Hoppa till huvudinnehåll

Varje moln har en silverkant - nu tas stadscyklarna i bruk tidigare än planerat

Stadscykel.
Stadscyklarna tas i bruk 23 mars. Stadscykel. Bild: Yle / Hanna Othman lånecyklar,cyklar,Hagalund, Esbo stad,västanvindsgränden

För att bromsa spridningen av coronaviruset har Helsingfors och Esbo bestämt sig för att ta i bruk stadscyklarna tidigare än planerat. Du kan cykla med dem från och med 23 mars. Beslutet har fattats tillsammans med Helsingforsregionens trafik HRT.

Alla stationer tas ändå inte i bruk ännu då. Man kan följa med vilka stationer som är i bruk på Reseplaneraren eller på stationskartan på stadscyklarnas nätsida.

En del stationer har också bytt plats sedan i fjol på grund av till exempel byggarbetsplatser. De nya stationerna hittar du här.

Stadscyklar i Helsingfors
År 2020 kommer det att finnas 242 cykelstationer i Helsingfors och 109 i Esbo. Det finns sammanlagt ungefär 3500 cyklar. Stadscyklar i Helsingfors Bild: Yle/Carolina Husu cykel,lånecyklar,Helsingfors,Järnvägstorget, Helsingfors stad,Helsingforsregionens trafik (HRT),Helsingforsregionen,alepacyklar

Stadscyklarna kostar 30 euro för en hel säsong, alltså fram till slutet av oktober. En dag kostar 5 euro och en vecka 10 euro. Cykeln får till det priset användas obegränsat antal gånger men som mest 30 minuter i sträck.

Från och med i år ska det också vara lättare att göra felanmälningar av cyklarna. Det görs lättast med ens egna användare i resehistoriken på stadscyklarnas hemsida.

Stadscyklarna i Vanda tas i bruk den 1 april.