Hoppa till huvudinnehåll

Romantika ska rädda ester som är fast i Tyskland - Estland skickar en färja till Sassnitz

Romantika lämnar Stockholm
Tallinks passagerfärja Romantika åker på evakueringsresa till Tyskland. Romantika lämnar Stockholm Bild: Pete Romantika

Färjan Romantika startar i kväll från Riga till Sassnitz för att evakuera åtminstone tiotals ester som har fastnat vid gränsen mellan Tyskland och Polen. I Tyskland väntar dessutom många letter som också de tas hem.

Hundratals bilar och långtradare har fastnat vid gränsen mellan Tyskland och Polen vid gränspunkten Słubice-Frankfurt Oder.

Bland dem finns många ester som hade kört dit på uppmaning av det estniska utrikesministeriet. Enligt utrikesministeriet skulle Polen släppa dem igenom landet till Litauen i en gemensam kolonn.

Men Polen vägrar och på grund av köerna klarar många bilar inte av att vända om. De som har lyckats fick i dag ett positivt besked.

Estland skickar passagerarfärjan Romantika till Sassnitz för att evakuera dem i morgon, onsdag kväll.

Vår bil var fast på ett bra ställe för vi hade ett staket bredvid oss. Vi rev staketet, vi kom bort därifrån.― Aare Saal i intervju för estniska ERR

- Vi lyckades komma bort från köerna, men andra estniska bilar som inte stod på en lika bra plats är fast. Jag vet inte hur det sedan har gått för dem, säger Aare Saal, som nu är på väg mot kusten för att komma hem med färja.

Långa bilköer i Frankfurt an der Oder som går hela vägen till gränsstationen Slubice-Frankfurt.
Köerna vid gränsen mellan Frankfurt an der Oder (där bilden är tagen) till Polen är kilometerlånga. Långa bilköer i Frankfurt an der Oder som går hela vägen till gränsstationen Slubice-Frankfurt. Bild: imago images/Winfried Mausolf/ All Over Press Frankfurt an der Oder,gränskontroller,gränsövervakning,Coronavirusutbrott 2019-2020,Słubice-Frankfurt (drogowe) border crossing

Enligt Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu startade en mindre bilfärja från Sassnitz till litauiska Klaipeda under tisdagseftermiddagen.

Den borde ta med sig 250 bilar och lika många passagerare.

- Målgruppen är medborgare från alla tre baltiska länder, men den räcker absolut inte till för att få alla som vill med ombord.

De ester som kommer med den färjan måste sedan korsa två gränser (Litauen-Lettland och Lettland-Estland) för att komma hela vägen hem.

- Sammanlagt har över 300 ester anmält att de har fastnat utomlands, plus alla de som är på paketresa, säger Reinsalu. Troligt är att det egentligen rör sig om tusentals.

Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu håller presskonferens.
Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu. Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu håller presskonferens. Bild: imago images/Scanpix/ All Over Press Urmas Reinsalu,Estlands regering,Estlands utrikesministerium,Isamaa ja Res Publica liit,Estlands utrikesminister

Mest akut är situationen vid den tysk-polska gränsen eftersom så många bilar inte kan röra sig.

- Det som händer där är en säkerhetsrisk. Den tyska polisen har lovat att hjälpa dem som står i långa bilköer så de kommer bort därifrån.

Enligt Reinsalu hade Polen lovat att släppa igenom de estniska bilarna.

Tre damer tar en selfie vid gränsen Slubice-Frankfurt (på den tyska sidan) bredvid de långa bilköerna.
Tre damer tar en selfie vid gränsen. Också för fotgängare är gränsövergången mestadels stängd, men de har åtminstone lättare att röra sig. Tre damer tar en selfie vid gränsen Slubice-Frankfurt (på den tyska sidan) bredvid de långa bilköerna. Bild: imago images/Future Image/ All Over Press Słubice-Frankfurt (drogowe) border crossing,Frankfurt an der Oder,Coronavirusutbrott 2019-2020

- Jag har talat med Tysklands utrikesminister och han har lovat att hjälpa med transitmöjligheter för utlänningar på väg hem.

Vid den polska gränsen var natten orolig. Desperationen är stor och många mänskor har varit fast där i ett par dygn.

- Fyra stora busskonvojer släpptes igenom, men vad jag vet fanns inga ester på de bussarna, säger Reinsalu.

Jag har bett mina finländska kolleger om att estniska medborgare ska få använda Finland som transitland, efter att Finland stängt gränserna.