Hoppa till huvudinnehåll

Österbottniska småföretagare drabbas hårt av coronaviruset – välmåendeföretagaren Carina Granö-Träskelin: "Vi måste hålla lågan uppe"

Kvinna framför tavla.
Carina Granö-Träskelin. Kvinna framför tavla. Bild: Yle / Anna Kurtén företagare,carina granö-träskelin

Coronaviruset slår hårt mot företagen. Speciellt småföretag kan få svårt att klara sig då efterfrågan på produkter och tjänster minskar. Vi är oroliga men måste hålla lågan uppe, säger välmåendeföretagaren Carina Granö-Träskelin i Vasa.

I Wasa Wellness lokal i Vöråstan i Vasa samsas 20 företagare i välmåendebranschen.

Här erbjuds bland annat massage, kosmetologtjänster och terapisessioner. I receptionen står en flaska handdesinfektion framme som kunderna uppmanas använda när de kommer in.

Vd Carina Granö-Träskelin säger att företagarna bestämt sig för att hålla öppet som vanligt trots coronaviruset, men man är extra noga med hygienen.

- Vi tvättar händer, håller avstånd, torkar dörrknoppar och följer alla myndigheternas föreskrifter och rekommendationer. Vi har också uppmanat våra kunder att fundera över sin hälsa innan de kommer. Känner de sig osäkra hör de av sig så diskuterar vi.

I och med att myndigheterna avråder från hobbyverksamhet i grupp har också många av företagarna vid Wasa Wellness inhiberat sin gruppverksamhet tillsvidare. Vanligtvis har man grupper i bland annat yoga.

"Svårt att massera på distans"

Carina Granö-Träskelin erbjuder själv coaching-tjänster där hon tar emot kunder personligen.

Kunder som känner sig osäkra med anledning av coronaviruset kan ändå välja att ha sina sessioner digitalt, säger Granö-Träskelin.

- Men för dem som erbjuder massage och annat är det svårare. Det är väldigt svårt att massera på distans. Men jag skulle säga att det är säkert att komma hit. Välmående är a och o för oss och vi följer alla de rengöringsföreskrifter som finns.

Kvinna får massage på brits.
Kvinna får massage på brits. massage,arm

Granö-Träskelin sticker inte under stol med att coronaviruset har påverkat verksamheten.

- Vi har fått avbokningar och mycket har flyttats fram. Var och en tar ju sitt ansvar och funderar själv. Det har vi full respekt för. Men det är klart att vi påverkas, det är inte frågan om annat.

Granö-Träskelin har också diskuterat läget med andra företagare i Vasa.

- Vi är oroliga, säger hon.

Kust-Österbottens företagare: Stöd lokala företag

Kust-Österbottens företagare har gått ut med en vädjan till lokalinvånarna om att stöda lokala företag eftersom de riskerar att gå under på grund av coronaviruset.

Kust-Österbottens företagare varnar för att vi kommer att få se både permitteringar, uppsägningar och konkurser på grund av coronaviruset.

I ett pressmeddelande skriver styrelsen för Kust-Österbottens företagare att var och en har en viktig roll då det gäller att bevara arbetsplatser och se till att också småföretagarna klarar sig i turbulensen.

- Man kan handla i lokala nätbutiker, skaffa presentkort på tjänster som man kan använda senare eller beställa en hemkörning från den lokala butiken eller restaurangen, skriver företagarna.

Carina Granö-Träskelin håller med.

- Det här slår väldigt hårt mot enskilda företagare. Om folk till exempel inte kommer på massage är det direkt en utebliven inkomst för företagaren. Så det är klart att vi är väldigt sårbara här.

Hoppas på uppskov på lånekostnader

Granö-Träskelin har för egen del funderat på hur hon ska klara våren om det blir många avbokningar.

- Jag har sett att det eventuellt finns möjlighet att få bort en del av momsen, att skattemyndigheterna kommer emot. Det finns också möjlighet att få driftsbidrag och man kan anhålla om att få uppskov på lånekostnader och sådant. Det är det jag själv har tänkt. Hur andra tänkt kan jag inte svara på.

På måndagen meddelade regeringen om ett stödpaket på fem miljarder euro på grund av coronavirusepidemin. Bland annat ska företagarna få längre betalningstid för sina pensionsförsäkringavgifter.

En del restaurangföretagare i Vasa har nu börjat erbjuda gratis hemkörning för kunder som inte vill besöka restaurangen.

Också inom välmåendebranschen kan man kanske hitta liknande sätt att minska de ekonomiska effekterna av coronaviruset, tror Granö-Träskelin.

- Vi ska diskutera sinsemellan. Allt det här är ännu så nytt för oss så vi måste fundera på hur vi gör.

Carina Granö-Träskelin konstaterar att det är en dag i taget som gäller för företagarna nu.

- Vi funderar också på hur vi kan stöda varandra. För det gäller ju att hålla lågan uppe.

Hälften färre lunchgäster än normalt

Också restaurangerna märker tydligt av coronaviruset. Vid Fondis i Vasa hade man på måndagen 80 lunchgäster då man vanligtvis har 130-140.

Vad väljer du? Hoppar du över köttet en dag i veckan gör du en betydande miljögärning. Bild: YLE/Tuula Nyberg
Vad väljer du? Hoppar du över köttet en dag i veckan gör du en betydande miljögärning. Bild: YLE/Tuula Nyberg Bild: YLE/Tuula Nyberg lunchbuffet

På After Eight i Jakobstad hade man på måndagen 70 lunchgäster vilket är över hälften färre än medeltalet.

Också på Gastro i Kristinestad hade man omkring hälften färre lunchgäster än normalt. Men måndagen var ändå en bättre dag än fredagen då man knappt hade några lunchgäster alls.

Företagarna i Finland har öppnat en webbplats där man samlat information om corona för företagare.

Där hittar man svar på frågor om allt som gäller coronaviruset ur företagarnas synvinkel.

Läs också