Hoppa till huvudinnehåll

Ödesdag för OS-satsande friidrottare: "Just nu råder maximal osäkerhet"

Nooralotta Neziri, Annimari Korte och Reetta Hurske håller om varandra och ler.
Nivån inom den finländska häcklöpningen har varit hög de senaste åren. Nooralotta Neziri, Annimari Korte och Reetta Hurske håller om varandra och ler. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Nooralotta Neziri,Reetta Hurske,Annimari Korte

Fortsatta hallträningar – eller utomhuslöpning i det kalla marsvädret? Det är frågan som OS-satsande friidrottare förväntas få svar på på tisdagskvällen. Vi håller på att förhandla, säger friidrottsförbundets häcklöpningstränare Mikael Ylöstalo.

Medan snöflingorna singlar ner i Helsingfors håller Mikael Ylöstalo på att leda ett träningspass i idrottskvarnen. Det sista inomhus på minst en månad?

Kanske – men förhoppningsvis inte.

– Just nu råder maximal osäkerhet, säger Ylöstalo.

Situationen är följande: Helsingfors stad har ställt sig positivt till att OS-satsande idrottare ska få fortsätta träna i hall. Frågan är om det strider mot beredskapslagen. På tisdagskvällen förväntar sig Ylöstalo ett svar.

Har ni en plan B?

– Inte egentligen annat än att träna utomhus. Om hallarna i Kuortane och Pajulahti får hålla öppet för toppidrottare finns det möjlighet att åka på träningsläger.

Ylöstalo är ändå hoppfull. Han tror att situationen löser sig.

Mikael Ylöstalo.
Mikael Ylöstalo säger att Helsingfors stad förhåller sig positivt till att låta idrottare fortsätta träna inomhus. Mikael Ylöstalo. Bild: SUL/ Anssi Mäkinen Mikael Ylöstalo,friidrott

Många har insett att OS är i fara

Utomhusträningar i mars är inte precis optimalt för sprinterlöpare. Det skulle ge idrottare på varmare breddgrader konkurrensfördelar om platserna till OS.

Om det blir ett OS.

Den internationella olympiska kommittén förväntas inte ta ett slutgiltigt beslut i frågan den närmaste tiden.

– De senaste dagarna har det gått upp för många att OS är i fara. Vissa idrottare tar det hårdare än andra. Man kan inte generalisera, säger Ylöstalo.

Flera drabbas

För idrottare som inte hör till den nationella toppen ser situationen dystrare ut. De ser ut att bli förpassade till utomhusträning. Dessutom inhiberades SFI sitt läger i Portugal.

Ylöstalo tror att många tvingas skjuta upp säsongsstarten.

– Det är problematiskt att träna utomhus just nu. Många tvingas göra säsongsförberedande träning senare än vanligt, vilket skjuter upp tävlingsstarten.

Den närmaste månaden blir det i varje fall inga tävlingar. Måndagens regeringsbesked betyder att det är uteslutet.

Läs också