Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen stänger gränserna och inför undantagslagar inom social- och hälsovården

Haavisto, Ohisalo och Marin står bakom varsitt mikrofonklätt podium.
Pekka Haavisto, Maria Ohisalo och Sanna Marin presenterade beredskapslagen för att få bukt med coronaviruset. Haavisto, Ohisalo och Marin står bakom varsitt mikrofonklätt podium. Bild: Lehtikuva Pekka Haavisto,Maria Ohisalo,Sanna Marin

Nu har de praktiska tillämpningarna av beredskapslagen presenterats. Regeringens presskonferens gav besked om stängda gränser, medicinransonering och förändringar i sjuk- och socialvården.

Regeringens presskonferens kom igång en timme försenad också på tisdagen.

Statsminister Sanna Marin (SDP) kom med något som betecknas som ett fyrverkeri av lagparagrafer och detaljer om hur finländarnas rörelsefrihet begränsas.

Kommunerna har nu fått rätt att avstå från hälso- och sjukvårdslagens tidsfrister om icke-brådskande vård. Det viktigaste görs först, och det handlar om coronapatienter.

Kommunerna för tid för det viktigaste

Kommunerna har tre dagar på sig att göra en bedömning av
vårdbehovet inom primärvården efter att patienten har tagit kontakt.

Tre veckor får gå innan vårdbehovet inom den specialiserade sjukvården, mentalvårdstjänsterna för barn och unga samt inom specialiserad sjukvård måste göras.

Om vården konstateras vara medicinskt eller odontologiskt nödvändig ska den ordnas inom skälig tid, enligt ett pressmeddelande som lämnades på tisdagen.

Kommunerna kan också göra undantag från socialvårdslagen, med undantag för brådskande bedömning av behov av hjälp. Kommunerna ska ändå trygga nödvändig omsorg och försörjning, särskilt för äldre personer.

Ransonering av mediciner

Det kom dubbla budskap om medicintillgången i Finland.
En ransonering av läkemedel tas i bruk omedelbart. Men både Aino-Kaisa Pekonen (VF) och statsministern Sanna Marin betonade att Finlands beredskapslager av medicin är stora och tillräckliga.

Frågan tycks vara om lagren ändå är tillräckligt stora när hela världen vill köpa mer mediciner samtidigt.

- Tillsvidare har vi gott om läkemedel. För att trygga tillgången måste vi ta till vissa begränsande åtgärder för att säkerställa att det finns tillräckligt med medicin.

Medicinerna måste riktas till dem som behöver dem mest, sa Aino-Kaisa Pekonen. Det gäller också redskap och skyddsutrustning.
Vilka mediciner som skulle ransoneras eller upphöra att finnas till försäljning sades inte på presskonferensen.

Inrikesministeriet har ansvar för många förändringar

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) kom med en lång rad snabba fakta utgående från undantagsförhållandet.

Räddningsverket är i en nyckelställning. Där finns bra beredskap, nödcentralerna ska ha tillräckliga resurser och personalen ska skyddas, sa Maria Ohisalo. Hot mot liv och hälsa ska avvärjas.

Semesterbestämmelserna kan frångås för att garantera att räddningspersonal och sjukvårdarna kan sköta sina uppdrag. En tilläggsbudget är på kommande för detta, enligt inrikesmnistern.

Asylsökande vid gränsen har rätt att söka asyl enligt internationella avtal och det utreds i enlighet med EU-avtal, sa inrikesminister Ohisalo.

Hon betonade att nödnumret 112 inte är rätt nummer för coronasmittade. Det finns andra allmänna telefonnummer för sådant.

Rörelsefriheten begränsad, för att skydda de äldsta

Begränsning av möten på fler än tio personer har fastställts. Man ska inte alls vistas på offentliga platser i onödan och polisen övervakar, sa inrikesministern.

Trafiken över gränserna begränsas vid midnatt den 19 mars. Polisen och gränsbevakningen är inkopplad för att garantera myndigheternas arbete i alla lägen, förklarade minister Ohisalo.

Det är stränga regler nu. Man ska inte resa utomlands, på vägar, i luften eller till sjöss.

Alla finländare får komma hem till Finland, och utlänningar får lämna landet. Varutransporter, med till exempel mat och mediciner tillåts.

I övrigt stängs flygplatserna för internationell trafik och landsvägsgränsen mot Ryssland och Norge stängs vissa tider.

Trafiken från Sverige tillåts i liten omfattning, till exempel arbetstrafik, som ändå inte rekommenderas.

“Kom hem”

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) lugnade lyssnarna och talade om hur viktigt det är att skydda äldre medborgare när Finland sluter sig och stängs.

- Alla måste stå ut med exceptionella åtgärder. Vi jobbar inte i vakuum, utan har kontakt med Baltikum, Norden och Ryssland, sa Haavisto.

Han bad om tålamod och anpassning. Res inte utomlands, det är ett starkt budskap.

Haavisto rekommenderade att finländska turister kommer hem innan gränserna eventuellt stängs också i de länder där de befinner sig.

Karantän på två veckor är nödvändig för dem som kommer hem. Utrikesministeriet kan inte ta hand om nya researrangemang, men ger hjälp på jourtelefon, sa Haavisto.

Kommunikationen störd

Alla andra flygplatser än Helsingfors-Vanda stängs för internationell flygtrafik. Åbo och Mariehamn får ta emot varor och returfinländare, preciserar Inrikesministeriet.

Det sista tåget till Ryssland avgår på onsdag. Gränsen mot Ryssland och Norge stängs för persontrafik, men godstrafiken fortsätter.

Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) betonar att gods- och varutransporterna får fortsätta för att trygga finländsk industri och näringsliv.

Men persontrafiken avbryts. Det blir väldigt stora förluster för rederier, för Finnair som fortsättningsvis flyger, för taxiföretag och för andra företag i resebranschen, sa Timo Harakka.

- Vi måste diskutera hur vi ska hjälpa dem och alla andra finländare.
Men de som bor på solkusten eller i Florida får bestämma var de vill befinna sig och eventuellt få vård om de blir sjuka.

“Det kommer fler krispaket”

Många frågor hopar sig om ekonomiska följder av coronaviruset. Hur ska företag i ekonomiska trångmål få hjälp? Hur klarar sig medborgarna ekonomiskt?

- Det här är bara det första krispaketet, det blir stora ekonomiska problem med likviditeten som måste åtgärdas senare, sa statsminister Marin.

Enligt Marin har regeringen träffat representanter för företag och facket. Hon hoppades att den gruppen snabbt kan komma med nya medel för att hjälpa finländska företag och säkerställa arbetsplatserna.

Det kommer ett informationsmöte om det här senare, enligt Marin som verkade ha svårt att svara på frågan. Finansminister Katri Kulmuni (C), var inte närvarande på presskonferensen.

“Sunt förnuft eller fler inskränkningar?”

Tillsvidare vädjar regeringen till finländarnas sunda förnuft. Alla rekommenderas att i sitt eget liv undvika att utsätta sig för fara.

Frågan om mötes- och reseförbud är komplicerad, medger statsministern. Hon och minister Maria Ohisalo talade om de åtgärder som regeringen ännu inte har vidtagit, men som kan komma.

Det finns fler åtgärder i regeringens verktygslåda, om de nya reglerna inte följs, till exempel om mötesförbud för fler än tio personer.

Då måste regeringen komma med ännu strängare ingripanden i finländarnas grundrättigheter, sa statsminister Sanna Marin.

Fler presskonferenser

Riksdagen har startat en remissdebatt om statsrådets förordning om ibruktagande av beredskapslagen och tillämpningsförordningar, med en remissdebatt. Behandlingen fortsätter på onsdag.

Statsminister Sanna Marin deltog i den inledande remissdebatten, men meddelade att hon måste delta i en extra webbkonferens med EU:s stats- och regeringschefer ännu i kväll.

Regeringen utlovar nu dagliga presskonferenser om olika aspekter på hur coronaviruset påverkar Finland. Onsdagens presskonferens ska handla om skol- och universitetsstängningarna med undervisningsminister Li Andersson (VF).

Tisdagens presskonferens gav få svar på frågan om hur Finland, medborgarna och näringslivet ska klara sig ekonomiskt. Det återkommer man till, lovades det.

Kompletterad med uppgiften att inte bara Helsingfors-Vanda utan också Åbo och Mariehamn flygfält är öppet också för utrikestrafik.