Hoppa till huvudinnehåll

Storbritannien inför första rekommendationerna mot epidemin – medger fel i första strategin

Boris Johnson i aulan i Nr. 10 Downingstreet, premiärministerns residens.
Regeringen Johnson medger att den ursprungliga strategin var fel efter att statistiska modeller visade att den kunde ha krävt 250 000 liv. Boris Johnson i aulan i Nr. 10 Downingstreet, premiärministerns residens. Bild: EPA-EFE/Richard Pohle / POOL Boris Johnson,Storbritannien

Den brittiska regeringen lägger om sin coronavirusstrategi och rekommenderar att undvika all onödig kontakt, alla icke-nödvändiga resor och att undvika restauranger och pubar. Samtidigt medger regeringen Johnson att dess ursprungliga strategi byggde på felaktiga antaganden.

– I förra veckan bad vi er att stanna hemma om ni uppvisade två symptom, feber och en ny ihållande hosta. Nu ser vi att vi måste gå längre än så. Vi närmar oss ett läge där spridningen verkar bli snabbare, sade premiärminister Boris Johnson.

– Utan drastiska åtgärder kan vi nå ett läge där antalet fall fördubblas var femte eller sjätte dag.

Nya vetenskapliga råd, och troligen också den fräna kritik regeringen har fått för en slapphänt hantering av coronavirusläget, verkar ha sporrat regeringen Johnson att komma med nya rekommendationer.

Människor trängs i ett storköp i London då oron över coronaepidemin ledde till hamstrande också där.
Människor trängs i ett storköp i London då oron över coronaepidemin ledde till hamstrande också där. Stora delar av befolkningen har redan flera dagar vidtagit försiktighetsåtgärder trots att regeringen inte har rekommenderat dem. Människor trängs i ett storköp i London då oron över coronaepidemin ledde till hamstrande också där. Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press Storbritannien,COVID-19

Singapores regering anklagade i måndags Storbritannien för att ha givit upp då det gällde att bekämpa epidemin, då landet införde inreseförbud för brittiska resenärer.

Britterna ska undvika restauranger och pubar

Rekommendationerna att stanna hemma vid symptom gäller nu hela hushåll och utvidgades till en två veckors rekommenderad karantän.

Samtidigt uppmanade Johnson britterna att undvika restauranger, pubar och andra platser där människor samlas nära varandra.

– Alla borde begränsa sina sociala kontakter också då de lämnar sina hem för att köpa det som är nödvändigt, sade Johnson.

Speciellt strikta rekommendationer gäller för riskgrupperna, personer över 70 eller människor med underliggande sjukdomar som innebär att det nya viruset orsakar allvarligare symptom.

De ska enligt regeringen i så hög grad som möjligt isolera sig i upp till 12 veckor.

Kunde ha krävt 250 000 liv

Den brittiska regeringens ursprungliga strategi var att inte försöka begränsa smittan, utan att bara se till att den spreds långsammare för att så småningom bygga upp immunitet i befolkningen.

Det ledde till skarp kritik både bland brittiska och utländska experter, som bland annat kallade det hasardspel med britternas liv som insats.

Regeringen har nu omvärderat efter att en studie som experter vid Imperial College visade att bristande begränsningsåtgärder kunde kräva över 250 000 liv.

Studien visade att om man inte försökte begränsa smittan skulle sjukhus snabbt överbelastas, vilket skulle bidra till ett ökat antal döda.

Aktivister i skyddsdräkter och masker kräver hårdare tag mot coronaepidemin i en demosntration Strobritannien.
Demonstranter klädda i skyddsdräkter och masker krävde redan för flera dagar sedan hårdare tag mot coronaepidemin under en demonstration i London. Aktivister i skyddsdräkter och masker kräver hårdare tag mot coronaepidemin i en demosntration Strobritannien. Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press Storbritannien,COVID-19

De nya rekommendationerna bygger på deras utlåtande.

De innebär färre insjuknade på en gång, men samtidigt att befolkningen inte bygger upp immunitet.

– Det är ett problem för hela världen. Vi förväntar oss att spridningen fortsätter då åtgärderna hävs, sade Neil Ferguson vid Imperial College.

Begränsningarna köper ändå hälsovården tid att agera, då smittotakten blir långsammare och de allvarliga fall som kräver intensivvård inte hopar sig i sjukhusen, menar Ferguson.

Brittiska läkare har varnat för att flera omgångar av nedskärningar har inneburit att landets vårdsystem är helt oförberett på en större epidemi.

Antalet intensivvårdplatser är bland de lägsta per invånare i Europa och att det saknas utrustning som ventilatorer för att vårda patienter och tillbehör för att skydda personalen.

Källor: Reuters, The Guardian, BBC, Mail Online, New York Times