Än så länge har inte ett enda coronavirusfall upptäckts på Åland. Men för att skydda landskapet från viruset ska alla som varit utanför landskapets gränser vara i karantän i 14 dagar. Det gäller också ålänningar som rest till fastlandet.

Utrikes

Frankrikes president Emmanuel Macron har utlyst de striktaste samhälleliga begränsningarna i Europa hittills. Läget saknar motstycke i fredstid, sade Macron, men vi är nu i krig mot viruset.

Den amerikanske presidenten Donald Trumps försök att skaffa ett coronavaccin endast för amerikanskt bruk har misslyckats. Den tyska firma som Trump försökte locka med pengar, vägrar tillverka vaccin endast för ett land. Bakom beslutet står en i Tyskland mycket kontroversiell person.

Trots kraftiga protester stävar fartyget ”Mikhail Dudin” som bäst mot den ryska hamnen Ust-Luga på Finska vikens södra kust. Lasten ombord består av 600 ton utarmat uran från en anläggning i Tyskland.

Dagens väder

Till en början mest klart och uppehåll i landets södra och mellersta delar. Västerifrån ökad molnighet, på dagen mulet och lokalt regn, i områdets nordligaste del även snöfall. I kväll i väst blir det klarare och uppehåll. Dagens högsta temperatur är +1 till +5 grader, nattens lägsta -2 till -4 grader. På dagen måttlig eller frisk samt byig vind mellan syd och väst. Från i natt måttlig sydvästlig vind.