Hoppa till huvudinnehåll

Nu behöver Hangöborna ta hand om varandra – grundtrygghetsdirektören ger råd i coronavirustider

Händer som formar ett hjärta.
Också grannhjälpen är väldigt viktig och att vi alla har det gemensamma sociala ansvaret för varann, säger Elisabeth Kajander. Händer som formar ett hjärta. Bild: Henrietta Hassinen / Yle vänskap,vänner,alla hjärtans dag,vänverksamhet,kärlek

Det ska vara låg tröskel att ta kontakt med hälsovårdens personal om man märker att någon behöver hjälp, säger grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander.
Vi får inte lämna någon ensam nu, säger hon.

– Om det är någonting ska det vara låg tröskel att ta kontakt med oss inom hälsovården, om man märker att någon behöver hjälp. Så gör vi vårt bästa. På det viset klarar vi allra bäst den här situationen.

Det är en utmaning för Hangö stad att hjälpa alla som är över 70 år och som nu borde undvika kontakt med andra mänskor, enligt Kajander, eftersom det finns många över 70 år gamla Hangöbor som bor hemma och kanske är allena.

– Också grannhjälpen är väldigt viktig och att vi alla tar det gemensamma sociala ansvaret för varann.

Staden försöker nu vara extra mycket på alerten― Grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander

Man kan antingen själv hjälpa en granne som behöver hjälp, eller kontakta Hangö stad.

Grannen kan behöva hjälp med inköp

Staden försöker nu vara extra mycket på alerten, säger Kajander.

– Till all tur är Hangö en liten stad. Det är lätt att ta kontakt och alla känner lite alla.

Exempelvis kan grannen behöva hjälp med att få mat från butiken eller något från apoteket.

Elisabeth Kajander
Vi har en bra hälsovård och en bra situation i övrigt i Hangö, så jag tror absolut att vi kommer att klara av den här situationen, säger grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander. Elisabeth Kajander Bild: Maria Wasström / Yle Elisabeth Kajander,Hangö,Västnyland

Det finns också en viss beredskap att på kort varsel erbjuda bäddplats åt hemvårdens klienter, om de inte längre klarar av att vara hemma, enligt Elisabeth Kajander.

– Vi har en viss kapacitet nog. Om det behövs, kan vi ta hand om personer.

Utbildade inom social- och hälsovård kan kallas in

Ett bekymmer i Hangö är hur det ska gå om social- och hälsovårdpersonal insjuknar.

– Vi är bekymrade över hur det går om många insjuknar. Kommer vi att hitta ersättande personal? Men nu får vi ta till allt vi bara kan.

Alla som har en utbildning inom social- och hälsovården kan förordnas på jobb, fortsätter Kajander och hänvisar till att beredskapslagen träder i kraft i Finland.

Kajander: Hangö klarar av utmaningen

Hon tror ändå att Hangö ska klara av också den här utmaningen.

– Vi har en bra hälsovård och en bra situation för övrigt i Hangö, så jag tror absolut att vi kommer att klara den här situationen.

Grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander vill betona att äldre, trots restriktionerna, får gå ut och njuta av den friska luften och våren som är på kommande.